Güncelleme Tarihi:
YUNANİSTAN, Avrupa’ya ulaşmak isteyen mültecilerin ilk ulaştığı ülke. Bu da Yunanistan-Makedonya güzergâhında yolculuk yapanları olumsuz etkileyebilir. Sınırlarda sıkı kontroller başlamış durumda. Yola çıkacağınız tarihlerde günlük basından gelişmeleri yakından takip ederek yol güzergâhını belirlemeniz faydalı olacaktır.
GREV TEHLİKESİ VAR
Yunanistan’ın içinde bulunduğu ekonomik kriz nedeniyle gösteriler ve genel grev dalgası ülkede devam ediyor. Genel grev zamanlarında gümrük kapılarında işi yavaşlatma eylemleri uygulanıyor. Bu zamanlarda sınır kapılarında bekleme süreleri artıyor. Trakya Gümrükleri Başmüdürlüğü’nün www.trakya.gtb.gov.tr adresindeki internet sayfasından grevle ilgili günlük uyarılar yayınlanmakta. Takip etmeniz faydalı olacaktır.
YOL DURUMU
Yunanistan, toplam 410 km. Yolculuk, molalar hariç 4-5 saat sürüyor. Yolun tamamı otoyol ve otoyol kenarlarında benzin istasyonu yok. Makedonya sınırındaki Evzoni Sınır Kapısı’ndan giriş yaptıktan sonra kısa bir süre Atina istikametini takip edin. Daha sonra sırasıyla Selanik, Kavala, Xanthi (İskeçe), Komotini (Gümülcine) ve Alexandroupolis (Dedeağaç) istikametini takip ederek İpsala Sınır Kapısı’ndan Türkiye’ye giriş yapılıyor.
TÜRKİYE’DEN DÖNÜŞTE DİKKAT
Yunanistan resmi makamları, tarihsel nedenlerden dolayı Makedonya olarak ülke ismini kabul etmiyor. Bu nedenle tabelalarda yazan ‘Makedonia’ Selanik Havalimanı’nın adı. Türkiye’den Yunanistan’a girişte önce Selanik istikametini takip edin. Selanik çevre yolundan sonra Makedonya istikametine devam etmek için Skopje (Üsküp) tabelasını takip etmeniz gerekiyor.
İLK DURAK ATATÜRK’ÜN EVİ
Yunanistann, Avrupa’nın gözde turizm ülkelerinden biri. Eşsiz tarihi ve doğal güzelliklere sahip. Araçla geçerken kısa bir süre de olsa bu güzellikleri görmenizi tavsiye ederiz. Özellikle ‘Odos Agiou Dimitriou 151 - 54634 Thessaloniki’ adresinde bulunan Selanik Başkonsolosluğumuz yanındaki Atatürk’ün doğduğu ev birinci durağınız olabilir. Müze haline getirilen ev pazartesi hariç her gün 10.00 – 17.00 saatleri arasında üçretsiz gezilebilir. Kavala’da ise kentin kalesine çıkarak, Kavalalı Mehmet Ali Paşa’nın müze evini ziyaret etmenizi ve ünlü Kavala kurabiyesini tatmanızı tavsiye ederim.
ÖNEMLİ TELEFONLAR
Selanik Başkonsolosluğu
Adres: Odos Agiou Dimitriou 151, 54634 Thessaloniki Tel: +30 2310 965 070-73
Gümülcine Başkonsolosluğu
Adres: Ionon 14, 69100 Komotini (Gümülcine) Tel: 0030 25 310 83 420
YUNANİSTAN polis: 100
İlkyardım: 112
Otomobil Kulübü ELPA: 10400
SOFYA'DAN KAPIKULE'YE KADAR YENİ OTOYOL
BULGARİSTAN güzergâhında bu sene büyük bir yenilik var. Yıllardır yapımı devam eden Sofya–Kapıkule arasındaki otoyol tamamlanarak hizmete açıldı. Sofya çevreyolu bitiminden A1 nolu Trakya otoyoluna giriş yapıyorsunuz. 170 km. kesintisiz yol aldıktan sonra A4 nolu Meriç otoyoluna bağlanıyor ve Kapıkule’ye varıyorsunuz. Yeni otoyol, geniş ve güzel alt yapısıyla izincilere sorunsuz bir yolculuk yapma imkanı sağlıyor. Böylece yıllardır izincilerimizin korkulu rüyası haline gelen eski yol dönemi bitmiş oldu. Yol üstündeki benzin istasyonlarındada güzel konaklama tesisleri mevcut. Fakat her zaman olduğu gibi güvenliği elden bırakmamak gerekiyor.
