Anılarımın ana caddelerinde ve sokaklarında dolaşırken kaybettiğim güzellikleri yeniden tadarak müthiş keyiflenirim bazen.
Bu yolculuklar sırasında kendimle ilgili bir şey daha keşfettim. Hayal gücümü yaşadıklarımla sınırlı tutmayıp sınırın ötelerine geçmeye çalıştım hep. Babam gençlik yıllarını geçirdiği Erzurum’u anlatırken, ben dinlediğim bu anıları hep kendi hayal gücümle besledim. Ve Erzurum’da yaşadığı yıllarda babama eşlik etmiş gibi oldum. Zaten Erzurum’a her gidişimizde babamın anılarındaki gibi, Çifte Minare’ye, oradan Taşhan’a uzanıp Tebriz kapısından geçerek Erzurum Lisesi’nin önünde mola veriyorduk. Erzurum da tıpkı Trabzon, Elazığ, Erzincan ve Sivas gibi hayatımızın ayrılmaz bir parçasıydı. Doğunun Paris’i diye anılan Erzurum’da parasız yatılı liseyi bitiren babam, bu kentin soğuğunu anlata anlata bitiremez.
1945 yılının Şubat ayında orada öyle çok kar yağmış ki evlerin çatılarını örtecek kadar yükselmiş kar. Pek çok ara sokağa kar tünelleri açılmış. Erzurum Lisesi’nin banyoları donduğu için babamlar gruplar halinde bu tünellerden geçirilerek hamama götürülmüş. Babamın soğukta burnunu ve kulaklarını kontrol etme huyu da sanırım o günlerin eseridir.
Kıymalı süt böreği
Malzeme listesi
4 adet hazır yufka
200 gr yağsız dana kıyma
2 adet orta boy kuru soğan
1 çay kaşığı tuz, karabiber
1 çay kaşığı yeni bahar
5 yemek kaşığı zeytinyağı
1/2 su bardağı dolmalık kuş üzümü
Yufkanın sosu için;
2 su bardağı süt
1/2 su bardağı sıvıyağı
Üzeri için;
2 adet yumurta sarısı
8 kişilik
Hazırlama süresi 25 dakika
Pişirme süresi
40 saat
İnce yemeklik doğranmış soğanları, kıymayı ve zeytinyağını orta boy bir tavaya aktarıp orta ısılı ateşte, tahta bir kaşıkla sık sık karıştırarak 4-5 dakika kadar kavurun. Tuz, karabiber ve yenibaharı katın. Kuş üzümlerini sıcak suyla yıkayıp süzdükten sonra soğanı kıymanın üzerine aktarın ve 5 dakika daha kavurup ocaktan alın. Soğuması için bir kenarda beklatin. Süt ve sıvıyağı derin bir cam ya da porselen kapta çırpın. Yufkalardan birini tezgahın üzerine serip, üzerine yufka için hazırladığınız sostan 4-5 yemek kaşığı kadar gezdirin ve her tarafına yayın.
Üzerine iki yufka daha serip tekrar sos sürün. Aynı işlemi üçüncü yufkaya da uyguladıktan sonra üzerine dördüncü yufkayı serin. Kıymalı soğanlı harcı dördüncü yufkanın her tarafına dağıtın. Yufkaların iki kenarını beş santim kadar üste katlayın. (Böylece böreği sararken malzemeler dışarı dökülmez.) Yufkaları, önünüze gelen kısmından başlayarak sıkıca rulo yapın. Üzerine çırpılmış yumurta sarısını sürün. Sonra da böreği 2 ya da 3 eşit parça oluşturacak şekilde kesip yağlanmış fırın tepsisine yerleştirin. Böreği yaklaşık 5 dakika önceden 175 dereceye ayarladığınız fırında, en az 40 dakika, üzeri altın sarısı oluncaya kadar pişirip çıkarın. Biraz ılımasını bekleyip iri halkalar şeklinde dilimleyerek servis yapın.
Elmalı altüst keki
Malzeme listesi
3 adet orta boy tatlı elma
25 gr bitkisel margarin
2 yemek kaşığı toz şeker
1 yemek kaşığı galeta unu
(İrmik de kullanabilirsiniz.)
Kek için;
2 adet yumurta
1 su bardağı toz şeker
1 su bardağı eritilip ılıtılmış margarin
2,5 su bardağı un
1 su bardağı süt
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya
8 kişilik
Hazırlama süresi 20 dakika
Pişirme süresi
40 dakika
Oda sıcaklığında bekleyen yumurtaları derin bir kaba kırın. Üzerine toz şekeri ekleyip mikserin yüksek devriyle 2-3 dakika kadar çırpın. Eritip ılıttığınız margarini ilave edip 2-3 dakika daha çırpmaya devam edin. Süt, vanilya, un ve kabartma tozunu katıp malzemeleri birbirine iyice yedirin. 20-25 santim çapındaki kelepçeli kek kalıbının içini ve kenarlarını 25 gr yumuşamış yağla iyice yağlayın. Kalıba önce toz şekeri, sonra galeta unu ya da irmiği serpiştirin.
Elmaları soyup çekirdeklerini ayıkladıktan sonra incecik yarım aylar şeklinde dilimleyin. Elma dilimlerini kalıbın dibine yan yana yerleştirin. Elmaları kalıbın şekline uydurmak için kenarlarından kesin. Hazırladığınız koyu muhallebi kıvamındaki kek hamurunu elma dilimlerinin üzerine aktarın. Keki, 5 dakika önceden 175 dereceye ve alt-üst konuma ayarladığınız fırında en az 35-40 dakika pişirip çıkarın. Soğuyunca kalıbın kelepçesini açıp ters çevirerek servis tabağına alın. İsterseniz yanında çırpılmış hazır süt kremasıyla servise sunun.