TEKNOLOJİ KENDİ KENDİNE Mİ GELİŞİYOR?
SpaceX adındaki uzay teknolojileri şirketine neden bu kadar yatırım yaptığı konusunda açıklamalarda bulunan Musk, teknolojinin önemini şu sözlerle açıklıyor: “İnsanlar teknolojinin kendiliğinden iyileştiğini düşündüklerinde yanılıyorlar. Hatta bence teknolojinin kendiliğinden gerilemesi bile mümkün. Çünkü bu işler kendiliğinden olmuyor. Teknoloji çok sayıda kişinin ortak çabası ve iyileştirme gayesiyle gelişiyor. Antik Mısır uygarlığına baktığınızda piramitleri yapabilecek düzeyde olduklarını görüyorsunuz. Sonra zaman geçiyor ve bunu unutuyorlar. Ve bir de inanılmaz su kanallarını inşa eden Romalılar var. Onlar da unutuyorlar.”
SÜREKLİ İLERLEMEK MÜMKÜN MÜ?
Inc. adlı haber portalının kurucusu Justin Bariso’ya göre Elon Musk’ın teknoloji hakkındaki bu sözleri tek bir cümleyle şu şekilde özetlenebilir: “Eğer ilerlemiyorsanız, geriliyorsunuz demektir; dolayısıyla her zaman ilerlemeye gayret edin!” Elbette ‘sürekli ilerleme’ düşüncesi yaptığınız her işte başarılı olmanız gerektiği anlamına gelmiyor Bariso’ya göre. Önemli girişimcilerin hepsinin çok sayıda başarısız projeye de imza attıklarını hatırlatan yazar, önemli olanın hatalardan ders alarak ilerlemek olduğunun altını çiziyor. Bu noktada da her şeyi bilmek ya da her şeyi bildiğini iddia etmek değil, her şeyi öğrenmeye açık olmak önem kazanıyor. Başarıya giden yolda kısa yolların olmadığını, şu kadar adımda başarıya ulaşmanın imkânsız olduğunu örnekleyen Musk, aynı zamanda günümüzde sıkça tekrar edilen ‘tek bir alanda uzmanlaşma’ niteliğini de sorgulamamıza sebep oluyor. Zira SpaceX’in kurucusu ve yöneticisi, Tesla ve PayPal’ın kurucu ortağı olan 45 yaşındaki Güney Afrika asıllı Amerikalı mühendis Elon Musk, Standford Üniversitesi’nde nükleer fizik alanında doktora yapıp bir de üstüne roket firması kurmak gibi sıra dışı bir kariyere sahip.
Son olarak Elon Musk ile ilgili üniversiteli gençlerin ilgisini çekecek bir bilgi daha ekleyelim. Musk şirketlerindeki işe alımlarda adayların diplomasına bakılmasını şart koşmayan yenilikçi kişilerden biri! Bunun nedenini ise şöyle açıklıyor: “Dünyayı değiştiren kişilerin bir bölümünün herhangi bir üniversite diploması bulunmuyor. Onları işe alma şansınız olsaydı, çok şanslı olurdunuz değil mi?”
Yazan: Soner Sezer