Ben bu uzak görüşlülüğe pes derim

SON hedeflerden biri Türkiye Turing ve Otomobil Kurumu. Teftiş ve müfettiş yağmur gibi. AKP göz koyduğu her yere teftiş ve müfettiş yağdırıyor. "Orası da, bizim olsun" hırsıyla, önce teftiş ve müfettiş, ardından görevden alma, insanları yıldırma. Ve bu arada kayyum, seçime kadar vekaleten atama. Türkiye Turing ve Otomobil Kurumunda olduğu gibi.

Orada başka eğlenceli öyküler var. Öykü içinde öyküler.

Öykü içinde öykülerden ilki, İçişleri Bakanlığı’nda bir daire başkanlığı ile ilgili. O daire başkanına kimse dokunamıyor. Başkan dokunulmazlığını belli tepelerden alıyor. Başkan tepelere gülüyor, tepeler başkana. Gülen gülene. Teftiş ve müfettiş emirleri başkandan.

Hedefteki Türkiye Turing ve Otomobil Kurumuna teftiş ve müfettişler, aynı başkanın emriyle gidiyor.

Türkiye Turing ve Otomobil Kurumu ülkenin köklü kurumlardan biri. Çelik Gülersoy hayatta iken, bu kurum ve İstanbul altın dönemini yaşıyor.

2006’DA BİR YASA

Eğlence şimdi bir başka öyküyle devam ediyor. Öykü 2006 yılına iniyor.

Mayıs 2006’da AKP milletvekili Eyyüp Sanay ve yedi arkadaşı dernekler yasasında değişiklik yapılmasına ilişkin bir yasa önerisi veriyor. Tek maddelik bir değişiklik:

Herhangi bir dernekte görevden uzaklaştırılan varsa, onların yerine, dernek merkezinin bulunduğu yerdeki sulh hukuk mahkemesi bir hafta içinde, görevden uzaklaştırılanların sayısı kadar kayyum atamaya karar veriyor. Kararda kayyuma verilecek ücret de, belirtiliyor.

Önerinin gerekçesi şöyle:

"İçişleri Bakanı tarafından görevden uzaklaştırılan dernek organlarının yerine, hangi şartla, kimlerin görevlendirileceği açıkça belirlenerek, kamu yararına çalışan derneklerde yönetim boşluğunun meydana gelmesi önlenmiş olacaktır."

Mekanizma tamam değil mi? Önce teftiş ve müfettiş, arkasından İçişleri Bakanı görevden alacak, ardından görevden alınanların yerine sulh hukuk yargıcı kayyum tayin edecek.

YEDİNİN ALTISI KAYYUM

Bu mekanizma Türkiye Turing ve Otomobil Kurumu’nda aynen böyle çalışıyor.

Teftiş ve müfettişler sonrasında, yedi kişilik yönetim kurulunun altı üyesi yaklaşık altı ay önce İçişleri Bakanı tarafından görevden alınıyor. Yerlerine altı kayyum atanıyor.

Atanan kayyumlar arasında kim var? Muhteşem bir soru. Yanıtı da, muhteşem.

Eyyüp Sanay var. Görevden alma halinde, bir hafta içinde kayyum atanmasına ilişkin Dernekler Yasasında değişiklik öneren AKP eski milletvekili Eyyüp Sanay. Altı kayyumdan biri de, Eyyüp Sanay.

Bu kadar uzak görüşlülük insana pes dedirtiyor. Değişiklik önerisi 2006’da, kayyumluk 2008’de. Sanay AKP kurucularından. Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi profesörlerinden. Evli ve beş çocuklu.

Türkiye Turing ve Otomobil Kurumu genel kurulunun 560 üyesi var. Yeni gelen kayyumlar buraya 100 yeni üye atıyor. 100 üye genel kurulu ele geçirmek için yetmiyor. Ne kadar zorlansa bile, orayı ele geçirmek zor.

Zor, mor, ama plan diye ben buna derim.
Yazarın Tüm Yazıları