Astımı yüzmeyle yenen ikizler

Ayşe ve Zeynep Ergin (21) tek yumurta ikizi. Her ikisi de astımdı. Pek çok aile astımlı çocuklarını olabildiğince hareketten sakınırken, doktorlarının tavsiyesi üzerine Ergin ailesi kızlarını yüzmeye başlattı. İkizler üst üste rekor kırarken, hastalığın üstesinden gelmeyi de başardı.

Haberin Devamı

Ayşe ve Zeynep’in kendileriyle ilgili ilk hatırladıkları sık sık hasta olmaları ve bol bol ilaç... Çünkü her ikisi de astımdı. Çocuk göğüs hastalıkları uzmanı Prof. Dr. Elif Dağlı, ailelerine yüzme sporuna başlatmalarını önerdi. Aile öneriye kulak verdi, ikizler Fenerbahçe’de kursiyer olarak yüzmeye başladı. Yüzerken hastalıklarıyla ilgili hiçbir sorun yaşamadılar. Düzenli tedavi ve disiplinli sporun ödülü gecikmeden geldi. Kulübe alındılar, artık günde iki kez sabah ve akşam olmak üzere antrenman yapıyorlardı. Milli takımda yüzmeye başladılar. Fenerbahçe’den sonra Enka Spor’un lisanslı yüzücüsü oldular. 300’ün üzerinde ulusal ve uluslararası yarışmaya katıldılar. Ayşe, farklı turnuva ve şampiyonalarda sırtüstü ve serbestte 17, Zeynep kelebek ve serbestte dört Türkiye rekoru kırdı.
Yüzme farklı kapılar da açtı.  bir şampiyonada aldıkları teklifle ABD Teksas’da St. Stephen’s School’a gittiler. Hem lisenin okul takımında hem de ülkenin en iyi kulüplerinden Longhorn Aquatics’de yüzdüler. Zeynep kulübünü Amerika şampiyonasında temsil etti. Okul takımları ilk kez, üst üste iki kere ikinci oldu. Halen Frankin and Marshaall College’ye devam eden ikizlerin okul yüzme takımı, geçen yıl liginde birinci oldu. İkizler eğitimlerine ve yüzmeye de devam ediyor.

Haberin Devamı

/images/100/0x0/55eb2c93f018fbb8f8b02170

AKCİĞERLERİ NORMALDEN DE İYİ

AYŞE ERGİN: Yüzme çok iyi geldi. Başladıktan beş-altı sene sonra 75 metre dipten nefessiz gidebilecek hale geldim. Hâlâ akciğer fonksiyonum normalden daha iyi seviyede.
ZEYNEP ERGİN: Yüzmenin bize inanılmaz yararı oldu. Bağışıklık sistemimizi güçlendirdi. 10 yıldır hiçbir sorun yaşamıyoruz.
BABA ÖNDER ERGİN: Aklımızdan yüzme hiçbir zaman geçmemişti. Biz tam tersine onları hareketsiz tutmayı, dışarıya çıkarmamayı tercih ediyor, aman bir şey olmasın diye sıkı sıkı sarıp sarmalıyorduk. Astım tedavisine erken başlandığı, düzenli sürdürüldüğü ve spor yaptıkları için akciğerlerinde ciddi bir risk gelişmedi. Asıl düzelmeyiyse yüzmeyle gördük. Yüzmeye de büyük emek verip çalıştılar. Faydasını da çok gördüler.

Haberin Devamı

Olimpiyatta altın kazanan var

PROF. DR. ELİF DAĞLI (ÇOCUK GÖĞÜS HASTALIKLARI UZMANI)

Astımlı çocuklar için spor yapmak uzun yıllar tabuydu. Astım kontrolünü sağlayan ilaçların gelişmesiyle bu çocuklar için spor olanağı doğdu. Yüzme, zor sporlar gibi astım atağı yaratabilen bir spor değil. Hatta akciğer hacmini ve işlevini düzelttiği görülüyor. Yüzme sporu yapan çocuklar iyi solunum teknikleri öğreniyor, güçlü ve ‘fit’ vücuda sahip oluyor. Kendilerine güveni artıyor, yaşam kalitesi yükseliyor. Haftada iki kez bir saat yüzen astımlı çocukların havayollarındaki hassasiyetinin azaldığını biliyoruz. Çocukluğunda ağır astımı olan ve doktorunun yüzmeyi tavsiye ettiği İngiliz maraton yüzücüsü Alison Streeter İngiliz kanalını 43 kez geçmiş, Guinness Rekorlar Kitabı’na dört kez girmiş ve kraliçe tarafından madalyalandırılmıştı. Ayrıca 1972 Münih Olimpiyatları’nın astımlı yüzücüsü Mark Spitz beş altın madalya kazanmıştı.

