Bayramlık misafir

Göz açıp kapayıncaya kadar geçti koca bir yıl ve yeni yılın koşturması henüz bitmişken yeni bir bayram sabahına uyandık.

Kurban kesimleri konusunda her yeni yılda bir öncekinden daha hazırlıklı ve daha bilinçli oluyoruz; medya kanalıyla halk bilgilendiriliyor, kesim işlemleri büyük şehirlerde özel olarak açılan sıhhi merkezlerde ve uzman denetiminde gerçekleştiriliyor. Tüm bu hazırlıklara rağmen haberlerde izlediğim bazı sahneler gözümün önünden gitmiyor. Kurulan merkezlerde atlanan bir küçük detay yüzünden, zaten büyük şehre geldiği için olabildiğince şaşkın ve korkmuş haldeki kurbanlık hayvanlar, neredeyse işkenceye maruz kalmışlar. Oysa ki, kurbanlık hayvanlara elimizden gelen azami ilgiyi ve özeni göstermemiz şart! Dinimizin gereklerini yerine getirirken, kendi dışımızdaki yaratıkların canını yakmaya veya rahatsız etmeye kimsenin hiçbir şekilde hakkı yok. Kurbanlıklar kutsaldır, onların yüklendiği ağırlığın büyüklüğüne saygı duymalı ve onları bizimle geçirdikleri sürede mümkün olduğunca iyi misafir etmeliyiz. Siz sevgili okuyucularımızın bu konudaki hassasiyetini biliyor ama yine de hatırlatmadan edemiyorum.

Taze sarmısaklı kuzu güveç

6 kişilik

Hazırlama süresi 15 dakika

Pişirme süresi 60 dakika

Malzeme listesi

á 500 gr kuş başı kuzu eti

á 1 yemek kaşığı tereyağı (veya bitkisel margarin)

á 8-10 adet taze sarmısak (saplarıyla birlikte kullanılacak)

á 2 çay kaşığı tuz, karabiber

á 1 çay kaşığı kırmızı toz biber

á 2 çay kaşığı kuru kekik, kuru nane

á 2 su bardağı sıcak su

n Kuş başı eti tabanı kalın orta boy bir çelik tencereye aktarıp üzerine tereyağını ekleyin. Tencerenin kapağını kapatıp kısık ateşte, et, suyunu önce verip sonra çekinceye kadar, en az 10-12 dakika pişirin. Ara sıra karıştırarak etin tencereye yapışmasını engelleyin. Sararan yapraklarını ayıklayıp yıkadığınız taze sarmısakların saplarını iri iri doğrayın. Sarımsakların diş kısımlarını da tenceredeki etlerin üzerine ilave edin. Tuz ve karabiberi serpiştirip 5-6 dakika kavurduğunuz yemeği toprak güvece ya da fırına dayanıklı orta boy bir kaba aktarın. Üzerine, kekik, nane ve toz kırmızı biberi de serpiştirin. 2 su bardağı sıcak su ilave edip 175 dereceye ayarlı fırında 30-40 dakika kadar pişirin. Fırından çıkarıp sıcak sıcak servise sunun.

Antakya usulü künefe tatlısı

10 kişilik

Hazırlama süresi 25 dakika

Pişirme süresi 35 dakika

Malzeme listesi

á 500 gr tel kadayıf

á 250 gr bitkisel margarin (tereyağı da kullanabilirsiniz)

á 2 paket dil peyniri (yaklaşık 400 gr)

á 3 su bardağı tozşeker

á 3 su bardağı su

á 1 yemek kaşığı limon suyu

n Su ve tozşekeri küçük boy bir tencereye aktarıp kısık ateşte, kaynayıncaya kadar pişirin. Şeker eriyip su kaynamaya başlar başlamaz limon suyunu ekleyip 2-3 dakika daha kaynattıktan sonra ocaktan alın. Soğuması için bir kenarda bekletin.Tel kadayıfı derin ve geniş bir kaba aktarın. Margarini orta boy bir tavada eritip hemen ocaktan alın. Ilık hale gelmesini bekleyip tel kadayıfın üzerine gezdirin. Kadayıfı elinzle çekiştirerek parçalayıp köfte harcı yoğurur gibi yoğurduktan sonra iki eşit parçaya ayırın. 30-35 santim çapındaki yuvarlak fırın tepsisini 2-3 yemek kaşığı sıvıyağla yağlayın. Kadayıfın yarısını yağlanmış tepsiye iyice bastırarak yayın. Rendelenmiş dil peynirini üzerine yayıp üzerine de kadayıfın diğer yarısını bastırarak yerleştirin. Künefeyi 10 dakika önceden 175 dereceye ayarladığınız fırında üzeri sarı kahverengi oluncaya kadar, 30-35 dakika kızartın. Künefeyi henüz sıcakken fırından alıp üzerine soğuk haldeki şerbeti gezdirin.

Tatlının şerrbeti iyice çekmesi için yaklaşık 10 dakika kadar bekleyin. Sıcakken dilimleyip servis yapın. Sıcak sıcak yenen bu tatlının üzerini isterseniz şam fıstık tozuyla süsleyebilirsiniz.
Yazarın Tüm Yazıları