Bin bir tat ve bin bir görünüm: Ekmek

En genel tanımıyla ekmek, un ve suyun karıştırılması ve pişirilmesidir.

Haberin Devamı

Ancak unun çeşidinden ölçüsüne, mayanın türünden tuz ve şekerin miktarına kadar pek çok şey ekmek çeşitliliğini artırmaktadır.

Daha Hititler zamanında değirmene götürülen buğdayın öğütülme şeklinde görülen farklılıklar da ekmeğin çeşitlenmeye ne kadar açık olduğunu ortaya koyuyor zaten...

BuÄŸday bazen toz gibi incecik, bazen yarma ya da bulgur büyüklüğünde öğütülüyordu. BuÄŸdayın bu farklı öğütülme ÅŸekilleri, farklı ekmek türlerinin de ortaya çıkarıyordu.Â

Eski Yunan’ın galeta ekmeği, mayasız arpa unundan yapılırdı. Bu ekmek zamanla sadece fakirler tarafından tüketilmeye başlandı. Zenginlerin tercihi ise buğday ekmeğiydi.

O zamandan kalan bazı kaynaklara göz attığımızda, daha o dönemde bile Atina fırınlarında pişirilen 72 çeşit ekmek olduğunu görüyoruz.

Önceleri insanlar kendi ekmeklerini kendileri pişirirken, eski Yunan ve Roma’da bu işin ticarete dönüştüğünü de biliyoruz.

Haberin Devamı

PATATESLÄ° TAVUK CÄ°ÄžER SOTE

· 500 gr tavuk ya da hindi ciğeri
· 3 adet orta boy patates
· Türk kahvesi fincanıyla
1 fincan zeytinyağı
· 2 tepeleme yemek kaşığı un
· 3 adet orta boy domates
· 4 diş sarmısak
· 1 çay kaşığı tuz, karabiber
· 1 çay kaşığı kimyon
· 2 çay kaşığı kuru fesleğen

YAPILIÅžI
Tavuk ya da hindi ciğerlerinin yağlı kısımlarını çıkarıp ayıkladıktan sonra tavla zarı formunda doğrayın ve yıkayıp süzün. Patatesleri soyup tavla zarı formunda doğrayın. Kararmamaları için tuzlu suda bekletin.

Diğer taraftan domatesleri rendeleyin. Sarmısakları da yarım çay kaşığı tuzla dövün. Zeytinyağını geniş bir teflon tencerede kızdırın. Süzdüğünüz ciğer parçalarını geniş bir tabağa serptiğiniz una iyice bulayıp kızgın yağda, orta ısılı ateşte, tahta bir kaşıkla sürekli karıştırarak 3-4 dakika kadar kızartın.

Patatesleri süzüp kağıt havluyla kuruladıktan sonra ciğerin üzerine aktarın. Tahta kaşıkla karıştırmaya devam ederek 4-5 dakika daha pişirin.

Tuz ve karabiberi serpip kimyon ev kuru fesleğeni de ilave ederek 2-3 dakika daha soteleyin. Üzerine rendelenmiş domatesi ve dövülmüş sarmısakları aktarıp orta ısılı ateşte kaynayıncaya kadar pişirin.

Kaynamaya başladıktan sonra altını kısıp arada sırada karıştırarak 5 dakika karıştırdıktan sonra ocaktan alın. Sıcak sıcak servis yapın.

Yazarın Tüm Yazıları