ABD’de sigorta şirketleri tarafından yapılan bir araştırmada sigara içen personelde yıllık işe gelmeme oranı içmeyenlere göre 5.5 gün daha fazla. Bu farka sağlık sebepleri ile işe gelmeme dahil değil.
Başka bir araştırmaya göre bir bağımlının günlük mesaisinin yüzde 18.2’si sigara içmekle geçiyor. Ve sigara bağımlısı çalışanın işverene yıllık maliyeti 1.400-5.700 TL civarı.
Alkol ve madde bağımlılarının ortalama performansları ise yüzde 12 düşürüyor. Dünya Sağlık Örgütü’ne göre stres temelli depresyon, 2020 yılında tüm yaş ve cinsiyetler için dünyayı tehdit eden en önemli sağlık sorunlarından birisi olacak. Personel devamsızlık araştırmaları çalışanların yüzde 52’sinin stres ve mental rahatsızlıklar nedeni ile işten ayrıldığı tespit ediliyor.
SAĞLIKLI MUTLU İŞYERİ MODELİ
Yeşilay, işyerlerinde bağımlılıklara yol açan risk faktörlerini azaltmak için İş Yaşamını İyileştirme Programı’nı (İYİ) başlattı. İstanbul Kalkınma Ajansı Bağımlılıkla Mücadele (MDP) kapsamında yürütülen projede, çalışanların psikolojik ve fiziki sağlığı ön planda tutularak iş-yaşam dengesine katkı sağlanması hedefleniyor.
Projenin diğer iştirakçileri İTO, KALDER ve İstanbul Halk Sağlığı Müdürlüğü. Yeşilay Genel Müdürü Savaş Yılmaz, “Yeşilay olarak, proje kapsamında işyerlerinde ödül temelli, sürdürülebilir bir sağlıklı çalışma yaklaşımı geliştirdik ve bunun modellemesini tamamladık. ‘Sağlıklı ve Mutlu İşyeri Modeli’ adını verdiğimiz model ile kuruluşların ‘Sağlıklı Şirket’ yolculuğuna ölçülebilir bir sistem ile katkı sağlıyoruz. Böylelikle bağımlılıklarla mücadele ederken, iş güvenliğinin yanı sıra fiziksel ve ruhsal anlamda çalışan sağlığını korumak, çalışan memnuniyetini ve motivasyonu arttırmak, iş-yaşam dengesinde uyum sağlamak ve çalışma ortamının ergonomik şekilde düzenlenmesine yönelik duyarlılık oluşturmak da istiyoruz. Bu süreçte Siemens, Kuveyt Türk, Vakıf Emeklilik ve Eureko Sigorta ile yola çıktık. Önümüzdeki günlerde proje kapsamında kurulması planlanan Sağlıklı Çalışma Platformu ile bu alanda fark yaratmak isteyen tüm şirketleri projeye dahil edeceğiz” diyor.
İYİ NASIL İŞLİYOR?
İş Yaşamını İyileştirme Programı (İYİ) sürece dahil olan işletmelere 10 basamaklı bir uygulama süreci sunuyor. Şirket programa dahil olduktan sonra öncelikle yöneticiler bazında Sağlıklı ve Mutlu İşyeri Modeli konusunda eğitime tabi tutuluyor. Daha sonra proje izleme ekibi tarafından kuruluşa bir ön izleme ziyaretinde bulunuluyor. Ziyaret sonucunda bu kuruluşun Sağlıklı ve Mutlu İşyeri Puanı ortaya çıkıyor. Sisteme göre 1000 puan üzerinden 250-400 puan alan şirketler “Kararlı Kuruluşlar” olarak adlandırılıyor, 400-550 puan arası “Fark Yaratan Kuruluşlar” ve 550 puan üstü olanlar “Örnek Kuruluşlar” olarak tanımlanıyor. Puanlamalara göre şirketler ile 1 yıllık yol haritaları hazırlanacak, sürecin sonunda da son ölçümler yapılıp şirketin sağladığı ilerleme görülebilecek.
TEKNOLOJİ BAĞIMLILIĞINAKARŞI ÖNLEM ALIYORLAR
İYİ Proje’siyle bağımlılığı önlemek ve mevcut bağımlılığı gidermek adına faaliyetler yürütmeyi ve böylelikle daha sağlıklı ve keyifli iş ortamı oluşturmayı umduklarını söyleyen Kuveyt Türk Strateji’den sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Aslan Demir, bağımlılığı azaltmak için yaptıklarını şöyle anlatıyor: “Sigara bağımlısı olan arkadaşlar için ücretsiz ilaç desteği sağlayarak kendilerine yön vermeye çalıştık. Bu konuda hayata geçirmeyi hedeflediğimiz yeni projelerimiz var. İYİ Projesi ile birlikte daha da fazlasını yapmayı hedefliyoruz. Ancak gelişen dünyayla birlikte bağımlılık kelimesinin tanımı da genişliyor. Bizler sigaranın yanı sıra kısa bir zaman önce Yeşilay’ın da gündemine giren ‘teknoloji bağımlılığı’ konusuna karşı da önemler almaya çalışıyoruz. Çalışanlarımıza düzenli göz taraması yaparak farkındalığı arttırmaya çalışıyoruz. Ayrıca spor kulüplerimiz ile çalışma arkadaşlarımızı sosyal olarak aktif tutacak etkinlikler düzenleyerek farklı alanlara kanalize olmalarını sağlıyoruz.”
ÜST YÖNETİM DESTEKLİYOR
Vakıf Emeklilik İK ve Eğitim Müdürü İlter Boyan, “Yeşilay’ın bu proje kapsamında kurumların sağlıklı yaşamı desteklemesine yönelik belirlediği kriterler, bizim de çalışmalarımızın temelini oluşturuyor. Bu kriterler bizim için de itici bir güç oluyor. Bunun yanı sıra düzenlenen eğitim ve toplantılarda paylaşılan faydalı bilgiler ile 7 gün 24 saat Yeşilay yetkililerinden destek alma imkânımızın olması bizim için önemli bir unsur. Sigara bağımlılığını engellemek için öncelikle bilgilendirici seminerler düzenliyoruz. Önümüzdeki dönemlerde ise bağımlılık merkezi gibi sağlık uygulamalarımızla da çalışanlarımıza destek olmayı planlıyoruz. Ayrıca, şirketimizin üst ve orta düzey yönetiminin projeye desteği çok güçlü” diyor.