Boğaz’a názır kedi evi

Eski gazeteci Gülderen Koşar, 24 sokak kedisi için evinin bahçesine kedi evi yaptırdı.

Haberin Devamı

İstanbul’da Boğaz manzaralı 30 metrekarelik evde mutlu, aşılı ve sağlıklı yaşayan kediler, Koşar’ın villasına tüp geçitle girip çıkıyor. Kedi bakıcılığı için başvuran adaylardan, kediseverlik sınavını başarıyla geçen Moldovalı Peter, hergün tüylerini tarıyor, göz ve kulak bakımlarını yapıyor, kumlarını temizliyor, sularını ve mamalarını tazeliyor. Akşamları da kedi evinde isim listesinden tek tek yoklama yapıyor, eksik var mı, diye.

Gülderen Koşar, otomobilinde paket paket kuru mama taşıyor. Nerede sokak kedisi var, hemen mama bırakıyor. Hasta yavru kediye rastladığında ise hemen alıp evine, daha doğrusu kedi evine götürüyor. Koşar’ı, Sarıyer sırtlarındaki evinin bahçesinde gördüğüm, her biri dünya güzeli kediler için hazırladığı cenneti haber yapmaya ikna etmek oldukça zor oldu. Neyse ki, "Belki hayvanseverliğe katkısı olur" diye kabul etti. Koşar, İstinye’deki evini, kedili yaşamına uygun olmadığı için bırakmış, Sarıyer’e taşınmış. Kontenjanı 24’te dondurmuş. Şimdi de trafik tehlikesinden uzak, ormanlık bir alanda ev arıyor. O zaman, daha büyük, daha çok kedinin mutlu mesut birarada yaşayacağı bir kedi evi yaptıracak. En büyüğü 16 yaşında, en küçüğü on aylık kedilerinin adlarını himayesine aldığı tarih sırasına göre bir çırpıda sayıyor: Kızım, Efe, Maviş, Nazlı, Nohut, Mercimek, Minik, Vasya (Vasili Petroviç), Lulu, Mumuk, Karam, Zeytin, Biber, Fıstık, Pamuk, Cihangirli Emin, Adam, Oğul ... "Hepsi aşılı, hepsi kısırdır" diyor. Aşı ve tedavilerini ücretsiz yaptığı için Veteriner Hasan Bulut’a müteşekkir.

OKŞANMAK İSTEYEN TÜP GEÇİTTEN EVE

Gözenekli telden yapılan kedi evi, geceleri özel hazırlanmış brandayla örtülüyor. Kışın da mantar sobayla ısıtılıyor. "Hepsini bebekken aldığım için insan dokunuşuna, okşanmaya alışkınlardı. Onlara ayrı ev yaptırınca mutsuz oldular. İstedim ki hem bahçe hem ev ortamında yaşasınlar. Tüpgeçit bu ihtiyacı karşılıyor. Hem daha güvenli hem daha kolay oluyor." Eve çağırdığı usta, tüp geçit yapacağını duyduğunda çok şaşırmış. "Aman abla hiç işin yok mu, hepsini sal gitsin" demiş. Kediler tüp geçitten Gülderen Koşar’ın evine geldiklerinde hiç mi kaçmıyorlardı, bu kadar kediyi bir arada tutmak zor değil miydi?

"Doğadan kopuk yaşadıkları için suçluluk duymuyor değilim. Bazen dolaşıp gelsinler istiyorum ama hiçbiri evimdeki açık pencereden kaçmayı denemedi bile" diyor Koşar. Kediler geçitten geçip eve geldiğinde, kendilerinin belirlediği birer köşe kapıyorlar. Barış içinde birarada yaşasalar da sahibelerini birbirlerinden kıskanıyorlar. Koşar, birini kucağına aldığında hepsi birden kucağına atlayıveriyor.

Kedi ve köpeklerde güneşe bağlı deri problemleri

Yaz aylarında, güneş ışınlarına korunmasız bir şekilde maruz kalan kedi ve köpeklerde de, insanlarda olduğu gibi ciddi deri problemleri ortaya çıkar. Ultraviyole ışınlarının uzun süreli olarak aşırı ve olumsuz etki etmesi, başta solar dermatit olmak üzere güneş yanığına, deri enfeksiyonlarına, tümörlere ve cilt kanserlerine neden olabilmektedir.

