Paylaş
Ankara’da sanat faaliyetleri artıyor. Tiyatrolar yeni hamlelerle ortaya çıkıyor, konser salonları, yapılan festivallerle dolup boşalıyor. İnsanlar bütün kış boyunca kaldığı kapalı mekanlardan kendilerini dışarı atıyorlar.
Elbette resim sanatı açısından da çok önemli sanat faaliyetleri oluyor. Buna Ankara Çağdaş Sanatlar Merkezi’nde açılan Ankart Sanat Fuarı’da dahil. Buraya öncelikle sanat galerileri katılıyor. Elbette her galerinin ressamları olduğundan halka, ressamlarımızın yaptığı tablolar halinde sunuluyor. Dolayısıyla insanlar resim sanatçılarını toplu halde görmek imkanını buluyorlar.
Ben, Metehan Demir (Hürriyet Ankara Temsilcisi), Deniz Zeyrek (Radikal Ankara Temsilcisi), değerli işadamımız Erhan Peker’le birlikte bütün standları teker teker gezdik. Bazı galerilerde oturup dinlendik. Hele Valör Sanat Galerisi’nin sahibi Serdar Bey’in güzel ikramları bizi ziyadesiyle memnun etti. Bütün sergileri gezmemiz aşağı yukarı 4 saat sürdü. Böylece dostlarımla beraber güzel bir sanatsal gezi faaliyeti yapmış olduk.
Aynı zamanda daha önce Ankara Birleşmiş Ressamlar ve Heykeltraşlar Derneği’nin geleneksel yılda bir kez uyguladığı, bütün üye sanatçılarının katıldığı büyük sergi vardı. Bildiğiniz gibi bu dernek şehrimizin en eski ve köklü sanat derneğidir. Ankara’nın yetiştirdiği bütün ünlü ressamlarımız bu derneğe üyedir. Ben de ilk üyelerinden olarak halen faaliyetleri sürdürüyorum.
TABLO YATIRIM ARACI OLDU
Benim sergiyi gezme imkanım olmadı ancak katılan meslektaşlarıma sorduğumda çok beğenmişler. Bu derneğin eski bir üyesi olarak, aklıma kuruluşunun ilk yıllarında yılda bir kez uygulanan ucuz resim sergisi geldi. Sergiye katılan bütün sanatçılar fiyatlarını yarıya indirirlerdi. Dolayısıyla sanatseverler fiyat olarak ulaşamadığı birçok sanatçının tablolarını alıp, duvarlarına asma imkanı bulurlardı. Hatta tabloların alınıp satılmadığı 1970’li yıllarda bu olay insanların resim sanatına büyük ilgi duymasını sağlamış, günümüzde büyük bir hareketliliğe ulaşan sanat pazarının oluşmasında önemli bir yer tutmuştur. Bu arada BRHD başkanımız Önder Aydın’a da bir gönderi yapmış oldum. Çünkü günümüzde resim satışları Ankara’da çok azalmıştır. İnsanlarımız eskiden olduğu gibi resim alımlarını büyük ölçüde en aza indirgemişlerdir. Bunun bir çok nedeni var elbette. Ancak benim edindiğim en önemli izlenim şu;
Tabloların fiyatları çok pahalı, ulaşmamız imkansız diye yakınıyorlar!
Bence yerden göğe kadar haklılar. Artık tablolar bir yatırım aracı haline geldi. Elbette insanlar satın aldıkları resmin ekinci el fiyatının olmasını istiyorlar. Allah sattırmasın ama olumsuz bir olayda, satmak istediği zaman para etmesini istemeleri son derece doğal. Ancak böyle ressamlar Ankara’da bir elin parmakları kadar. Turan Erol, Adnan Turani, Yalçın Gökçebağ, Mustafa Ayaz. Elbette bu sanatçıların fiyatları sabit gelirli bir vatandaşa göre çok fazla. Bu sanatçılar için yapılacak bir şey yok. Ancak benim düşündüğüm şöyle bir yol var; Hani ben de bir zamanlar gençtim. Resimlerim para etmiyordu. Para etmiyor diye de resim yapmayı kesmiyordum.
RESİM PARA İÇİN YAPILMAZ
Zaten resim yapmak, paraya koşut olarak düşünülmez. Yani resim para için yapılmaz. Eğer resmini biri satın aldıysa bu çok güzel bir olay olur. Çünkü bu parayla tuval, boya falan alırsın. Böylece o sanatçıyı motive eder, onun daha şevkle çalışmasını sağlarsın.
O bakımdan genç sanatçılarımızı destekleyip, onlardan beğendiğimiz tabloları satın almalıyız. Genç sanatçılarımızın da fiyatlarını alınabilecek düzeyde tutmalarında büyük yarar var diye düşünüyorum.
Ben sizlere bu havalarda cumartesi, Pazar günleri bol bol sanat galerisi gezin diye söyleyecekken laf nerelere geldi. Şimdi sizlere tavsiye edeceğim, gezip görmeniz gereken birkaç sanatsal faaliyetleri belirtmek istiyorum. Öncelikle TESK Sanat Galerisi’nde Asuman Küçükşahin’in “Köprüler” isimli yağlı boya tablolarını görmeniz mümkün. Realist bir anlayışla yaptığı tabloları sanatçı, izleyenlere sunuyor. Yazımın başında sözünü ettiğim Çankaya Belediyesi Çağdaş Sanatlar Merkezi’nde ki Ankart Sanat Fuarı’nı gezmek gerekiyor. Soyut Sanat Galerisi’nde ip resimlerinden büyük kompozisyonlar meydana getiren değerli genç sanatçımız Ahmet Yeşil eserlerini sergiliyor. Ayrıca Armoni Sanat Galerisi’nde benim hocam yani hocaların hocası Nevzat Akoral var. Nevzat Hocam tam bir Anadolu aşığı. Zaten resimlerinde görmeniz mümkün. Her resmi bize ülkemiz insanının yaşamındaki günlük olayları hatırlatıyor. Harman yerleri, Ankara manzaraları, mandalar vs. Gerçekten 1950’li yıllardan bu güne resim sanatımızın nasıl bir yol katetmiş, görmemiz mümkün. Bence evimizin duvarlarında olması istenen en önemli Ankara’lı sanatçılarımızdan...
Paylaş