Biri emniyet şeridini gözetliyor

Geçtiğimiz haftalarda gözüme çarpan en ilginç haber, Metin Avcı isimli bir vatandaşın, emniyet şeridini ihlal edenlerin fotoğraflarını çekip, internet sitesinden yayınlamasıyla ilgiliydi.

Metin Avcı kurduğu sitede emniyet şeridini kullanan otomobilleri suçüstü resimlerini çekerek yayınlıyor. www.Emniyetseridi.com.tr adlı sitede duyarlı vatandaşlarında çektiği resimler yayınlanırken, Metin Avcı önümüzdeki günlerde düzenlenecek kampanyalarla en çok suçüstü resim çekip gönderen kişilere deterjan veya otomobil lastikleri vereceklerini açıklamış.

Site kurucusu Metin Avcı ‘‘İşim gereği her gün köprüden geçiyorum. Bugüne kadar onlarca otomobili emniyet şeridi kullanırken görüntüledim. Kurduğumuz sitenin amacı, bu yüzsüzleri görüntülemek ve Emniyet güçlerine yardım etmek’’ dedi. Kamuoyunun gündemine sık sık gelen karayollarında bulunan emniyet şeritlerinin usulsüz kullanımı yeni kurulan bir siteyle internet ortamına taşındı. Trafikte yaşanan problemleri çözmenin belki de en önemli yolu, trafikte sorumluluk sahibi olmayı öğrenmek ve duyarlı olmak, bu yüzden Metin Avcı'yı kutluyorum.

Doğal klimalı Polo

Volkswagen dünyasından ilginç bir gelişme daha geçtiğimiz hafta dikkatimi çekti. Volkswagen şirketi Polo Twist modelinin tam 8 tondan buz modelini yaratmış. 350 saatte yapılan ve 12 saatte eriyen Buz Polo geçtiğimiz hafta Londra'da bir mağazanın önünde sergilendi. Buz Polo'nun yapım amacı ise Volkswagen'in yeni nesil araçlarda klimayı standart olarak sunmasını simgelemesinden kaynaklandı.

Oto Yaşam okurlarına teşekkürler

Hürriyet-Oto Yaşam Gazetesi 30 haftadır her çarşamba günü sizlerle buluşuyor. Gelen e-postalar, teşekkür telefonları, öneriler, eleştiriler Oto Yaşam'ın doğru yolda ilerlediğini gösteriyor. Auto Show Dergisi tarafından yapılan ankette, otomobilseverlerin en çok okudukları gazeteler arasında Hürriyet-Oto Yaşam Gazetesi'nin açık farkla birinci çıkması da doğru yolda olduğumuzun önemli bir gazetesi. Oto Yaşam çalışanları ve Oto Yaşam'a destek veren herkese teşekkür ederim. Geçen hafta başlattığımız Oto Bil (Türkiye'nin en büyük otomobil yarışı) büyük ilgi görüyor. Otomobilseverler, hurriyetim.com.tr/otobil adresinden en beğendikleri otomobilleri oylayabiliyorlar. Oylamaya katılanları, birbirinden güzel hediyeler bekliyor. Gözünüz Oto Yaşam'da olsun...

Çalınan otoya cepten takip

Otomobil hırsızlığına, son teknoloji ürünü alarmlar ve güvenlik sistemleri bile yetersiz kalıyor. Avrupalı üreticilerin 'çalınamaz' diye niteledikleri otomobiller bile, 'yetenekli' Türk hırsızlar tarafından çalınabiliyor.

‘‘Otomubul’’ isimli yeni ürün ile, çalınan otomobil takip edilebiliyor. ‘‘Otomubul’’ yerleştirilen araçlar, hırsızlık, aracın çekilmesi ya da vale parking esnasında kullanılma halinde, araç sahibini anında uyarıyor. ‘‘Otomubul’’ aracın hareket ettiğini ve gittiği istikameti SMS aracılığı ile araç sahibinin cep telefonuna bildirerek ihbar ediyor. Bunun için bir Turkcell GSM hattına sahip olmanız ve en yakın satış noktasından bir Otomubul cihazı satın almak yeterli. Cihaza sim kart yerleştirildikten sonra aktif hale gelen sistemin üç ayrı çalışma modu bulunuyor. Sürekli takip modunda; araç her baz istasyonu bölgesi değiştirişinde SMS ile bilgi gönderiliyor. Tek mesaj modunda ise, bölge değişimi halinde tek bir mesaj geliyor. Alarm modunda, ‘‘otomubul’’, aracınız yerinden hareket ettiği anda, bu durumu ve aracın gittiği istikameti cep telefonunuza SMS yollayarak bildiriyor.

Rover Streetwise Türkiye'de

Son yıllarda farklı amaçlara hizmet eden ve farklı görünüşlere sahip SAV (Sport Activity Vehicle) sınıfı araçlara olan yoğun talep, Rover'ı da harekete geçirdi ve yeni Rover Streetwise doğdu. Tasarım ekibinde gençlerin de bulunduğu Rover Streetwise, Rover 25 platformuna sahip. 25-35 yaş grubu için tasarlanmış dinamik bir araç olan Rover Streetwise'ın, pratik ve eğlenceli kullanımı, sürücüsüne keyif veriyor. Şık ve modern görünüşü kadar, sağlam bir karaktere de sahip olan Rover Streetwise, bunu yerden yüksek yapısına, natürel gri renkteki tamponlarına ve kendine has kemerli çamurluklarına borçlu. Üç ve beş kapılı olmak üzere iki farklı karoser seçeneği olan Rover Streetwise'da iki donanım seviyesine ve 3 farklı motor alternatifine sahip. 1.4 litre hacmindeki motorlar, 84 ve 103 beygir güç üretirken, 1.6 litrelik motor 109 beygir gücünde. Motorların tümü benzinli. Rover Streetwise, geniş bir aksesuvar paketine de sahip. Standart özellikleri arasında klima, ABS ve EBD, Comfort Club donanımında, Radyo/CD çalar, deri direksiyon simidi ve vites topuzu, elektrikli ve ısıtmalı dikiz aynaları, alarm gibi ekstralar mevcut.