Güneş ışınlarına aşırı ve uzun süre maruz kalma sonucunda oluşan deri problemlerinde tüy dökülmesi, derinin kalınlaşması ve kızarması, kabarıklıklar oluşması gibi belirtiler gözlemlenir. Değişikliklerin oluştuğu bölgelerde enfeksiyonlar da oluşabilir. Güneş ışınları açısından en hassas olan hayvanlar, beyaz ve açık renkli tüy yapısına sahip olanlardır. Bunun yanı sıra kısa tüylü kedi ve köpekler de güneş ışınlarına karşı daha duyarlı olur. Tüm köpeklerde tüylerin daha az olduğu karın bölgesi, burun üstü ve uyluk bölgesi güneşe bağlı problemlerin nispeten daha sık görüldüğü bölgelerdir. Kedilerde de güneşe bağlı deri problemleri en şiddetli olarak tüylerin yine az olduğu kulak ve yüz bölgesinde görülür.

Güneşe bağlı deri problemleri sonucunda harabiyete uğrayan deri bölgelerinde bir çok türde tümör ortaya çıkabilir. Bu tarz tümörlerin cerrahi yöntemle alınması ve patolojik olarak incelenmesi gerekir.

Güneşle ilgili deri problemlerinden kedi ve köpekleri korumak için güneşin en etkili olduğu öğlen ve öğle sonrası saatlerde güneşe çıkılmaması yapılması gereken en önemli şey. Bunun yanı sıra özellikle yaz aylarında deniz kenarına gittiğinizde köpeğiniz için de gölge bir yer ayırmanız, özel hazırlanmış yüksek koruma faktörlü güneşten koruma ürünleri kullanmanız, tişört benzeri yazlık giysiler giydirmeniz faydalı olacaktır. Güneşin etkili olduğu saatlerde kedi ve köpeklerinizi evin içinde doğrudan güneş alan balkon, teras ve açık pencere önlerinden uzak tutmanız, güneşin doğrudan etki etmesiyle deride yol açacağı problemleri önlemek açısından önemli..

Evcil hayvanınızın derisinde güneşe bağlı yanık ve yaralar tespit ettiğinizde, herhangi bir ilaç kullanmaktan ve kendi başınıza kulaktan dolma tedaviler uygulamaktan kesinlikle kaçınmalı ve doğrudan veteriner hekiminize başvurarak, onun önerileri doğrultusunda tedavi uygulamalısınız.

Pako pano

Haberin Devamı

* Fügen Takçı’nın muhabbet kuşu Maviş, Ankara Gaziosmanpaşa’daki evlerinden kaçmış. Üzerinden yaklaşık iki ay geçmesine rağmen bulunamadı. Maviş size tanıdık geldiyse, Fügen Hanım’ın irtibat numaraları: Tel: (312) 447 31 35.

* 2 aylık 2 kardeş, biri dişi biri erkek. Kendilerini çok sevecek yeni ailelerini arıyorlar. Çok iyi anlaşıyorlar mumkünse birbirlerinden ayırmadan sahiplendirmek istiyoruz. Tel: (546) 458 75 56

* Tahminimiz 4 aylık gibi, erkek, çok küçük değil ama çok sıcak kanlı bir köpek Ankara’da yaşıyor. Sahiplenmek isteyen var mı? figenalamutkalesi@yahoo.com

* Gözleri kapalı ve yaralı buldum onu. Tedavi gördü, şimdi turp gibi ama sokakta yaşayamayacak kadar küçük bir kız. Çok temiz ve resimden daha güzel. Tel: (533) 650 23 09

* Fotoğraftaki pincher cinsi köpek 6 Mayıs’ta İstanbul Büyükçekmece’de kayboldu. Siyah, dişi, kısırlaştırılmış ve 8 yaşında. Görenler veya nerede olduğunu bilenler lütfen Yeşim Adaş ile irtibata geçsin. Tel: (536) 375 92 93, (212) 481 94 09. yesimadas@hotmail.com

Yazarın Tüm Yazıları