Teknoloji ihracına liderlik ediyor

2dk okuma

Nur Gökman teknoloji girişimcisi bir kadın. Türkiye’de ilkleri yapanlardan. Şu anda 16 farklı ülkeden 23 havayolu şirketi teknik altyapısını Nur Gökman’ın şirketi Hitit’ten sağlıyor. Bu yıl İngiltere kaynaklı Corporate Vision Magazine tarafından verilen “Kurumsal Mükemmellik Ödülleri”nde En Etkili Kadın CEO ödülünü de alan Nur Gökman’la konuştuk.

Haberin Devamı

Kadın girişimci oranı yüzde 10 civarında Türkiye’de. Bunların arasında teknoloji girişimcisi olanlar ise azınlıkta. Nur Gökman, Türkiye’nin en kıdemli teknoloji girişimcilerinden biri. 1990’lı yıllarda THY çatısı altında yaptığı inovasyonla farklılık yakalayan Nur Gökman, Dilek Ovacık ile birlikte kurdukları şirketleri Hitit çatısı altında hem Türkiye’de hem de dünyada birçok yenilikçi işe imza attı. 1994 yılında kurulan şirketleri bugün global başarı elde etmiş bir teknoloji şirketi. İlham verici öykülerini İstanbul Teknik Üniversitesi’nin Arıkent’inde Nur Gökman anlattı.

Türkiye’de teknoloji girişimcisi sayısı şimdilerde artıyor…Ama siz bu işlere başladığınızda yok denecek kadar azdı. Nasıl yol aldınız?
Başlarda biz de teslimiyet içindeydik. Ama işin içine girince yapabileceğimizi gördük.

Siz İstanbul Üniversitesi mezunusunuz. Aslında iş hayatına da profesyonel bir ortamda başlamışsınız…
Doğru. O dönemde girişimcilik bir kenarda duran yapıdaydı. Ben kurum içinde inovasyonun parçası oldum.

THY’de çalıştınız uzun süre…
Evet. Cem Kozlu döneminde THY büyük bir değişimin içine girdi. Biz önce 50 sonradan da 200 kişi olan bir ekiptik. Türkiye’nin en iyi yetişmiş kadrolarıyla çalışıyorduk. O dönemde biliyorsunuz THY bu büyüklükte değildi. Teknoloji geliştirmek gibi bir beklentimiz yoktu. Ancak kısa sürede kendimizin iyi şeyler geliştireceğini gördük.

Yaptıklarımız yurtdışında da ses getirdi. Dediğim gibi teslimiyetçi bir yapımız vardı. Ancak biz işin içine girince “yapabiliriz” dedik ve yazılımları hazırladık. THY de içindeki bu ekibe güvendi. Bugün kullanılan sadakat sistemi, üyelikler de dahil olmak üzere bir çok servisin alt yapısını hazırladık. Yolcuların seyahatlerinde kolaylık sağlayan her teknolojinin alt yapısını hazırladık. Daha sonra THY bu hizmetleri yurtdışına satmaya başladı. Ancak yabancı şirketler bu hizmetleri alıyorlar, bakım ve kurulum ve sonrasında bir temas olmuyordu.

İLK ETİYOPYA’YLA İŞ YAPTIK
Sizin şirketiniz o zaman mı devreye girdi?
Aynen öyle oldu. Hitit’te birlikte olduğum arkadaşım Dilek Ovacık’la danışmanlıkla işe başladık. İlk Etiyopya’ya danışmanlık verdik. Biz adım adım başladık. Yazılımlarımızı kullanan havayollarına danışmanlık vermeye devam ettik. Etiyopya’dan sonra Çek Havayolları müşterimiz oldu. Hepsine bir gelir değerlendirme sistemi hazırlamıştık. Bu havayolları için çok önemlidir. Tarife uygulamaları, operasyon değerlendirme vs gibi konuların hepsinin alt yapısını da yıllardır hazırlıyoruz.

Bu işin teknolojik alt yapısının doktoru olmuşsunuz…
Doğru. Çok hızlı büyüdü havacılık sektörü. Teknolojideki değişim de çok hızlı oldu. Biz bir Türk şirketi olarak yaptığımız yazılımları ihraç ediyoruz. Teknoloji ihraç eden bir şirketiz.

Haberin Devamı

Hangi ülkelerle çalışıyorsunuz?
Hitit, teknoloji gibi zor bir alanda kısa zamanda küresel bir başarı elde etti. Hitit bugün aralarında Afganistan, Almanya, Angola, Fransa, Irak, Kırgızistan, Mısır, Namibya, Nijerya, Pakistan, Suudi Arabistan, Ürdün, Tanzanya, Tunus, Türkmenistan olduğu 16 farklı ülkeden 23 havayolu firmasının teknolojik altyapısını sağlıyor. Hitit’in yazılım çözümleri, tüm dünyada yılda 65 milyona yakın yolcunun seyahat etmesine olanak tanıyor.

Haberin Devamı

Ve tüm bunları iki kadın yaptı…
Aynen öyle. Buna hem Türkiye’de hem de yurtdışında inanmakta zorlanan çok kişi çıkıyor karşımıza. Hitit’i iki kadın girişimci olarak kurduğumuz yıllarda ürettiğimiz yazılım teknolojisini yurt dışı pazarlarda tanıtırken büyük zorluklarla karşılaştık. Türkiye’nin havayolu bilişimi alanında çözüm ürettiğine hem de bunun iki kadın öncülüğünde gerçekleştiğine inanmakta zorlanan bir çok yabancı havayolu şirketiyle karşılaştık. O günlerden bugünlere havacılık teknolojilerinin gelişimine ve dönüşümüne hem tanıklık hem de öncülük eden bir firma olarak geldiğimiz nokta bizim için çok anlamlı.

Haberin Devamı

Çok sayıda ödül de almışsınız…
Zaman içinde fark edildik. Hem Türkiye’de hem de yurtdışında ödüller aldık. Onur duyuyoruz. Bu yıl En Etkili Kadın CEO ödülünü İngiltere kaynaklı Corparate Vision Magazine’den aldık. Önceki yıl yine uluslararası platformda “Gamechanger” ödülü almıştık. Türkiye’de de aldığımız ödüller oldu.

Haberin Devamı

YERLİ GÜCÜNE İNANDIK
Neden Hitit ismini koydunuz?
Hitit ismini koydum. Eskiden moda yabancı isim koymaktı. Biz se yerli gücüne inandık. İsmimizi de Anadolu Medeniyetleri’nden almak istedik. Hep Türkiye’den çıktğımızı söyledik. Türkiye’den çıkmış 35 ülkeye ulaşmış bir yazılım şirketi olduk.

Haberin Devamı

Kadın girişimcilere ne söylemek istersiniz?
Cesaret lazım. Yenilikten korkmamak lazım. Çok iyi yetişmiş kadrolar var. Ben genç nüfusa çok güveniyorum.
Yenilikçiliğe çabuk adapte oluyor herkes. Azimle çalışmak lazım.

Haberle ilgili daha fazlası: