Ankara, Neçirvan Barzani’ye hazırlanıyor

MİLLİ Güvenlik Kurulu’ndan çıkan kararla birlikte Türkiye ile Kuzey Irak yönetimi arasındaki trafik hızlanıyor. Dışişleri Bakanlığı’ndan üst düzey bir yetkili çok yakında Kuzey Irak’tan bir heyet geleceğini açıkladı.

Irak Devlet Başkanı Celal Talabani’nin, Türkiye’nin operasyonundan bir hafta sonra Ankara’yı ziyaretiyle başlayan sürecin hızlandığına tanık olacağız önümüzdeki günlerde.

Irak Kürdistan Yönetimi heyetinin başında, eğer son anda bir terslik olmazsa, Kuzey Irak Bölgesel Kürt Yönetimi Başbakanı Neçirvan Barzani olabilir.

Kimliğini açıklamamak koşuluyla son günlerdeki gelişmeleri değerlendiren dışişleri yetkilisi, Barzani Yönetimi’nin PKK’ya karşı son zamanlarda Türkiye ile işbirliği konusunda gösterdiği tavır, Barzani’nin son açıklamalarındaki üslup farkının bu açılımı kolaylaştırdığını söyledi.

Kuzey Irak Yönetimi ile Ankara arasındaki soğuk rüzgarlar bugüne kadar hep tepelerde esti. Bölgedeki akrabalık bağları bir yana, ticari trafik uzun zamandan beri yoğun biçimde sürüyor. Bugün Irak’ın kuzeyinde Türkiye’den giden yatırımcı sayısı 400.

Ama tepelerde esen soğuk rüzgárlar, yapılan sert açıklamalar, savaş dili ve PKK ipoteğine terk edilen ilişkideki gerginlik her iki tarafta da Kürt ve Türk düşmanlığını besliyor.

Kuzey Iraklı Kürtler Türkiye’nin kendilerine düşman olduğunu zannediyor.

Barzani yönetimi ile kurulacak diyalog sadece bu havayı dağıtmakla kalsa bile çok önemli.

PKK’nın Kuzey Irak’ta, Türkiye’nin Kürtlere düşman olduğu propagandasıyla halktan destek sağlamaya çalıştığını unutmayalım.

***

YIL
başından bu yana olayları alt alta sıraladığımızda sürecin gelişimini izlemek mümkün.

Türkiye’de hükümet çevreleri, Kuzey Irak operasyonunun Kürt Yönetimi’ni Bağdat’a yaklaştırdığını iddia ediyor. Bunu abartılı bir iddia olarak kabul etsek bile Irak’ın bütünlüğünü güçlendirecek önemli adımların aynı döneme rastladığı da bir gerçek. Petrol yasasının kabul edilmesi örneklerden sadece biri.

Türkiye ile Barzani arasındaki yakınlaşmada Kürtlerin Irak’ın toprak bütünlüğü konusundaki pozisyonlarının netleşmesi de etkili oldu.

Barzani’nin hafta içinde Aswat el Irak Gazetesi’ne verdiği demeç bu pozisyonu açıkça ortaya koyuyor. "Kürtler, Irak’taki siyasi sürecin her zaman olduğu gibi şimdi de temel direklerinden biridir. Önceki rejim yıkılmadan önce biz hemen hemen bağımsız bir devlet haline gelmiştik. Ama Kürdistan Parlamentosu, Kürdistan bölgesi dışındaki Iraklı kardeşlerimizle birliği tercih etti" diyor Barzani.

Tabii PKK konusunda Kuzey Irak Yönetimi’nin daha etkili bir işbirliğine yanaşacağının sinyalleri vermesi de buzların kırılmasında çok önemli oldu. Bu konunun ilk işaretleri de

Cheney’in Irak ziyareti sırasında geldi. Türkiye’nin sınır ötesi operasyonunun gerekçeleri sadece ABD değil Avrupa Birliği dahil bölge ülkeleri tarafından da anlayışla karşılandı. Cheney’nin Erbil’de Barzani ile görüşmesi, bu görüşmede PKK konusunun gündeme gelmesi ve Ankara’daki temasları sırasında "Erbil, PKK konusunda Türkiye ile işbirliğine hazır" açıklaması bu sürecin ipuçlarını veriyordu.

Mart ayı sonunda ise Dışişleri Bakanlığı Irak Özel Temsilcisi Murat Özçelik Dohuk’ta Iraklı Kürt yöneticilerle görüştü. Bu görüşmelere Kuzey Irak Bölgesel Yönetimi dışişleri sorumlusu Saffin Dizai de katıldı ve Kürt Yönetimi’nden üst üzey bir heyetin nisan ayında Ankara’yı ziyareti kararlaştırıldı. Şimdi bu ziyaretin gerçekleşeceğini üst düzey dışişleri yetkilisi de doğruluyor.

ERMENİSTAN DIŞİŞLERİ BAKANI’NDAN MEKTUP

24 Nisan’da Erivan’da Türk bayrağının yakılması ve çiğnenmesiyle ilgili gerginliğe rağmen ilginç gelişmeler de oluyor. Türkiye’nin olayları bir nota ile kınamasının ardından cuma günü Ermenistan Dışişleri Bakanı Edward Nalbadian, Dışişleri Bakanı Babacan’ın göreve başlaması nedeniyle ilettiği mektuba yanıt gönderdi. Nalbadian, "Yakın gelecekte çeşitli konuları görüşmekten memnuniyet duyacağını" söyledi. Ermenistan Devlet Başkanı Serj Sarkisyan da 24 Nisan’daki konuşmasında "Türkiye ile önkoşulsuz normal ilişki kurmaya hazırız" dedi.
Yazarın Tüm Yazıları