OSD, 30'uncu yılını kutluyor

Otomotiv Sanayii Derneği (OSD), sektörün en parlak günlerini yaşadığı bir dönemde 30'uncu yılını kutlayacak. OSD, 3 Haziran tarihinde Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve üst düzey devlet protokolünün de katılımıyla düzenlenecek bir törenle 30'uncu kuruluş yılını kutlayacak. Ankara'da düzenlenecek törene Başbakan'ın yanı sıra, ilgili Bakanların ve milletvekillerinin de katılması bekleniyor. OSD, tarihi 50 yıl öncesine dayanan ve Türkiye için stratejik öneme sahip olan otomotiv sanayiinin en büyük temsilcisi konumunda bulunuyor. 14 Haziran 1974 yılında Motorlu Kara Nakil Vasıtaları Kamyon, Kamyonet, Traktör, Otobüs ve Otomobil İmalatçıları Sanayi Derneği adı altında kurulan OSD, 7 Kasım 1979 tarihinde yapılan tüzük değişimi ile bugünkü adını aldı.

İstanbul'da ‘klasik otolar’ İtalyan rüzgarı estirecek

İstanbul'da İtalyan rüzgarı esecek. Italian Trade Commission (İtalyan Dış Ticaret Enstitüsü), Klasik Otomobil Klübü'nün desteğiyle 6 Haziran'da ‘‘İtalian Festival’’ düzenliyor. Klasik Otomobil Klübü üyesi Türk koleksiyonerlere ait 20 adet klasik İtalyan otomobilinin küçük İstanbul turuyla başlayacak etkinlik, Esma Sultan Yalısı'nda son bulacak. 1940 ile 1970 yılları arasında değişen 20 klasik İtalyan otomobili Taksim Meydanı'nda start alacaklar. Otomobiller kortej halinde İstiklal Caddesi, Eminönü ve Sultanahmet'e gidecekler. Sultanahmet'te verilecek moladan sonra, Dolmabahçe'ye geçilecek. Fiat'in iki yeni otomobilinin kortejin önünde ve arkasında yer alacağı güzergah boyunca İtalyan otomobil tasarım tarihi canlı olarak sergilenecek. Otomobillerin son durağı ise Ortaköy Esma Sultan Yalısı olacak.

Car Plus'ın ilk sayısı çıktı

Aylık otomobil dergisi Car Plus'ın ilk sayısı satışa sunuldu. Yeni modellerin tanıtıldığı güncel sayfalar, otomobil testleri ve karşılaştırmalarının yer aldığı dergide, motorsporları, modifikasyon, nostalji, oyun, hobi, internet, servis ve multimedya bölümleri bulunuyor. Ayrıca otomobillerin teknik özelliklerinin ve fiyatlarının yer aldığı sayfalarda var. Car Plus'ta Metin Çeker, Yüksel Mermer, Cengiz Artam, Cüneyt Işıngör ve Mert Önengüt gibi konularında uzman yazarların köşe yazıları da bulunuyor. Aylık yayınlanan derginin satış fiyatı 5 milyon lira.

Lastikte 30 yıl

Türkiye'nin en büyük, Avrupa'nın ise 6'ıncı büyük lastik üreticisi Brisa, 30'uncu yılını kutluyor. Sabancı Holding'in Kurucu Başkanı Sakıp Sabancı'nın sağlığında planlanan ‘‘Lastikte 30 Yıl’’ toplantısı, Sabancı Center'da yapıldı. Türkiye'nin en büyük Türk-Japon ortaklıklarından olan Brisa'nın anlamlı gününde, Sakıp Sabancı'nın sektöre yaptığı katkılar anılırken, 30 yıllık yolculuğa tanıklık eden bayiler de onurlandırıldı. Sabancı Center'de düzenlenen törende, 30 yılını dolduran bayilere plaket verildi.

Chrysler'den test sürüşü

Chrysler Jeep Ticaret, müşterilerine ve bayilerine yönelik gerçekleştirdiği ‘‘Testival’’ adlı, test drive organizasyonunun bu yıl ikincisini düzenliyor. Geçen yıl yalnızca İstanbul'da gerçekleştirilen deneme sürüş organizasyonu, bu yıl müşterilerden gelen talep üzerine Anadolu'ya da taşınıyor. 9 Mayıs'ta Bursa'da başlayan, 16 Mayıs Adana'da yapılan Testival'04, 23 Mayıs Ankara, 30 Mayıs İstanbul Adanolu yakası, 6 Haziran İstanbul Avrupa yakası ve 13 Haziran Antalya olmak üzere toplam 6 ayrı noktada yapılmış olacak. Testival'04'e katılanlar, hem Chrysler ve Jeep marka otomobilleri test edecek, hemde farklı aktiviteler, çeşitli sürprizlerle keyifli bir gün geçirecekler.
Yazarın Tüm Yazıları