Avrupa ABD’yle paralel mi hareket eder?

Geçtiğimiz hafta FED olağanüstü toplanarak faizleri 75 baz puan birden indirerek piyasaya şok tedaisi uyguladı. Bu haftaysa FED’in olağan toplantısından ne çıkacak merak ediliyor.

Öyle görülüyor ki FED gecelik fonlama maliyetlerinin vadeli işlem sözleşmelerine bakıldığında yüzde 90 ihtimalle 50 baz puan indirim olabilir. Zaten mantıklısı da bu. Çünkü FED 25 baz puan indirim yapacak olsa o zaman geçen hafta 75 baz puan değil 50 baz puan indirim yapardı diye düşünüyorum.
 
Faiz oranlarının piyasaları etkilediği bugünlerde acaba Avrupa Merkez Bankası da FED’in çok belirgin faiz indirimlerinden etkilenip faiz artırmak yerine faiz indirebilir mi? Bunun cevabı şu an için “olabilir” çünkü konut sektöründeki yavaşlamaya bağlı olarak oluşan likiditeyle ilgili sorunlar sadece ABD’de değil aynı zamanda Avrupa bankalarında da nispeten az da olsa mevcut. Diğer yandan Trichet’n üzerinde enflasyona bağlı hareket etmesinden dolayı oldukça baskı varken Trichet faiz artırımlarını en azından askıya alabilir.
 
Faiz indirimlerinin moda olduğu bugünlerde faiz artırımı yapılması beklenen tek bölge Okyanusya ülkeleri olan Avustralya ve Yeni Zelanda olarak görülüyor. Euro ve Dolar bu para birimlerine karşı gerilerken geçen hafta olduğu gibi 1.47 civarında birbirlerine karşı yatay seyretmeye devam ediyor.
 
Bu hafta içinde ABD’den açıklanacak olan veriler oldukça önemli ve sayı olarak da fazla. Özellikle Çarşamba günü FED’in faiz kararı ve sonrasında gelecek açıklamalar tarım dışı istihdam, Chicago satın alma müdürleri endeksi, ISM (Tedarik Yönetimi Enstitüsü Endeksi) verileri önemli. Avrupa’dan açıklanacak işsizlik ve satın alma müdürleri endeksi Euro’yu etkileyebilir ama asıl ağırlık ABD verilerinde olacak. Benim beklentim Euro / Doların biraz da emita fiyatlarıyla beraber hareket edeceği. Bu nedenle Çarşamba gününe kadar yatay bir seyir izledikte sonra, faiz düşüşünden etkilenecek olan altın ve petrolün nasıl etkileneceğine bağlı olarak parite hareket eder.
 
Enflasyondan korunma güdüsü devam ederse
 
Son bir ay içinde altın fiyatlarındaki yükselişin kaynağı stagnasyona, yani ekonomik yavaşlama devam ederken enflasyonist baskıların devam etmesine bağlı olarak gerçekleşti. Ancak son günlerde enflasyondaki gerileme beklentileri arttıkça stagnasyon beklentisi de var olmaya devam etse de bir miktar azaldı. Bu nedenle ilk etapta söylenecek şey altın fiyatlarının teknik olarak hafta içinde geçen haftaki zirvesi üzerinde işlem göreceği ancak yine de ardından düşüşlerin gelebileceğini söylemek mümkün.
 
Eğer FED faizleri 50 baz puan indirecek olursa o zaman nominal faizlerin düşüşüne bağlı olarak altın yükselir. Ama bunun olup olmayacağını bu hafta petrol fiyatları da belirleyecek. Eğer bunlar olurken petrol fiyatları yükselmeye devam edecek olursa o zaman altının çok daha sert yükselmesini bekleyebiliriz. Ancak petrol fiyatı 87 Doların altını kıracak olursa o zaman iş tamamen değişir ve bir süre altın satış baskısında kalabilir.
 
Dolaysıyla faizlerin ne kadar düşeceğine ve sonradan ne kadar düşürülebileceği ve ayını zamanda petrol fiyatlarının ne yapacağını bir pusula olarak kullanın.
 
Bakalım OPEC ne diyecek
 
OPEC son iki haftadan beri durup dururken üfleyip püfledi ve ABD’nin baskısıyla petrol üretimini artıracağı yönde görüş bildirmeye devam etti. OPEC’in tüm istediği petrol fiyatının ekonomileri öldürecek kadar değil ama rahatlatacak kadar da olmayacak şekilde en uygun seviyede yüksek tutmak. Ekonomik faaliyetlerdeki gelişmelere bakıldığında dünya yavaşlamaya  devam ettiği için OPEC ekonomileri öldürmemek adına üretimi artırabilir. Bu da hafta içinde petrol fiyatlarının baskı altında kalmasına nenden olur. Hafta içinde yukarı yönlü gelecek ataklar iyi bir satış fırsatı olabilir. Beklentim hafta sonuna kadar petrol fiyatlarının düşeceği yönünde.
Yazarın Tüm Yazıları