Güncelleme Tarihi:
AVUSTURYA’da otoyolları kullanmak için ‘vinyet’ satın almanız gerekli. ‘Vinyet’i sınır kapılarından veya benzin istasyonlarından temin edebilirsiniz. Araçlar için on günlük vinyet ücreti 8.80 Euro. Vinyetinizi, arka kısmında gösterildiği gibi aracınızın ön camına yapıştırın. Optik okuyucuların yanı sıra polis de vinyet kontrolü yapabiliyor. Vinyetsiz yola çıkmanın cezası ise 120 Euro.
ÇOK SAYIDA RADAR VAR
Avusturya’da otoyollar bakımlı ve geniş. Güvenli bir yolculuk için, hız sınırlarına kesinlikle uyun. Çok sayıda sabit radar var. Ayrıca polis, seyyar radarlarla da kontrol yapıyor. Özellikle tünel giriş ve çıkışlarında dikkatli olun. ‘Radar kontrol’ levhaları sürücüleri sık sık uyarıyor. Radar cezaları 30 Euro’dan başlıyor, 2 bin Euro’ya kadar çıkabiliyor.
TÜNELLER ÜCRETLİ
Avusturya Alp dağlarında çok sayıda tünel var. Vinyetin dışında bu tünellerden geçmek için ücret ödemeniz gerekiyor. Tauern (6.4 km.) ve Katschberg (5.3 km.) tünellerinin 11.50 Euro’luk ücreti bir arada ödeniyor. Avusturya’yı Slovenya’ya bağlayan (7.8 km) uzunluğundaki Karawanken tünelinin geçiş ücreti ise 7.20 Euro. Ödemenizi nakit para veya kart ile yapabiliyorsunuz. Gişelerde ‘GO’ yazan otomatik geçiş sistemine dikkat edin. Bu gişeleri sadece otomatik geçiş kartı olan araçlar kullanabiliyor. Tünellerde hız limiti 80 km. Tünellerin giriş ve çıkışlarında radar var.
YOL AYRIMLARINI KAÇIRMAYIN
Avusturya yol ayrımlarının ve birleşmelerinin çok olduğu, kavşak bir ülke konumunda. Yola çıktığınız ülkeye ve gideceğiniz güzergâha göre yol planınızı önceden belirleyin. Yaz aylarındaki trafik yoğunluğuna veya kendinize göre bir rota yapabilirsiniz. Salzburg’dan Avusturya’ya girer girmez Macaristan yol ayrımı var. Tünellere girmek istemeyenler, Viyana üstünden Macaristan istikametine devam ediyor. Slovenya güzergâhını tercih edenler ise Villach istikâmetini takip ederek Slovenya’ya ulaşıyor.
SINIRLARDA KONTROL OLABİLİR
‘Mülteci krizi’, politik ve günlük gelişmelere bağlı olarak Avusturya sınır kapılarında yoğunluk yaşanmasına neden olabilir. Polisler ve gümrük memurları gerektiği durumlarda otoyollarda ve sınır kapılarında kontrol yapabiliyor. Bu da sınırda uzun kuyruklar oluşması anlamına gelebilir. Mülteci kriziyle ilgili günlük gelişmeleri yakından takip etmek ve yoğunluk olan gün ve saatler dışında ülkeye giriş yapma olanağını seçmek faydalı olabilir.
FARLARINIZ AÇIK OLSUN
AVUSTURYA trafik kuralları gereği seyir halindeyken aracınızın farlarını açmanız gerekiyor. Sıla Yolu üstünde bulunan tüm ülkelerde araçlarda reflektörlü yelek bulunması mecburi. Yola çıkmadan önce araçtaki yolcu sayısı kadar yelek temin edin ve aracınızın kolay ulaşılabilen bir yerinde hazır bulundurun. Avusturya trafik yasalarına göre araçta en az bir reflektörlü yelek bulundurmak şart. Otoyolda, araçtan inen herkesin ise reflektörlü yelek giymesi zorunlu. Polis, aracınızda reflektörlü yelek olup olmadığını kontrol edebilir.
ÖNEMLİ TELEFONLAR
Viyana Büyükelçiliği: +43 1 505 73 38.
Bregenz Başkonsolosluğu: +43 5574 42 083
Salzburg Başkonsolosluğu: +43 662 44 21 33
Avusturya Otomobil Kulübü ÖAMTC. Tel: 120
Polis: 112 veya 133.
İlk yardım: 144
İtfaiye: 122
SLOVENYA'DA VİNYET ALMAYI UNUTMAYIN
SLOVENYA’da otoyolları kullanmak için ülkeye girerken vinyet almak zorundasınız. Vinyetinizi ülkeye girmeden önceki benzin istasyonlarından veya giriş gümrük kapılarındaki vinyet satış gişelerinden temin edebilirsiniz. Otomobiller için 7 günlük vinyetin satış fiyatı 15 Euro. Yakalanmamak gibi bir şansınız hiç yok. Optik okuyucular ve sınır kapılarındaki görevliler mutlaka vinyet kontrolü yapıyor. Vinyet almazsanız cezası oldukça ağır. Cezalar 300 Euro’dan başlıyor. Geçen yıllarda, vinyet almayı unutan ya da ihmal eden çok sayıda vatandaşımız yüksek meblağlarda cezalar ödemek zorunda kaldı. Vinyet uygulamasına geçilmesine rağmen, otoyollarda ‘Cestnina’ yazan para tahsil gişeleri hâlâ duruyor. Buralardan hızınızı düşürerek durmadan geçebilirsiniz.
RADARLARDA ARTIŞ VAR
Slovenya, tamamı otoyol olmak üzere toplam 183 km. Otoyollar geniş ve bakımlı. Slovenya otoyollarında hız sınırı 130 km. Hız limitlerine mutlaka uyun. Çok sayıdaki sabit radarın yanı sıra polis seyyar radarlarla da hız kontrolü yapıyor. Cezalar oldukça ağır ve yapılan aşırı hızın miktarına göre değişiyor. Ülke genelinde otoyollarda farlar 24 saat açık tutulmak zorunda. Gece araç kullanırken trafik kurallarını ihlal edecek şekilde bozuk lambanız
varsa polis ceza yazabiliyor. Bu nedenle yedek bir lamba seti yanınızda bulundurmanızı tavsiye ederiz. Ayrıca araçtaki kişi sayısı kadar reflektörlü yelek bulundurulması da şart.
AB SCHENGEN GİRİŞ KAPISI
Slovenya, Türkiye’den dönüşte Schengen giriş kapısı olduğu için kontroller oldukça sıkı. Geçerli pasaport, oturma izni veya vizesi olmayanın ülkeye girişine kesinlikle izin verilmiyor. Mülteci krizine karşı ülke yetkilileri sınır kapılarında sıkı kontroller uyguluyor. Yaz aylarında bu kontrollerin artması bekleniyor. Bu da trafiğin yoğun olduğu günlerde, sınır kapılarında uzun bekleme sürelerine neden olabilir. Bütün AB ülkelerinde olduğu gibi, günlük kullanım dışındaki altın ve diğer takılar gümrüğe tabi. 10 bin Euro’nun üzerindeki nakit paranın sınırda beyan edilmesi gerekiyor. Ülkeye et, süt ve mamullerinin de sokulması yasak.
ÖNEMLİ TELEFONLAR
Ljubljana Büyükelçiliği: + 386 1 236 41 50
Adres: Livarska 4, 1000 Ljubljana
Polis: 113
İlk yardım: 112
İtfaiye: 112
Slovenya Otomobil Kulübü (AMZS): 1987
Trafik danışma numarası: +386 1 530 53 00