Güncelleme Tarihi:
Güneş Tutulması tarihi, doğa ve gökyüzü olaylarının sıkı takipçileri tarafından şimdiden merak edilmeye başlandı. Daha önce açıklanan takvime göre Güneş Tutulmasının Ekim ayı içerisinde olacağı bilgisi paylaşılmıştı. İzlanda, Hindistan, Çin gibi ülkeler bu gök olayını yakından takip edebilecek. Ay’ın yörünge hareketi sırasında Dünya ile Güneş arasına girmesi ve sonrasında Ay’ın Güneş’i kısmen ya da tümüyle örtmesiyle Güneş Tutulması yaşanacak. Peki Güneş Tutulması Türkiye’den izlenecek mi? Ekim ayı Güneş Tutulması ne zaman?
Güneş Tutulması Ne Zaman?
2022 yılında yaşanacak gök olayları takvimine göre ‘Parçalı Güneş Tutulması’ olarak da tabir edilen gök olayı 25 Ekim Salı günü başlayacak. Tahminlere göre saat 13.00’da yaşanması öngörülen tutulma ülkemizden kısmen gözlemlenebilecek. Türkiye’de ışığın daha az olduğu şehir merkezlerinden uzak yerlerde Güneş Tutulması seyredilebilir.
Parçalı Tutulma, Afrika, Asya, Avrupa ve Birleşik Krallık’ta Guernsey’de kuzey yarımkürede görülebilecek. Güneş Tutulmasının en uç noktasında kuzey kutbu ve Rusya olacak. Güneş Tutulması gözlemlenirken normal güneş gözlüğü kullanılmasının yeterli olmadığı ifade edilir. Astrofotoğrafçılar ve gök bilimciler, güneş tutulmaları başta olmak üzere diğer gök olaylarını gözlemlemek için özel gözlük ve filtreler kullanmaktadır.
Parçalı Güneş Tutulması Nedir?
Parçalı Güneş Tutulması’nda Ay Güneş’i kısmen örter. Her tam ve halkalı tutulma, parçalı tutulma olarak başlar ve devamında yaşanan tam kavuşmanın ardından, parçalı tutulma halinde devam eder. Dünya yüzeyindeki dar koridorun dışındaki geniş alanlarda, tutulma parçalı tutulma olarak görülür.
Kaç Çeşit Güneş Tutulması Vardır?
Ayın Güneş’i Dünya’dan disk halinde görünen ışıkyuvarını tümüyüyle örtmesi sonrası tam Güneş Tutulması yaşanır. Bunun yanı sıra Halkalı Güneş Tutulması, Hibrit Güneş Tutulması, Parçalı Güneş Tutulması gibi çeşitleri bulunmaktadır.