Bir hoca böyle konuşmaz

Galatasaray Teknik Direktörü Rijkaard’a soruyorum; “Bursaspor kadrosu için ne düşünüyorsun?” Bursaspor’un oyuncuları ve oyunu en büyük ölçüdür Rijkaard’ın açıklamaları için. Verilecek en net cevaptır. Bir kadrona bak, bir de olduğun yere.

GALATASARAY’ın başındaki hiçbir hoca bugüne kadar Rijkaard gibi takımı ve oyuncuları aşağılamadı. Sezonun genelinde, “Bizim için lig önemli, UEFA bonus olur” dedi. “Kadromuz kaliteli değil” dedi. “Kadromuz yetersiz” dedi. Bu açıklamaları yapması, Rijkaard’ın ismine, kariyerine en büyük darbedir. Hatta ve hatta G.Saray’ın sezonu başarısız bitirmesinden bile daha fazla zarar vermiştir bu açıklamalar. Hem Rijkaard’a hem de G.Saray’a...
Rijkaard’ın kaliteden kastı nedir acaba? Mesela şöyle bir takım yapsak; kaleye Volkan Demirel, sağbek Gökhan Gönül, stopere Lugano-Neill, sola Hakan Balta. Orta sahaya Arda, Emre Belözoğlu, Ernst ve Keita. Önde de Baros ve Alex... Bu mudur acaba kaliteli kadro? Böyle bir kadro yeterli midir acaba?
Keita, Kewell, Arda, Baros... Bu oyunculara kalitesiz diyebilir miyiz?
G.Saray’ın Antalyaspor’a 2-1 yenildiği maçtaki kulübeye bak. Uğur, Servet, Emre Güngör, Emre Aşık. Önüne de Mustafa Sarp’ı koy herhangi bir takıma. O takım iddialı konuma gelir. Saydığımız oyuncuların 3 tanesi Milli Takım stoperi. Sıradan oyuncular da değil. Sen bunların hepsini bitirmişsin. Sarp gibi sezonun en sürpriz ve iyi oyuncusunu kulübeye oturtuyorsun. Adamın Milli Takım’a gitme şansı yüzde 90’ken elinden alıp yok ettin. Sarp yine gidebilir ama Rijkaard, bu şansı aşağılara çekti. Neredeyse yok etti.

Emre Çolak nerede?

Rijkaard’la beraber performansı artan, onunla birlikte çıkış yakalayan, etkisini hisettiğimiz bir tane oyuncu var mı? Genç oyuncuları seviyorsun. Ama neredeler? Potansiyeli olan Emre Çolak nerede?
Geçen sene bu oyuncuların performansına bak, şimdi bak. Servet, bitti. Arda, daha iyiydi, bu sene düştü. Rijkaard’ın oyuncu ve takım anlamında kendisinin ortaya koyduğu ya da kazandırdığı bir şey yok Galatasaray’a. O herhalde istiyor ve diyor ki; “Bana Avrupa’nın ve Türkiye’nin en iyileri gelsin. Ben de hocalık yapayım.” O böyle düşünüyor herhalde.

Rijkaard kariyerine zarar verdi

ONDAN beklenen, otoritesini, karizmasını, kariyerini ortaya koyarak oyunculara artı bir şey vermesiydi. Oturmuş bir takıma herkes hocalık yapar. Ama burada Galatasaray’a gelip kaliteni göstereceksin. Frank Rijkaard’dan bu sene bir şey göremedik.

Verdiği bir şey yok

Kendisinin verdiği bir şey yok. Böyle bir takıma “kalitesiz ve yetersiz” dersen, bu sefer herkes Rijkaard’ın kalitesini ve yeterliliğini sorgulamaya başlar doğal olarak. Aslında Rijkaard, isim ve kariyer olarak, “Hatalarımız oldu, kötü bir sezon geçirdik. Ama dersler öğrendik. Birçok şey öğrendik” deseydi, -zaten yönetim arkasında, zaten kalacak- sorumluluğu alarak daha da büyüyebilirdi.

