Bebeklerde diş bakımı

GENEL olarak bebeklerde ilk süt dişleri 6-7 aylıkken sürer. Fakat genetik ve bebeğe bağlı bazı faktörler nedeniyle gecikmeler olabilir.

3-4 aylık gecikmeler normal sınırlar içinde kabul edilir. Bebeğin süt dişi bir yaşında hala sürmediyse nedeni araştırılmalıdır. Süt dişlerinin sürmesi 24-36 aylar arası tamamlanır. Süt dişleri her çenede 10 adet olmak üzere 20 tanedir.
Bebeklerde diş çıkarmadan bir hafta önce huysuzluk, iştahsızlık, dişetlerinde kaşıntı ve tükürükte artış olur. Dişin çıkacağı bölgede diş eti kızarır ve şişkinlik oluşur. Bu şikâyetleri tamamıyla ortadan kaldırmak mümkün değildir. Ancak bu bölgelere sürülecek bazı pomatlarla şikâyetler azaltılabilir. Bebeğe ağrı kesici şuruplar verilebilir. Bu dönemdeki sıkıntılar dişin çıkmasıyla son bulur.

Biberon çürüğü

Bebekler henüz bir yaşındayken ön süt dişlerinin üzerinde kahverengi siyah lekeler oluşmuş olabilir. Bu lekeler aslında diş çürükleridir. Bu çürüklere biberon çürüğü denir. Bir süre sonra da bu çürük dişler zayıflar ve kırılır.
Biberon çürüğünün nedeni gece yatmadan önce ve uyku sırasında verilen süt ve sütün içine katılan bal ve tatlandırıcılardır. Sütün doğal yapısındaki şeker ve sütün içine eklenen tatlandırıcılar dişlerin çeperinde birikerek çürük oluşumu için uygun ortam hazırlar.

Süte bal ve pekmez eklemeyin

Gece beslenmesinde bebeğe verilen sütün kendisi zaten şekerli olduğundan süte bal ve pekmez gibi tatlandırıcılar ve karbonhidratlar eklenmemelidir. Beslenme sonrası bebeğin dişleri ıslak gazlı bezle silinip temizlenmeli ve su içirilmelidir. Bebeklerde diş tedavisi yapmak oldukça zor olduğundan biberon çürük oluşumu başlamadan engellenmelidir. Biberon çürükleri bir süre sonra ağrı yapmaya, daha ilerleyen süreçte ise iltihaplara neden olur. İltihaplar alttan gelen daimi dişin yapısının bozulmasına yol açar. Hızlı ilerleyen süt dişi iltihabı kısa sürede beyine kadar ulaşabilir. Süt ön dişlerdeki bu siyah renklenmeler ve kırıklar çocuğu psikolojik sıkıntıya sokar ve konuşma bozukluğuna neden olabilir. Sosyal çekingenlik gelişebilir.

Süt dişi deyip geçmeyin

Süt dişleri daimi dişler için yer tutuculuk ve rehberlik görevi yapar. Süt dişlerindeki çürükler ve dişlerin erken çekilmesi daimi dişlerin sürmesinde çapraşıklıklara, daimi dişin hiç çıkmayıp gömülü kalmasına yol açar.
Süt dişlerinin bir diğer görevi de çocuğun düzgün beslenmesini ve konuşmanın gelişimini sağlamaktır.
Çürük süt dişler genel sağlık sorunları da (kalp, böbrek rahatsızlıkları, romatizma) oluşturacağından; nasıl olsa yerine daimi dişler gelecek yanılgısına düşmeden tedavisi yapılmalıdır. Çocuğa gerekirse sedasyon (hafif uyku hali) anestezisi uygulanarak diş tedavileri tamamlanmalıdır.
Sonuç olarak altıncı aydan sonra bebeğin ağız ve diş bakımına başlanmalıdır. Süt dişlerinin sağlıklı olması ileride daimi dişlerin düzgün sıralanması için gerekli bir koşuldur.

Yüz kasları için emzik kullanılabilir

BEBEKLERİN ilk dört beş ay anne sütü ile beslenmesi ağız dokularının ve yüz kaslarının normal gelişimini sağlaması açısından önemlidir. Anne sütü yetersizse fizyolojik başlıklı biberon ve emzikler kullanılabilir. Yüz kasların normal gelişimi için emzik kullanmaya iki yaşına dek izin verilebilir.
Çocuğun bir yaşına kadar parmak emmesine izin verilebilir. Bu yaştan sonra parmak emmenin sebeplerini bulup önlem alınmalıdır.
Yazarın Tüm Yazıları