Avrupa Müslümanları irticayı fark etti

‘İSLAMİYETE uyması gereken cumhuriyet değil, Müslümanlık cumhuriyete uyum sağlamalıdır.’

Bu sözleri söyleyen Fransız Müslüman cemaatinin en güçlü örgütü olan ve Müslüman Kardeşler’e yakınlığıyla bilinen Fransa İslámi Örgütler Birliği’nin Başkanı L.T.Breze.

Irak’ta iki Fransız gazeteciyi rehin alan radikal dincilerin ‘türban’ şantajına karşı en etkili yanıt, bu ülkenin Müslüman cemaatinin liderlerinden geldi.

Bir kısmı Dışişleri Bakanı Barnier ile birlikte Ürdün’e gitti, bir kısmı takım elbiseleri ve kravatlarını taktılar ve Paris Camii imamının, ‘Bugün herkesin ağzından birlik sözcükleri dökülüyor. Gazetecileri rehin alanların kurduğu tuzak işe yaramadı. Müslümanları Fransız toplumundan kopartamadılar’ sözlerinin arkasında durdular.

Geçen perşembe günü açılan okullara Müslüman kız öğrenciler, yasalara uygun biçimde başlarını açarak gittiler.

* * *

BİR başka ses de İtalya’dan yükseldi. İtalya’da, Siena’daki İslami cemaatlerin dini lideri Jabaren Feras, Beslan katliamını lanetlemek için üç günlük oruca çağırdı İtalyan Müslümanları.

‘Uygarlıktan yana olan yanıma gelsin. Bunu protesto etmeli ve sesimizi yükseltmeliyiz. Çünkü bu neo nazizmdir.

İslamiyeti tekeli altına almak isteyen irticayı, yeni bir nazi akımı olarak niteleyen Avrupalı Müslüman cemaatinin bir lideridir.

Böyle kararlı bir çıkış, ne yazık ki Arap liderlerin hiçbirinden gelmedi henüz.

* * *

TÜRKİYE’yi Avrupa Birliği’ne taşıma hedefini samimi bir biçimde benimseyen AKP Hükümeti’nin, Avrupalı Müslüman cemaat liderleri kadar net ve açık ifadelerle irticaya karşı liderlik yapmamaları, bu dönemde Türkiye için kayıp.

Beylik sözcüklerle terörü kınamak yetersiz. İrtica doğrudan hedef alınmalıydı.

Seçmenlerinin bir kısmının ‘Hani Avrupa özgürlüktü, laik devletin baskıları kalkacaktı?’ sorularıyla kafası karışan AKP Hükümeti’nin, bu çevreleri susturmak için ‘aldatmaları yasaklama’ kararı alarak zinayı gündeme taşıması da bir kayıp değil mi Türkiye için?

Bu hükümet, dışarıya yönelik mesajlarında aranan ‘model’i oluşturacağı işaretlerini vermedi mi?

Oysa, ‘Çağdaş uygarlık seviyesi’nin en tipik kriteri olan cinsler arası eşitlik, kadın hakları konularında, frene bastı.

Kafalardaki tutucu kalıpları kıracak, zihniyet değişimine yol açacak siyasi öncülük üstlenemiyor AKP Yönetimi. Kendi seçmenini bile ileri taşıyacak modeli oluşturamazken, İslam dünyasına nasıl model olacak?

* * *

İRTİCANIN vardığı son noktayı Beslan’da dünya gördü. Komplo teorileri yine yapılıyor. ABD tarafından, Putin’e gözdağı vermek için düzenlenen kapalı bir operasyon olduğu söyleniyor Beslan katliamının.

Komplo teorilerinin sonu yok. Ama ne olursa olsun, İslam dininin arkasına sığınan irtica örgütleri değil mi bunlar?

Geçen hafta yaşanan iki olay, Fransız gazetecilerin rehin alınması ve Beslan katliamı, İslam dünyasına ek bir sorumluluk getiriyor.

Çünkü, terörizme karşı mücadelenin yolu, irticaya karşı mücadeleden geçiyor.
Yazarın Tüm Yazıları