Aşağıdan yukarıya 28 Şubat

“İhtilal önce çocuklarını yer” sözünü doğrulayan bir süreci yaşıyoruz. Üzerinden on beş yıl geçmiş ama, soruşturma başladıktan sonra, 28 Şubat’ın çocuklarını yediğine tanık oluyoruz.

Haberin Devamı

Genelkurmay eski Başkanı emekli Orgeneral Hakkı Karadayı 28 Şubat kapsamında dün göz altına alınıyor. Neden? O tarihte Genelkurmay İkinci Başkanı olan emekli Orgeneral Çevik Bir’in suç duyurusu üzerine. Çevik Bir suç duyurusunda şu ifadeleri kullanıyor:
“Batı Çalışma Gurubu (BÇG) Genelkurmay Başkanı Hakkı Karadayı’nın direktifleriyle kurulmuştur. (...) Onun bilgisi dışında bir gelişme olamaz. (...) Karadayı’nın da soruşturma kapsamına alınması gerekmektedir”.
Suç duyurusunda Çevik Bir benzer sözlere bol bol yer veriyor, örnekler aktarıyor. Söyledikleri doğru mu, değil mi, bu yargı kararı. Ancak, suç duyurusunun bir zamanlar en yakın çalışma arkadaşından gelmesi hazin.

AKP VE 28 ŞUBAT

28 Şubat AKP’nin üzerinde en çok durduğu darbe. Meclis Darbeleri Araştırma Komisyonu varsa, yoksa 28 Şubat sorumlularını araştırıyor. TV’lerde varsa, yoksa 28 Şubat tartışılıyor.
Meclis Komisyonu 27 Mayıs, 12 Mart ve 12 Eylül darbeleriyle ilgili çok az kişiyi dinlerken ki, onlar tam darbe, Meclis’in feshi, partilerin kapatılması, idamlar, v.s., 28 Şubat’la ilgili yüzden fazla kişiyi dinliyor.
Çünkü, 28 Şubat AKP’nin babası Refah Partisi’ne yönelik. Ayrıca, 28 Şubat kararları RP’nin olduğu kadar, AKP ideolojisi ile de taban tabana zıt. “Darbe” denilince, AKP’nin aklına önce 28 Şubat geliyor.
28 Şubat’la ilgili 61 tutuklu, 86 sanık var. Biri sivil, eski YÖK Başkanı Kemal Gürüz, diğerleri asker kökenli.

Haberin Devamı

HER KARARA AÇIK

28 Şubat tutuklamaları aşağıdan yukarıya doğru bir seyir izliyor. O çerçevede göz altına alınan ve tutuklananlar daha çok alt rütbelerdeki isimler.
Soruşturma zaman içinde yukarıya çıkıyor, dönemin genel sekreteri, istihbarat daire başkanı, ikinci başkan ve kuvvet komutanlarına sıra daha sonra geliyor. Ve en son eski Genelkurmay Başkanı Karadayı.
Ve yine sabah 6.45’te. Başbakan değişik konuşmalarında “sık tutuklama dalgalarından ve tutuklama zamanından” yakınıyor. Gerçi, buna yargı karar veriyor ancak, polis Karadayı’nın evine yine kör karanlıkta geliyor.
Karadayı ile ilgili yargının kararını bu satırların yazıldığı saatte bilmek imkansız. Son anda elde ettiğim bilgi var, yazmak doğru değil. Her karara açık bir durum.

BURADA KALMAZ

Haberin Devamı

28 Şubat soruşturmasının burada kalacağını sanmıyorum.
Karadayı’nın vereceği ifadeden sonra savcı “ilk iddianameyi” hazırlayacak. Verilen bilgiler o ki, ikinci bir iddianame daha söz konusu olabilir. Bu da, yeni gözaltılar anlamına geliyor.
Türkiye yeniden puslu ve sisli bir havaya bürünüyor.

CHP’nin Cumhurbaşkanı adayı

Enver Aysever’in CNN TÜRK’te sunduğu Aykırı Sorular programında önceki akşam konuk CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu.
Enver’in başarıyla sürdürdüğü program çok izleniyor. Yine de, ona önce küçük bir meslektaş uyarısı. Soruyu soruyor, konuğu daha yanıtı tam vermeden araya giriyor, yanıta fırsat bırakmadan başka soruya geçiyor. Belki programa tempo kazandırmak amacıyla böyle yapıyor ama, yanıtlar eksik kalıyor.
Kılıçdaroğlu’na yönelttiği sorulardan biri de, CHP’nin muhtemel Cumhurbaşkanı adayı. Kılıçdaroğlu önce kamu oyunda eleştirilen “Abdullah Gül’ü destekleyebiliriz” yönünde bir söz söylemediğini belirtiyor, daha sonra CHP’nin adayının “erkek de olabilir, kadın da” diyerek, daha çok bir kadın aday üzerinde durduğunu açıklıyor, isim vermiyor.
Bir bilgiye dayanarak söylemiyorum, benim aklıma iki isim geliyor. Emine Ülker Tarhan ve Güldal Mumcu.
Kılıçdaroğlu “Aykırı Sorularda” son zamanların en iyi performansını sergiliyor.

Yazarın Tüm Yazıları