SOFYA’YA KADAR SIKINTI VAR
Sırbistan sınır kapısı Kalotina’dan, Kapıkule toplam 373 km. Yeni açılan 278 Km. uzunluğundaki Sofya-Kapıkule arasındaki yeni otoyol sıkıntıları önemli bir şekilde azaltmasına rağmen Sofya çevreyolu ve Sofya-Sırbistan sınırı arasındaki sorunlar devam ediyor. Kalotina-Sofya arasındaki yolun ilk 25 km.’lik kısmı gidiş ve geliş tek şerit. Yol virajlı, dar ve bakımsız. Bu kısımda hızınızı oldukça azaltın ve hatalı sollama yapmayın. Sofya’ya devam eden 32 km.’lik kısım biraz daha iyi. İki şeritli bu yolda büyük çukurlar var. Sürat yapmayın. Sofya girişindeki köprülü kavşak inşaatı bitti. Burada sol taraftan devam ederek Sivilingrad–İstanbul tabelasını takip ederek kuzey çevreyoluna girin. Sağ taraftan güney çevreyolu devam ediyor. Burası oldukça kötü durumda ve trafik tabelaları yok. Bu yüzden kullanmasanız iyi olur. 35 km.’lik kuzey çevreyolunda ise alt yapı çalışmaları devam ediyor. Yol boyunca inşaat çalışmaları var. İşaretleme ve trafik levhaları yetersiz. Yeni otoyola bağlanana kadar biraz sabredin. Sürat yapmayın. Kendinizin ve araçtaki diğer kişilerin güvenliklerini tehlikeye atmayın. Bulgaristan gümrük yetkilileri, bu sene de dezenfektasyon uygulamasına başladılar. Bu uygulama, sadece Türkiye yönünden giriş yapan araçlara uygulanıyor. Dezenfektasyon ücreti olarak sizden 5.87 Leva tahsil ediyorlar. Bu da yaklaşık 3 Euro’ya denk geliyor. Fakat art niyetli bazı görevliler makbuzdaki 5.87 rakamını, 6 Euro olarak tahsil etmek istiyor. Faturada 5.87 Leva ücretinin hemen altında 3 Euro olarak da karşılığı yazıyor. Dikkatli olun.
MUTLAKA VİNYET ALIN
Bulgaristan’da otoyol kullanımı için vinyet zorunlu. Vinyeti aracın ön camına içerden yapıştırmanız gerekiyor. Gümrük sahası içindeki gişede satılıyor. Ayrıca gümrük sahası çıkışında benzin istasyonlarında da bulmak mümkün. Bir haftalık vinyet 10 Leva, yani 5 Euro. Vinyet satışlarında fahiş fiyat uygulaması olabiliyor. Makbuzda Kiril harfleri ile yazan 10 Leva’yı bazı açık gözler 10 Euro olarak kabul ettirmeye çalışıyorlar. Vinyetsiz araç kullanmanın cezası ise 100 Leva (50 Euro).
SIRBİSTAN-SOFYA ARASI MOLA VERMEYİN
SOFYA Büyükelçiliği’nde görüştüğümüz Müsteşar Murat Erkol, Bulgaristan’da seyahat eden vatandaşlarımızı bazı konularda uyardı: “Güvenlik, Sırbistan’da hâlâ dikkat edilmesi gereken önemli bir konu. Mümkünse Sırbistan sınırı ile Sofya arasında mola vermeyin. Yolun Sofya-Kapıkule arasındaki yeni otoyol kısmı mola vermek için daha güvenli. Bunun dışında 10 bin Euro nakit para ve yirmibeş bin Euro üstü ziynet eşyalarının sınırda bildirilmesi gerekli. Aksi takdirde el konuluyor. Geri almak için başlatılan mahkeme süreci ise oldukça uzun ve zor. AB Yasaları gereği ülkeye kişi başı sadece iki tek paket sigara getirme hakkı tanınıyor. Güvenli ve kalabalık yerlerde mola versinler. İzincilerimiz, ihtiyaç halinde 112 nolu Türkçe acil telefon hattını arayabilirler.”
ÖNEMLİ TELEFONLAR
Sofya Büyükelçiliği Boulevard Vasil Levski No: 80 1000 Sofia Tel: +359 2 935 55 00
Filibe Başkonsolosluğu Filip Makedonski No: 10 4000 Plovdiv
Tel: +359 32 275 160/161/162/163
Burgaz Başkonsolosluğu: Boulevard Demokrasia No:38 – Bourgas Tel: + 359 56 879 940
Her türlü şikayet için: 112
Türkçe şikâyet hattı: 112
Polis imdat: 166 (Mobil telefondan aranırsa 146)
Çekici: 146 - 9803308
Yol yardımı: +359 2 980 33 08