Türkiye’de yemek ve
motor sporları önde
Türkiye’de de bu boyutlarda olmasa da alternatif hediyeler çoğalıyor. Romantik akşam yemekleri, hediye çekleri, motor sporları, konaklamalı ürünler Türkiye’de sıklıkla tercih edilen kurumsal hediyelerden.
2003 yılından bu yana sıradışı hediyeler pazarlayan ve 2011’in ikinci yarısından itibaren Türkiye’de de faaliyet gösteren Mydays’in CEO’su Ahmet Pandır, F1 pilotluğu, jet turu gibi yüksek bütçeli hediyelerin de Türkiye’de hayal olmadığını söylüyor: "Türkiye’de pazar çok yeni olmasına rağmen, ciddi ödüllendirme yapan şirketler de oluyor. Görüşmelerimizin devam ettiği bir şirket üst yönetime ödüllendirme yapmak için çalışıyor. Ben rakamlarını görünce şaşırdım, bu ürünleri çok rahat alabilirler. Ödüllendirmeye ciddi paralar veren şirketler var. Yöneticilerini buradan özel uçakla Cannes’a, film festivaline götürüp, onları misafir eden şirketler var."
Mydays Pazarlama ve Ürün Müdürü Cüneyt Gazioğlu, Türkiye’de satış ekiplerinin ödüllendirimesi için daha çok yemek ve motor sporları gibi heyecan-macera içeren hediyeler verildiğini, üst düzey yöneticiler için ise kendi deyimiyle ‘algıda değerli’, uçuş, seyahat gibi hediyeler verildiğini söylüyor. Örneğin bir departmanda çalışan 10 kişinin limuzinle alınıp, havaalanına götürülüp, uçuş deneyimi yaşatılması gibi. Yine paraşütle atlama, akrobasi
uçuşları, İstanbul üzerinde uçuş turları, pilotluk gibi gökyüzü ile ilgili yüksek adrenalin içeren etkinlikler üst düzey yöneticiler için tercih ediliyormuş.
Mydays, Türkiye’de şu ana kadar 50 şirkette 20 bin civarında çalışana hediye vermiş.
Hediye denince
akla altın geliyor
Türk kültüründe hediye vermek deyince altın almak akla gelir. Ama son yıllarda algı değişiyor, fırsat sitelerinin popüler oluşu, uçak fiyatlarının düşmesi de insanların aklına farklı hediye seçenekleri getiriyor. Ahmet Pandır, alternatif hediyelerin motivasyonu arttırdığını, sadakati sağladığını söylüyor: "Türkiye’de ödüllendirme sistemleri çok zayıf. Mydays’i kurmadan önce 300 firmayla toplantı yaptım. Bazı şirketler hiç performans ödüllendirmesi yapmıyor, yapanlar milli piyango bileti, altın, market hediye çekleri veriyor, piknik, yemek organize ediyor. Fakat ellerindeki personeli kaybetmemek için çok ciddi aksiyonlar alan firmalar da var. Sadece profesyonel çalışana sunduğunuz paket önemli değil. Çalışanlara sunduğunuz kültür, performans sistemleri de önemli olmaya başlıyor. İnsanların hayatına değer katacak şeyler verdiğiniz zaman, özellikle şirket verdiğinde, sadık olmaya başlıyorlar. Araştırmalara göre para ile ödüllendirme yaparsanız bir noktadan sonra insanlar sadece daha fazla talep eder, bugün 50 lira verirseniz yarın 51 lira vermeniz gerekir. O zaman da firma ödüllendirmeden geçiyor ve bunu maaşın bir parçası gibi oluyor. Fakat firmalar son 5 yıldır nakitten uzaklaşıyorlar."