Haberin Devamı

UZUN LAFIN KISASI

YANLIŞ: Kar, güneş gibi değil. Çıplak gözle uzun uzun bakarak tadını çıkarmamak için hiçbir neden yok.

DOĞRU: Kar, ultraviyole keratiti olarak da bilinen, gözün ani ve yoğun ultraviyole ışınlara maruz kalmasıyla gelişen kar körlüğüne yol açabilir.

SAĞLIĞIM İÇİN

Gönül Paksoy (Tasarımcı, gastronom)

MUTLAKA YAPARIM: Yıllık sağlık kontrollerimi yaptırım. Zaman zaman öğün atlasam da sebze ağırlıklı, sağlıklı beslenirim. Haftada bir gün mutlaka yürürüm.

ASLA YAPMAM: Kızartma ve şarküteri ürünleri yemem. Çok az kırmızı et tüketirim. Hiç sigara içmedim.
MUTLAKA YAPACAĞIM: Uyku için biraz daha zaman ayırmak ve küçük de olsa bir tatil yapmak niyetindeyim.

Haberin Devamı

ŞİFA KÜTÜPHANESİ

Web’de doktor-hasta ilişkisi

Elgiz Yılmaz yazdığı Doktorumun Hastasıyım.com kitabında, internet ortamındaki doktor-hasta ilişkilerini inceliyor. Giza Yayınları, 8.5 lira.

TAMAMLAYICI TIP

Hızlandırıcı çorba

Kanar’ın metabolizma hızlandırıcı yeşil çorbasının malzemesi bir kg ıspanak, bir su bardağı yeşil mercimek, iki yemek kaşığı zeytinyağı, iki adet havuç, iki orta boy soğan ve limon. Bir su bardağı yeşil mercimeği küçük bir tencereye koyun. Havuçları ve soğanları iri iri dilimleyip ekleyin. İki su bardağı suyla hepsini beraber haşlayın. Büyük bir tencereye ıspanakları çiğden elinizle parçalayın ve bir buçuk litre  sıcak su ekleyin. Haşladığınız yeşil mercimek ve sebze karışımını da ekleyip yaklaşık 15 dakika kaynatın. Çorbayı blendırdan geçirin. En son zeytinyağı ekleyin. Bol limonla tüketin. Baharat keyfinize kalmış. Öğün öncesinde bir büyük kâse yeşil çorba tüketebilirsiniz. Böylece metabolizmanızı hızlandırıp iştahınızı kontrol edebilirsiniz.

Haberin Devamı

Metabolizmamız kış uykusunda

Kısa, soğuk ve ışık fakiri kış günleri metabolik hızımızı da düşürüyor. Daha az hareket ediyor, daha çok yemek yiyoruz, çok uyuyoruz ve daha depresifiz.  Beslenme uzmanı Elvan Odabaşı Kanar bu sorunla baş etmenin ve metabolik hızın artırılmasının mümkün olduğunu söylüyor. İlk önerisi erken kalkmak. Biliyoruz ki erken kalkanın metabolizması daha hızlı. Kış aylarında günün aydınlık kısmının kısıtlı ve ısının düşük olması metabolizmayı yavaşlatıyor. Erken kalkmaksa metabolizmaya hız kazandırıyor. Güneşin doğuş ve batış saati arasındaki zamanı daha iyi kullanın. Kalorisi yüksek besinleri bu saatlerde tüketmeye özen gösterin.

TARTI YERİNE GÜNEŞ GİRSİN

Kanar, “Güneş girmeyen eve artık tartı giriyor” diyor. Eğer eviniz güneş görmüyorsa ve yazın çok sınırlı tatil yapabiliyorsanız D vitamini düzeyinize baktırın. Güneşin armağanı D vitamini metabolizmanızın hızlı çalışması için altın anahtar.
Sürekli kabızlık şikâyeti olanların bu aylarda sindirim sistemi şikâyetleri artmaya başlar, gaz şikâyeti de eklenir. Metabolizmanızın hızını destekleyen en önemli sistem olan sindiriminizi doğru beslemeyle destekleyin. Uyku kaliteniz ve süreniz de metabolizmanızın düzenli çalışması için önemli. Ortalama sekiz saat uyumaya özen gösterin. Hiçbir içecek suyun yerine geçmez, günde en az iki litre oda sıcaklığında su içmelisiniz.
Bir adımsayar (pedometre) edinin ve attığınız adımları saydırın. Hedefiniz günde 10 bin adım olsun.  Kış sebzelerinin kalorileri düşük, iştah kontrolüne destekleriyse büyük.

Yazarın Tüm Yazıları