Tecrübesiz olduğu belli

Ama o tam aksini yaparak, bence kendi ismine ve kariyerine zarar verdi. Hatta tavırlarıyla, “Ne biliyorsunuz ki, siz benimle nasıl böyle konuşabilirsiniz ki, davranabilirsiniz ki” gibi tavırlara girdi. Verdiği demeçlerde, röportajlarında bu tavırları anlayabiliyorsunuz. Rijkaard’ın son 4 haftaya da krizin büyüdüğü anlarda, kriz zamanlarında ipin ucunu kaçırdığını, krizi yönetemediğini görüyoruz. Tecrübesiz olduğu belli oldu. Seneye bu kadar yetersiz gördüğün oyuncularla nasıl devam edeceksin?

Ya Mourinho ol ya da Guardiola

BAŞKAN diyor ki; “başarısız.” Ben ekleyeyim; “çok başarısız.” Hoca çıkıp, “Üçüncü olduk, geçen sene beşinciydiniz” diyorsa, nerede olduğunu bilmiyor. Burası Galatasaray. Müzede kupalar dolu. Bari en azından paranın hakkını ver. Rijkaard futbolunu göster.

Kendisiyle çelişti

Ne oynadığını gösteren bir takım olsun. Ne oynadığını bilen, ne oynadığını gösteren bir takım olsun. Ya Mourinho’nun Inter’i gibi müthiş bir defans takımı olabilirsin ya da Guardiola’nın Barcelona’sı gibi hücum takımı. Böyle beklentilerimiz var. Eksiklerin olabilir ama anlayışın olsun. Devamlı rotasyon, kampsızlık. Çok çelişti kendisiyle. Kendi oyuncun Dos Santos’u oynatmıyorsun, gitmesi yüzde 99 olan Jo’yu ilk 11’e sürüyorsun. Ya ba şkanla bir inadı var ya da kendi kafasında başka şeyler düşünüyor.

Bu paralar kimin için harcanıyor?

HEM istediğin oyuncuları alıyorsun, hem de “bu kadro yetersiz” diyorsun. Bunun devamında açıklamalar; “G.Saray seneye 4-5 oyuncu almalı hem de daha kaliteli olmalı.” Yetersiz ve kalitesiz demek bu. Yönetim, 50-60 milyon Euro’yu daha hazırlasın. Rijkaard’ın başarılı olması için çok daha kaliteli oyuncular alarak kaliteli takım kurması lazım. İki senede 100 milyon Euro’dan fazla para harcayarak bir yerlere gelemiyorsun. Sonra daha fazla transfer istiyorsun. Yönetim de şunu düşünmeli; “Zaten ben bu kadar para harcamadan ya şampiyon oluyordum ya da daha iyi yerde bitiriyordum. Rijkaard başarılı olsun diye mi para harcayacağım, yoksa G.Saray için mi?”

Bursaspor için ne düşünüyorsun?

TEKNİK adamlıkta işin kolay tarafı budur. Takım kalitesiz, adam lazım. Rijkaard’ın anlamadığı bir şey şu. Zaten Avrupa’da yoksun. Zaten mücadele ettiğin Türkiye Ligi. Artı senin mücadele ettiğin takımlar da Real Madrid, Sevilla, Valencia değil yani. İşin özü şu; kadrom yetersiz diyor ya, sorulacak soru şu: “Bursaspor kadrosu için ne düşünüyorsunuz?” Eğer daha kaliteli diyorsa, ben hakikaten diyecek bir şey bulamam. Bursa’nın oyuncuları ve oyunu en büyük ölçüdür Rijkaard’ın açıklamaları için. Verilecek en net cevaptır. Bir kadrona bak, bir de olduğun yere. Sonra da Galatasaray’a.

SÜPER LİG’İN EN DEĞERLİ TAKIMI GALATASARAY
TAKIM DEĞER
G.Saray 129.550.000 Euro
F.Bahçe 112.900.000 Euro
Beşiktaş 88.200.000 Euro
Trabzonspor 58.650.000 Euro
Bursaspor 34.800.000 Euro
Sivasspor 34.100.000 Euro
Ankaragücü 33.500.000 Euro
Kayserispor 32.050.000 Euro
Gaziantepspor 23.250.000 Euro
Not: Değerler, www.transfermarkt.de adlı internet sitesinden alınmıştır.


Yazarın Tüm Yazıları