BDP’den Ermenilere çiçek

DİLİNDE tüy bitiyor “barış süreci” demekten. Sadece demekle kalmıyor, BDP sürece katkıda bulunan dört aktörden biri.

Haberin Devamı

O da ne? Tam sırat köprüsünden geçerken aynı BDP araştırma önergesi veriyor:
“1915 Ermeni olayları için Meclis’te komisyon kurulsun”.
BDP şu gerekçeye dayanıyor:
“Birinci Dünya Savaşı’nın yaşandığı yıllarda meydana gelen tehcir ve sonrasının tartışmaları sürmektedir. Türkiye bu yaşananları araştırmak için gerekli adımları uzun süre atmamış, mutabakat sağlanamamıştır. Taraflar gerçekleri açığa çıkarmak yerine, acıları kendi politik söylemlerinde malzeme olarak kullanmıştır. Tarihsel yüzleşme olmadıkça bu acıları kullanmak devam edecektir”.

İSRAİL’İN GİRİŞİMİ

1915 Ermeni tehciri konusunda birbiriyle çelişen pek çok tez ve kitap var. Bir bölümü soykırım diyor, bir bölümü şiddetle reddediyor. Konu her seferinde “Tartışılmalı” dilekleriyle erteleniyor. Bu, işin başka yönü.
Ama, şu sırada BDP’nin böyle bir önerge vermesi şaşırtıcı. Üstelik bu önerge, ne yazık ki, İsrail parlamentosunda aynı konuda verilen bir önerge ile aynı zamana denk geliyor.
İsrail’de de muhalefet partisi geçen hafta “Ermeni soykırımının araştırılmasını” istiyor. 2007’de benzer bir önerge İsrail parlamentosunda kabul edilmiyor. Zamanlama açısından tatsız bir rastlantı.

TAŞNAK-HOYBUN

Haberin Devamı

BDP’nin Ermeni önergesi ister istemez tarihi anımsatıyor, Taşnak-Hoybun ittifakını.
Taşnak, 1889’da kurulan, bağımsız Ermenistan için çalışan Ermeni örgütü. Hoybun faaliyetine 1907’de başlayan, 1927’de kurulan bağımsız Kürdistan için çalışan Kürt örgütü.
Osmanlı’yı parçalayan Sevr Antlaşması’ndan (1920) sonra Taşnak ve Hoybun buluşuyor ve kendi amaçları için ortak anlaşma imzalıyor. Parçalanan Osmanlı’nın hangi toprakları Ermenilere, hangi toprakları Kürtlere kalacak anlaşması.
Bu ittifak Türklerde derin izler bırakıyor. Tarihte Osmanlı ne zaman zayıf düşmüşse, Kürt-Ermeni ittifakı eksik değil.

SIRASI MI

Türkiye şu anda zayıf filan düşmüş değil. Tam “barış süreci” derken, tam BDP bu süreçte olumlu rol oynuyor derken, al sana “1915 Ermeni tehcirini araştıralım” önergesi.
Barış sürecine “Aman elimiz yanabilir” kaygısıyla yaklaşanları yerinden zıplatan bir girişim.
Ne demek şimdi bu? “Biz haklarımızı almak için epey ilerledik, sıra şimdi Ermeni soykırımının tanınmasında” mı demek istiyor BDP?
İşin garip tarafı Meclis’teki diğer partilerden çıt yok. Sanki böyle bir önerge verilmemiş gibi. Ama, nasıl olacaksa, devamı olacaktır herhalde.

Haberin Devamı

1 Mayıs’ta Taksim’de ısrar

SENDİKALAR 1 Mayıs’ta Taksim’e çıkmak için geçen akşam Başbakan Erdoğan ile görüşüyor. Görüşmede sendikalar: “Biz hiçbir eylem için Taksim’de ısrar etmiyoruz. 1 Mayıs başka, tarihsel ve duygusal nedenleri var. Evet, orada fiziki engeller var, ancak onları en aza indirgemek mümkün. Taksim dışında başka yer olmaz”.
Erdoğan: “Sizin de kontrol edemeyeceğiniz gruplar var. Kaldı ki, orada inşaat var, fiziken mümkün değil. Biz sorumluluk alamayız”.
Dün bu satırların yazıldığı saatlerde sendikaların Taksim, İstanbul Valiliği’nin de “Olmaz” ısrarı sürüyor. Sendikalar son anda vazgeçmezse bugün hepimizin yüreği ağzında.

Yazarın Tüm Yazıları