Ülkemizde yüz estetiği uygulamalarının büyük bölümünü burun operasyonları oluşturuyor. Ancak burun estetiği sırasında iki altın kurala mutlaka çok dikkat etmek gerekiyor...
Türkiye’de en fazla yapılan estetik uygulamalarının başında, burun operasyonları var. Burun estetiği, toplumun her kesiminden ve farklı gelir gruplarından insanların talep ettiği bir operasyon olması nedeniyle, estetikte ayrı bir yere sahip.
Burun estetiğinin iki altın kuralı var. Birincisi, burnun dışını düzeltirken burun çatısını bozmamak. İkincisi ise içeride gereken düzenlemeleri yapmak, yani burun etlerini ve deviasyon dediğimiz nefes alma sorunlarını da operasyon sırasında çözmek.
Burun estetiği yaptıracak kişiler, artık nefes alabilmenin de güzellikle aynı derecede önemli olduğunu kavradı. Burun estetiğinde amaç sadece güzelleştirmek olursa, burun etleri, kıkırdak yapılarındaki sorunlardan kaynaklanan ve doğrudan doğruya kişinin rahat nefes almasını engelleyen sıkıntılar ihmal edilebilir. İyi bir estetik operasyon, burnu hem içeriden hem de dışarıdan bir bütün olarak ele alıp, kişiye daha rahat nefes alma konforunu da sunabilmelidir.
Biz burun operasyonlarından önce hastamızı ayrıntılı bir şekilde muayene ederiz. Burada hastanın bizden beklentileri kadar, bizim kendisine ne yapabileceğimiz de önemlidir. Bu beklentilerle bizim yapabileceklerimizi masaya yatırıp, ameliyat planlamasını, hedeflerimizi ve alabileceğimiz sonuçları değerlendirebilmemiz önem taşımaktadır.
Burun derisi yağlıysa şişlik uzun sürüyor
Cerrahın burada en önem verdiği şey, burnun yüzle orantısı, büyüklüğü, görünümü, deri yapısı, dudak ve burun açılanması, alınla burun arasındaki açılanmanın mevcut yüz yapısıyla uyumudur. Ayrıca muayene sırasında burun derisinin yapısı, kalın, ince, yağlı olup olmadığı gibi noktalar da önemlidir. Çünkü kalın ve yağlı burun yapısında şişlikler daha uzun sürmektedir. Eğer bu bilgi hastayla paylaşılmazsa, estetik operasyonun başarısız olduğunu düşünebilir. Bu bilgilendirme çok iyi bir şekilde yapılmalıdır.
Burundaki deri yapısının da incelenmesinin ardından, burun, kemik yapısı ve kıkırdak yapısının durumu gözden geçirilir ve nasıl bir kıkırdak şekillendirilmesi yapılması gerektiği hastayla tartışılır. Burun deliklerinin genişliği, burun delikleriyle hangi oranda şekillendirme yapılabileceği, bunun gerekli olup olmadığı da hastaya vereceğimiz bilgiler arasında yer almaktadır.
Burun çatısı çökerse estetik başarısız olur
İyi bir burun ameliyatında, kıkırdak ve kemik yapısının sağlıklı bir şekilde ortaya çıkarılması gerekmektedir. Burun deliklerinin gerektiği kadar daraltılması nefes problemini etkilemez, ancak burada önemli olan nokta, burun kanatlarının içeri çökmesine neden olacak fazla miktarda kıkırdak çıkarılmasının önlenmesidir. Çok kıkırdak çıkarılırsa, sert nefes almalarda burun kanatları içeri doğru çökebilir. Bu kanat desteklerini mutlaka sağlam bırakmak, hatta kendiliğinden yani doğuştan zayıf olabilen bu kanat yapılarındaki kıkırdaklara, kıkırdak desteği konularak daha rahat nefes almanın sağlanması gerekebilir.
Burun estetiğinde en önem verdiğimiz bir başka konu da, Türkiye’de çok sık görülen deviasyon sorununun çözülmesidir. Bu sorunda burnun orta bölümündeki kemik ve kıkırdak çarpık veya bir tarafa yatıktır. Bu da burnun yeteri kadar hava alamamasına neden olmaktadır. Ameliyat öncesinde bu sorunu tespit etmek ve ameliyat planını buna göre yapmak gerekmektedir.
Ameliyattan önce deviasyonu olan ancak çok fazla bulgu vermeyebilen bu problem, estetik operasyon sonrasında burun yapısının daraltılmasıyla birlikte belirti verebilir. Buna yol açmamak için operasyon sırasında nefes alma problemlerini de çözmek gerekir.
Burun etleri de nefes almayı zorlaştırır
Burnun içindeki havalanma sırasında, burnun içinden geçen havayı ısıtan, nemlendiren ve akciğerlere sağlıklı hava gitmesini sağlayan konka dediğimiz et büyümeleri söz konusudur. Bunların da küçültülmesi gerekli olabilir. Estetik operasyon sırasında bu sorunun çözümlenmesiyle sağlıklı hava geçişi sağlanabilir.
Burun ucunun düşük olması da hastalarda önemli estetik kaygılardan birini oluşturmaktadır. Bu işlem sırasında burun içinden girilerek derinin altındaki kıkırdak yapıyı şekillendirmek ve bunu burun ucunun desteğiyle bütünleştirmek gerekir. Eğer yeterli bir taşıyıcı sistem yoksa, bu destek yapısını da yerine koyacak işlemleri yapmak zorundasınız. Burnun taşıyıcı sistemini burnu küçültürken değiştirebilirsiniz. Estetik operasyonlardan sonra bazı kişilerin burun düşüklüğü yaşamalarının sebebi, burun destek yapısının korunmamasından kaynaklanmaktadır.
Travma sonrası estetik
Kaza, düşme, dövüş gibi travmatik etkilerle kırılmış bir burnu toparlamak ve bu amaçla estetik operasyon yapmak oldukça zordur. Çünkü elinizde daha önce müdahale görmüş bir burun dokusu vardır. Bizim ülkemizde de bu çeşit travmatik burunlar oldukça çoktur. Çok çeşitli travmalarla burunda sorunlar oluşabilir. Burnun hem görüntüsünü toparlamak hem de nefes alma fonksiyonunu kazandırmak ve burnu her haliyle ele almak önem taşır. Burnun her sorununu teker teker düzeltmek yerine, bütüncül bir anlayışla tüm sorunları çözmek daha etkilidir.