Tesbih çekip, kahve ısmarlayan robot tasarladı!

1dk okuma

Şanlıurfa'da 11. sınıf öğrencisi atık malzemelerden şalvar giydirilip poşu taktırılan robotu tasarlayarak proje koordinatörüne kahve ısmarlattı.

Haberin Devamı

Haliliye ilçesinde bulunan Turgut Özal Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencisi Mazlum Sürmeli, TÜBİTAK Bilim Fuarları Projesi kapsamında tamamı atık malzemelerden yapılan ve 'Urfalı' adı verilen bir robot tasarladı. Bir elinde fincan ile kahve servisi yapan diğer eliyle de tespih çeken robot kendi güneş enerjisiyle ürettiği elektrikle çalışıyor. Projeyi kafasında tasarladıktan sonra yaptığını belirten öğrenci Mazlum Sürmeli, babasının elektrik elektronik işiyle uğraştığını bu vesileyle de yanında çalışırken atık malzemeleri değerlendirmek istediğini ve böyle bir robot tasarladığını söyledi.

“ROBOT 13 FARKLI ÖZELİĞE SAHİP”

Robotun 13 farklı özeliğinin olduğunu söyleyen öğrenci Sürmeli, “robotumuzun özeliklerinden bahsedecek olursak, ortam karardığında otomatik olarak ortamı aydınlatabilme özeliğine sahiptir. Telefondan bluetooth ile bağlanıp projeksiyon özeliğiyle videolar izlenilebiliyor. Ortamdaki sesi kaydetme özeliği var. Sistem komple üzerindeki güneş panelleriyle elektriğini üretip kulanıyor. Telefon şarj edebiliyor” dedi.  

“KOMUT SİSTEMİYLE HAREKETE EDEBİLİYOR”

Haberin Devamı

Robotun komut sistemiyle hareket edebildiğini söyleyen Sürmeli, “Son haftalarda yerleştirdiğimiz özelik ile robot gel deyince geliyor, git deyince de gidiyor. Sağa sola dönerek izlenim yapabiliyor. Ayrıca ortamdaki kötü kokuları arındırabiliyor. Büyükşehir Belediye Başkanımız Nihat Çiftçi sponsorumuz oldu. Kendilerinin bizi destekleyeceklerini söylediler. Desteklerini bekliyoruz. Elimizde imkan olmadan bunu yapabildiysek imkanlar ölçüsünde daha iyisini yapabileceğimize inanıyoruz” şeklinde konuştu.

Öğrenci Mazlum Sürmeli ile okul yöneticileri robotun TÜBİTAK bilim yarışmasına girmeye hak kazandığını ifade etti.

Okul yöneticileri ise robotu tasarlayan öğrenciye destek verdiklerini ve okulda diğer öğrencilerin de katılım sağlayıp kendilerini geliştirebileceği 70 metrekarelik bir elektronik üssünü okulda oluşturduklarını söyledi.

İHA

Haberle ilgili daha fazlası: