Bana müzikten haber ver

Favori müzik dergilerim arasında gezerken notlar çıkarttım. Haberler, notlar, anektodlar, alınacak veya ‘alınsa ne güzel olacak’ albümler, gidilecek veya ‘gidilse ne güzel olacak’ konserler... Hap gibi hazırlamaya çalıştım, okurken (yutarken?) zorlanmayalım, di mi ama...

U2’DEN DÖRT ALBÜM: Bono, dört ayrı albümün cepte hazır olduğunu duyurmuş. Bir adet ‘No Line On The Horizon’ı tamamlayıcı olarak tasarlanmış albüm: ‘Songs of Ascent’, bir adet rock albümü, bir adet club albümü ve bir de Broadway’in en pahalı prodüksiyonu olarak lanse edilen ‘Spider-Man’ müzikali albümü. Böyle sıralayınca insanın “Dördünü de dinlemem o zaman; derdin müzik yapmak mı, paramı kapmak mı?” diye saf saf sorası gelmiyor mu allasen?
ALTI ALBÜM YAPAN DA VAR: U2’nin dört albümüne “Oharey birader” çekmişken Aphex Twin (veya Richard D. James) ne vaziyette onu da söylemek lazım. 1990’ların en orijinal figürlerinden olan Aphex Twin de İngiliz müzik dergisi AnOther Man’e “Yayınlar mıyım bilmiyorum, zaten ikisi ticari manada kabul görecek türden değil ama altı albümlük materyal hazır” demiş.
BANA ESKİLERİ VER: Britanya’nın kıymetli müzik dergilerinden Mojo’nun iki ayrı listesi vardır. Birini ofislerinde dinledikleri şarkılardan oluştururlar, diğerini de okurlardan gelenlerle. Okuyucu listesinin ilk iki sırasında ‘eski’ ama ‘eskimeyen’ şarkılar görmek hoşuma gitti. İlk sırada The Velvet Underground&Nico albümünün (Meşhur muz kapaklı albüm) efsane parçalarından ‘Pale Blue Eyes’, ikinci sırada Massive Attack’ın 1990’ların sembol şarkılarından ‘Karmacoma’sı durmakta.

BİN LİRAYA JIMYY

445 POUND’LUK KİTAP: Led Zeppelin aşkım büyüktür, dolayısıyla Jimmy Page’e de bayılırım. Üstad oturmuş ve ‘Jimmy Page by Jimmy Page’ adında bir kitap hazırlamış. Fotografik bir biyografi. Kendi seçtiği ve çoğu ilk kez günışığına çıkan fotoğraflardan derlenen kitap deri ciltli, büyük boy ve özel baskı. Sadece 2 bin 500 adet basılmış. Kitap özel, fiyatı da özel: 445 pound. Yani 1000 lira. Yatırım aracı olarak da düşünülebilir tabii!
RAKAMLAR, RAKAMLAR: Jimmy Page’in kitap haberiyle aynı sayfada ‘Müzik Dünyasından Rakamlar’ diye küçük bir kutu dikkatimi çekti. Geyik muhabbetleri sırasında sohbeti harlamak için kullanılabilir diye not ettim, paylaşayım:
* 63 milyon dolar: Forbes’a göre Jay-Z’nin bu yılki kazancı.
* 40 pound: Yeni çıkan Sex Pistols parfümünün fiyatı. Sex Pistols parfümü? Daha neler göreceğiz bakalım!
* 6.228.765 ve 7.117.938: Dergi baskıya girerken Lady Gaga’yı Twitter’da bu kadar insan takip ediyormuş. Ben yazıyı tamamlarken baktım: 7 milyon 117 bin 938 kişi olmuş!
* Yüzde 448: The XX’in (Tavsiye ederim bu arada, şahaneler hakikaten) albüm satışının Mercury Ödülü sonrasında artış oranı!
* 9500 pound: John Lennon’ın kullandığı tuvalete müzayedede ödenen para.

SCRATCH’İ ANLATMAK ZOR

80’LER/90’LAR YOLLARDA: Konser ilanlarına bakıp içlenmek faydası olmasa da sevdiğim bir eylem. Çoook eskiden Melody Maker sayfalarına bakıp hayıflanırdım, bu kadar yıldan bu kadar konserden sonra devam ediyorum bu sinir işe. Uncut’ın konser duyurularını yayınladığı sayfalarda (tıpkı Mojo’nun listesi gibi) eski isimlerin yoğunluğu dikkat çekiyor. Bakın kimler düşmüş yollara: Primal Scream, Suede, Madness, Squeeze, Pogues, The Charlatans, Goo Gooo Dolls, The Stranglers, Jonathan Richman, OMD, Echo & The Bunnymen, The Beat, The Selecter, The Psychedelic Furs, Lloyd Cole, The Human League, The Waterboys, Cowboy Junkies, Half Man Half Biscuit...
LEE ‘SCRATCH’ PERRY GELİYOR: Kaçırdıklarımıza hayıflanmak yerine ayağımıza gelecek güzelliklere bakalım derseniz, o noktada size beş adet bomba konser tüyosu verebilirim. İKSV Salon’da 22/23 Kasım’da Midlake, 24 Kasım’da Stacey Kent, 18 Aralık’taysa dönem favorilerimden Mystery Jets var. Babylon da türlü güzellikler sunacak yakın gelecekte. Seçtiğim iki konser var Babylon’da. Birincisi 10 Aralık’ta sahneye çıkacak her manada güzel insan Sophie Ellis-Bextor. İkincisiyse 17 Aralık’ta gelecek efsane şahsiyet Lee ‘Scratch’ Perry. Lee ‘Scratch’i tek hamlede anlatmak zordur, bilen bilir diyerek kısa kesmek zorundayım...
SOĞUK SAVAŞ’I ANMAK: Yeni çıkan albümlere bakarken bir box-set’e takıldım. ‘Atomis Platters: Cold War Music From The Golden Age of Homeland Security’ adlı albüm kısaca ‘Soğuk Savaş Yılları’ temalı şarkıları derliyor. Beş CD, bir kitap ve bir DVD şeklinde geliyor set. Şart olmadığı kesin ama koleksiyona kazandırılacak nadide bir parça olarak gördüğümü de itiraf ediyorum!
Yazarın Tüm Yazıları