Teknoloji geliştiren startupları hedefleyen dev şirketler, artık önemli bir yatırım bütçesini yapay zekâya ayırmaya başladı. Yazılım, finansal servisler, üretim, otomotiv, endüstriyel otomasyon, sağlık, iletişim, perakende, çip ve internet olmak üzere birçok farklı kategorilerde yer alan şirketler, yapay zekâ için adeta kendi aralarında yarışıyor.
Haberin Devamı
Teknoloji dünyasında internetten sonra en önemli yenilikle karşı karşıyayız. O da yapay zeka. İnsanların yerine düşünebilen ve karar verebilen algoritmaların oluşturduğu yapay zeka altyapısı, artık birçok alanda kendini gösteriyor. Günlük hayattan endüstrilere kadar farklı alanlarda yapay zeka altyapısı kullanılarak yeni dönemin kapıları aralanıyor. Şirketler ise bu yeni dünya için kolları sıvamış durumda. Yapay zeka alanında çalışmalar yapan ve teknoloji geliştiren startupları hedefleyen dev şirketler, önemli bir yatırım bütçesini artık bu alana ayırıyor. Yazılım, finansal servisler, üretim, otomotiv, endüstriyel otomasyon, sağlık, iletişim, perakende, çip ve internet olmak üzere birçok farklı kategorilerde yer alan şirketler, adeta kendi aralarında yarışıyor. Biz de bu hafta sektörlerine göre yapay zekaya en çok yatırım yapan şirketleri bir araya getirdik.
DEVLER İLK SIRADA Yapay zekanın öne çıktığı konu yazılım. Bu alanda yapay zekaya yatırım yapan şirketlerin başında tahmin edilebileceği gibi Google, Microsoft, Amazon ve Facebook geliyor. Ancak bu alan diğer teknoloji devlerinin de radarında. Mitre, IBM ve Deloitte yazılım alanında yer alan yapay zeka çözümlerine yatırım yapan şirketler arasında yer alıyor. Yapay zeka çözümlerinin öne çıktığı diğer bir alan finansal servisler. Yapılan araştırmada finansal alanda bulunan yapay zeka çözümlerine yatırım yapan şirketlerin başında American Express, Deutsche Bank ve Goldman Sachs geliyor. Bu şirketlere ek olarak Bloomberg, TD Ameritrade ve BNP Paribas izliyor. Üretim alanı da yapay zeka çözümlerinin giderek arttığı alanlardan. Bu alana yatırım yapan şirketlerin başında Abb, National Instruments, Toshiba ve GE bulunuyor. Sürücüsüz otomobillerle yapay zeka yollara çıkmaya başladı. Bu da şirketlerin yatırımlarını yapay zekaya doğru kaymasını sağladı. Araştırmada otomobiller için geliştirilen yapay zeka yazılımları için en çok yatırım yapan şirketlerin başında Tesla’nın olduğu belirtiliyor. Tesla’dan sonra Ford, GM ve Toyota geliyor. Diğer otomobil devlerinin bu listeye girememesi ise dikkat çeken detaylar arasında.
Endüstriyel otomasyon tarafında yatırım yapan şirketler arasında Bosch, Siemens, Rockwell Automation ve Honeywell yer alıyor.
SAĞLIK SEKTÖRÜ ÖNE ÇIKIYOR Kanser teşhisi konusunda önemli adımlar yapay zeka ile atılmaya başlandı. Makine öğrenme prensibiyle artık kanser vakaları önceden tahmin edilebiliyor. Bu alanda en çok yatırım yapan şirketlerin başında GE ve Siemens bulunuyor. Buna ek olarak Nuance, Mayo Clinic, Massachusetts ve General Hospital sağlık alanında geliştirilen yapay zekâya en çok para yatıran şirketler arasına adını yazdırdı. 5G ve yeni iletişim teknolojilerinin gelmesiyle mobil iletişim sektöründe yapay zeka adından daha çok söz ettirecek. Teknoloji şirketleri de buna yatırım yapmaya şimdiden başladı. Araştırmaya göre Huawei, Nokia ve Verizon bu alana en çok yatırım yapan şirketler arasında. Diğer şirketler arasında BT Group, Orange ve Nippon yer alıyor. Perakende alanı da yapay zeka sıkı hazırlanan sektörlerden Walmart, Gamestop, Target, Rakuten, Best Buy ve Barnes&Noble, perakende için geliştirilen yapay zekâya yatırım yapanların başında bulunuyor.
Her geçen gün artan donanım ihtiyacı, cihazlardaki çiplere yapay zeka elinin değmesini sağlıyor. Bu alana en çok yatırım yapan çip üreticilerinin başında Intel, Qualcomm ARM ve Texas Instruments var. Bu şirketleri Microchip Technology, Imagination Technologies ve Mellanox izliyor. Internet alanında yapay zeka teknolojilerine yaptırım yapan şirketler ise Google, Facebook, LinkedIn ve Amazon bulunuyor.
YAZILIM Google Microsoft Amazon Mitre IBM Deloitte
FİNANSAL SERVİSLER Bloomberg American Express TD Ameritrade Deutsche Bank Goldman Sachs BNP Paribas