Sorunlar devam ediyor

1dk okuma

16.400.000 öğrenci yarın ders başı yapmaya hazırlanırken, özel okul temsilcileri ile eğitim sendikaları sorunları ve önerilerini anlattı.

Haberin Devamı

16.400.000 öğrenci ve 873.000 öğretmen için yeni eğitim öğretim yılı 15 Eylül Pazartesi başlayacak. İlkokul birinci sınıflara uygulanan uyum programına bu yıl ortaokul 5’inci sınıflar da dahil edildi. Liselerde de ilk kez geçen yıl 12 ilde uygulanan uyum programı, bu sene 41 ilde 87 okulda yapıldı. Okullar açılırken, Türkiye Özel Okullar Birliği Derneği Yönetim Kurulu Eş Başkanı Cem Gülan, Eğitim-Sen Genel Başkanı Kamuran Karaca, Türk Eğitim-Sen Başkanı İsmail Koncuk, Eğitim-Bir-Sen Genel Başkan Vekili Ahmet Özer, yeni eğitim öğretim yılındaki sorunları anlattı:

Müdür yoksa, ders kitabı da yok
- İdarecilerin büyük bir bölümü görevden alındı. Yerine okul müdürü görevlendirilmedi. İdareciler okullar açıldıktan sonra görevlendirileceği için zamanında program yapılamayacak.
- Kontenjanından fazla öğrenci yerleştirilen okullarda, nakillerle sorun çözülmezse yeni eğitim yılını kalabalık sınıflarda geçirmek zorunda kalacaklar.
- Yeni eğitim öğretim yılında yapılacak öğretmen atamaları, özel okullarda çalışan öğretmenleri de kapsarsa, özel okullar öğretmen sıkıntısı yaşayacak.
- TEOG ile liselere belli oranda yerleştirmeler yapıldı ama bazı sıkıntılar da yaşandı. Bakanlığın önümüzdeki dönemlerde veli ve öğrencilerin kaygılarını giderecek bir yerleştirme sistemi oluşturmalı.

Erken başlyana geç biten dersler
- Bu sene okulların çoğunda ikili eğitim yapılacak. Bu da bazı okulların çok erken derse başlamasına ve geç bitirmesine neden olacak.
- Özellikle Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgelerinde, öğretmenlerin bulundukları yerde kalabilecekleri birtakım avantajların oradaki öğretmenlere sağlanması lazım.
- Meclis’ten geçen Torba Yasa’ya göre öğretmen rotasyonu gündemde. Bu zorunlu bir öğretmen göçü anlamına geliyor. Okullarda sık sık öğretmen değişimi eğitim öğretimi olumsuz etkileyecek.
- Milli Eğitim Bakanlığı, özel okullar için eğitim desteği kaynağı ayırdı. Bunun bir benzeri de devlet okulları için yapılmalı.

Haberle ilgili daha fazlası: