Bırakın bavulunuz bir tur daha atsın

Giderek ağırlaşan bavullar... Yolculuk heyecanıyla zorlanan vücutlar... Bagajınız ağırsa, belinize dikkat. Ters bir hareket vücudunuzda beklenmedik sağlık sorunlarına neden olabilir.

Haberin Devamı

Dönen bagaj konveyöründe önünüzden geçen bavulunuzu yakalayacağım diye yaptığınız ters hareket, belinizde büyük sakatlanmalara yol açabilir. Sizin hizanızı geçtikten sonra bavulunuzu yakalayıp çekiştirirken büyük bir güçle dönen konveyörün ters yöndeki hareketi doğrudan omurganıza zarar verebilir. Bel fıtığı olabilirsiniz. Bir anda neye uğradığınızı anlayamazsınız. Sonra bu ters yönlü ve hele bavulunuz ağırsa yaptığınız çekiştirmenin acısı sonraki günler çıkar. Hatta tedavisi mümkün olmayan, cerrahi müdahale gerektiren sorunlarla karşılaşabilirsiniz. Bunun için bırakınız bavulunuz bir tur daha atsın. Gelip tam önünüzdeyken alın.

BEL SORUNU ARTIYOR

Havayolu yolcularının karşılaştığı sağlık sorunları arasında bel rahatsızlığı giderek daha fazla görülüyor. Seyahatte alışmadığınız bir yatakta uyumakla başlayıp çok ağır bavulları taşımak, uçakta bunları baş üstü dolaplara yerleştirmek, bagaj arabası kullanmamak belde geri dönüşü olmayan rahatsızlıklar oluşturuyor.
 Bunları önlemenin yolu öncelikle hafif uçmaktan geçiyor. Hem kargoya vereceğiniz hem de yanınıza alacağınız bagajınızın taşırken sizi zorlamayacak ağırlıkta olmasına dikkat edin. Kullanmayacağınız eşyalarınızı almayın. Hem kendiniz rahat edin, hem de havayollarının artık çok sıkı uyguladıkları ağırlık limitleri nedeniyle ekstra ücret ödemeyin.
Çoğu yolcuda bel rahatsızlığı daha havalimanına ulaşmadan oluşuyor. Evden çıkarken, basamaklardan inerken, aracının bagajına bavulunu koymaya çalışırken belini sakatlayan birçok yolcu var.

Haberin Devamı

BUNLARA DİKKAT

- DÖRT TEKERLEKLİ BAVUL TERCİH EDİN: Eski, tekerleği olmayan, kullanması zor bavulunuzu değiştirin. Dört tekerlekli, çekilmesi kolay ve hafif malzemelerden imal edilmiş, modern tasarımlı bavulları tercih edin.
- BAGAJ ARABASI KULLANIN: Yanınızda çok sayıda veya ağır bir bavul taşıyorsanız terminal giriş çıkışlarında yer alan bagaj arabalarını kullanın. Bu arabalar için genellikle bozuk para alınıyor. Birçok terminalde bu ücret araba yerine konulduğunda iade ediliyor. Vereceğiniz bu para sizi bel ağrılarından, gelecekte olabilecek hasarlardan kurtaracaktır. Hem gidiş, hem de geliş katlarında görevli taşıyıcılardan da  yararlanabilirsiniz.
- AĞIRLIĞI VÜCUDUNUZA YAYIN: Özellikle bavullarınızı terminallerdeki röntgen cihazlarından geçirirken dikkatli olun. Yüksek bantlı cihazlara bavulunuzu koyarken ağırlığı vücudunuza yaymak için dizlerinizi bükün.
- KORİDORU İSTEYİN: Bel ağrınız varsa, uçakta otururken koridor tarafındaki koltukları tercih edin. İnternet üzerinden check-in ile bu koltukları önceden seçebilirsiniz. Hem oturur kalkarken hem de girip çıkarken daha rahat edersiniz.
- BAŞ ÜSTÜ DOLAPLARINA DİKKAT: Yanınıza aldığınız ağır kabin bagajını baş üstü dolaplara koymak için kaldırırken dikkatli olun. Eğer boyunuz yetmiyorsa, kaldırmakta zorluk çekiyorsanız kabin memurlarından yardım isteyin. Genellikle koridor tarafındaki koltukların koridora bakan kısmında rahat yükselmenizi sağlayan küçük basamaklar vardır. Oraya basarak yükselebilirsiniz.
- HAREKET EDİN: Uçuş sırasında beliniz ağrırsa, hareket etmeye çalışın. Kemer ikaz lambalarının yanmadığı zamanlarda ileri geri yürüyebilirsiniz. Bol bol su içmeyi de unutmayın. Dehidrasyon yani vücuttaki suyu azaltan alkol, çay-kahve gibi içeceklerden uzak durun. Kabin basıncı nedeniyle vücudunuzdaki su miktarı azalacaktır.
- YASTIK İSTEYİN: Otururken rahat edebilmek için kabin memurlarından yastık isteyin. En rahat pozisyonu alacak şekilde yastığı yerleştirin.
- BAVULUNUZU ALIRKEN YÜKLENMEYİN: İndiniz, bagaj konveyöründe bavulunuzu bekliyorsunuz. En ciddi sakatlanma burada yaşanıyor. Ağır bavulunuzu alamıyorsanız bekleyin. Bir süre sonra konveyör duracaktır. Eğer zorluk çekiyorsanız görevlilerden yardım alabilirsiniz.

Haberin Devamı

KURALLAR ÇOK SIKI

Birçok ülkede bagaj ağırlıkları yer hizmetleri veren şirketlerin sendikaları nedeniyle çok sıkı denetleniyor. Örneğin ABD’de ücretini ödeseniz bile 30 kilogram üzerindeki bavullar kabul edilmiyor. Bunun nedeni, bagaj yüklemede çalışan işçilerin bel sağlığı. Sendika kurallarına göre ağır olan bagajlara özel etiket yapıştırılmak zorunda. Yolcunun bavulu bu ağırlığı aştığı zaman içindekilerden bir kısmını boşaltması varsa ikinci çantaya konması isteniyor. Bu nedenle ABD’de check-in kontuarında sık sık yerlere yayılmış bavullarının birinden diğerine eşya aktaran yolcu manzaralarıyla karşılaşılıyor. İşçi sağlığı açısından bavul başına maksimum 25 kilogram limiti, başta Avrupa Birliği olmak üzere birçok ülkede giderek yaygınlaşıyor.

Haberin Devamı

ÖZKÖK’LE UZUN YOL MÜZİĞİ

ERTUĞRUL ÖZKÖK

Ertuğrul Özkök geçen hafta iş için THY ile Sao Paolo’ya uçtu. Gidiş ve dönüşte, Boeing 777’nin gelişmiş eğlence sisteminde klasik müzik dinledi. Seçilen albümleri çok beğendi ve böyle bir yolculukta kendi karışık müzik kutusunu yarattı.
THY’nin klasik müzik albümlerinden bir ‘Top 20’ hazırladı.
Eğlence sisteminde yolcuların kendilerine ait ‘Müzik kutusu’ hazırlama imkanları var. Bir liste yapıp, yol boyunca dinleyebilirler. Klasik müzik dışında Türkçe poptan nostaljiye ya da Türk sanat müziğine kadar geniş bir alternatif albüm listesi, uçak içi eğlence sisteminde yer alıyor. İşte Ertuğrul Özkök’ün klasik müzik albümlerinden hazırladığı

Haberin Devamı

Top 20 listesi:

1. ALBÜM Cecilia Bartoli: Sospiri
7’nci parça: Laudate Dominum omnes gentes
2. ALBÜM David Garrett: Encore
3’üncü parça: Claire de Lune
3. ALBÜM David Garrett: Encore
9’uncu parça: O Mio Babbino Cara
4. ALBÜM Sarah Chang: Kurt Masur Bruch, Brahms Violon Con.
1’inci parça: 1 in G minör
5. ALBÜM Phillip Jaroussky:Carestini
8’inci parça: La Clemanza di Tito
6. ALBÜM Yo Yo Ma: J.S.Bach
1’inci No:1 G Major Prelude
7. ALBÜM Josh Groban:4’üncü parça: Cinema Paradiso
8. ALBÜM Sarah Brightman:Time to Say Goodbye
La Wally
9. ALBÜM Trio Fontenay:Brahms piano trios
1’inci parça: Con brio
10. ALBÜM Various artists:History of Classical Music: CD
19’uncu parça: Antonio Salieri: Piano concerto
11. ALBÜM The Priests: 7’nci parça: Pie Jesu (Webber)
12. ALBÜM Russell Watson: La Voce
5’inci parça: Che Non Vivo Te
13. ALBÜM Alexandre Tarraud:Chopin
1’inci parça: Walse op posthumex
14. ALBÜM Nigel Kennedy:Gratest hits CD 2
1’inci parça: Violon concerto in E minör
15. ALBÜM Cecilia Bartoli:Sospiri
4’üncü parça: Caldara: La morte D’Abel
16. ALBÜM Vivaldi: The Four Seasons
1’inci parça: Spring
17. ALBÜM Beethoven: The Best of Beethoven
7’nci parça: Pastoral
18. ALBÜM Various artists:Opera 2010 CD 2
16’ncı parça: Act1: Song to the Moon
19. ALBÜM Sarah Chang: Kurt Masur: Bruch, Brahms violon con.3’üncü parça: 1 in G minör
20. ALBÜM Cecilia Bartoli:Sospiri
12’nci parça: Panis Angelicus

Yazarın Tüm Yazıları