Bize de baharda tarih verilmeli

BRÜKSEL Zirvesi'nde kabul edilen Başkanlık açıklamasını dikkatle okuyorum.

Genişleme sürecini ilgilendiren hayati kararların zaman sınırı 2004, Bahar Zirvesi.

Bulgaristan ve Romanya 2007'de tam üyeliğe hazır olabilecekler mi?

Bu konuda Komisyon'dan görüş bekleniyor. Ne zaman?

2004 Bahar Zirvesi'nde.

Hırvatistan'ın tam üyelik başvurusu ile ilgili olarak Komisyon görüş bildirmeli. Ne zaman?

2004 Bahar Zirvesi'nde.

Bosna ve Hersek, Sırbistan ve Karadağ Cumhuriyeti, Makedonya, Arnavutluk, yani Batı Balkanlar ile birlik yolunda daha ileri adımlar atılması için karar verilecek. Ne zaman?

2004 Bahar Zirvesi'nde.

Avrupa Birliği yeni üyelerle katılım anlaşmasını ne zaman imzalayacak?

1 Mayıs 2004'de.

Kıbrıs meselesi ne zamana kadar çözülmeli?

Mayıs 2004.

Avrupa Birliği'nin geleceğiyle ilgili kritik kararların Bahar Zirvesi'nde verilecek olmasının en önemli nedeni, Komisyon'un görev süresinin doluyor olması. Bu tarihten sonra, parlamento seçimleri ve yeni komisyonun oluşumu ile uğraşacak Avrupa.

Türkiye ile ilgili karar, işte bu, ayağının tozuyla masaya oturacak olan yeni Komisyon'a bırakılıyor.

Onun esas görevi ise artık genişleme değil, ‘‘ekonomi’’ ve yeni bütçeyi hazırlamak olacak.

* * *

BRÜKSEL Zirvesi, Avrupa Birliği'nin genişleme politikaları açısından tam bir fiyasko ile sonuçlanırken, bu hafta başında bizi de ilgilendiren çok önemli bir gelişme oldu.

Fransa ve Almanya'nın liderlerinin imzasını taşıyan bir mektup gitti Komisyon Başkanı Prodi'ye.

İngiltere, Avusturya, İsveç ve Hollanda'nın da katıldığı bu mektupta, Avrupa Birliği bütçesine en büyük katkıyı sağlayan ‘‘Altılar’’, Avrupa bütçesinin genişletilmesine karşı çıktılar. Harcamaların, bugüne kadar olduğu gibi Avrupa'nın gayri safi hasılasının yüzde biri oranında muhafaza edilmesini istediler.

Bu bütçe, 2007 ile 2013 arasında yürürlükte olacak. Altılar'ın yaklaşımının yol açacağı sonuç açık; Fonların kısılması ve yeni üyelerin sıkıntıya düşmesi demek. Zaten Prodi de, yüzde bir ile Avrupa Birliği'nin amaçladığı hiçbir hedefin gerçekleşemeyeceğini söyledi.

Altılar, Avrupa vizyonunu sabote eden başta Polonya ve bölgeler arası eşitsizlikleri nedeniyle hala yüksek miktarda Avrupa fonuna ihtiyaç duyan İspanya'yı cezalandırdılar belki, ama bu aynı zamanda Avrupalı zenginlerin eskisi kadar para vermek istemediklerini de gösteriyor ortak bütçeye.

Türkiye'ye net ve cesaretlendirici mesaj verilmemesinin çok önemli bir nedeni de bu.

Türkiye ile ilgili bölümde yer alan ve sık rastlamadığımız ‘‘Türkiye, makro ekonomik dengesizliklerin ve yapısal yetersizliklerin de üstesinden gelmelidir’’ ifadesi, Avrupa'nın Türkiye ile ilgili katılım sürecinde, yeni ekonomik durumunu da göz önüne aldığını yansıtıyor.

* * *

AVRUPA, genişlemeyle ilgili kritik kararlarını 2004 Bahar Zirvesi'nde alacak. Kıbrıs için de durum aynı. 1 Mayıs 2004'e kadar Kıbrıs Türklerinden ve Türkiye'den ‘‘çözüm’’ bekleniyor.

Bütün bunları göz önüne alarak diyorum ki Avrupa, Türkiye ile müzakerelere başlama kararını da 2004 Bahar Zirvesi'nde vermeli. Yoksa bu iş tavsar. Hem orada, hem burada.
Yazarın Tüm Yazıları