Şehirler akıllanıyor

2dk okuma

Dünyada en çok konuşulan konuların başında akıllı şehirler var. Çöp konteynerlerinden sürücüsüz otomobillere kadar farklı kriterlerle sağlanacak olan akıllı şehir konseptini masaya yatırdık.

Haberin Devamı

SON 5-6 yıllık süreç içinde hayatımıza birçok yenilik girdi. Nesnelerin interneti (IoT), genişbant mobil internet, drone’lar, sürücüsüz otomobiller, küçük boyuttaki sensörler ve daha fazlası... İşte ayrı ayrı olarak hayatımızda önemli bir yere sahip olan bu teknolojiler, şimdi bir bütün halinde yepyeni bir konsepti oluşturmaya başladı. Bu konseptin adı akıllı şehirler. Çöp konteynerlerinden otopark alanlarına kadar şehirlerdeki birçok farklı nesneyi internet üzerinden birbirine bağlanarak oluşturulan akıllı şehirler, güvenlik, zaman tasarrufu ve sürdürülebilirlik açısından yaşayanlara önemli avantajlar sunuyor. Akıllı şehirlerin en kritik noktası ise internet altyapısı. Şehirlerdeki tüm nesnelerdeki sensörlerden alınan veriler internete aktarılıyor ve bu veriler işlenerek yaşayanların hayatına katkı sağlıyor. Bu yüzden fiber optik veya 2021 yılında kullanılması beklenen 5G gibi teknolojiler öne çıkıyor. Peki bir akıllı şehir nasıl kuruluyor? Hangi kriterlerin olması gerekiyor? Dünyadaki akıllı şehir örnekleri nasıl? Türkiye’deki durum ne? 

İşte bu sorularla akıllı şehirleri mercek altına aldık.

Haberin Devamı

1- Trafik sensörleri
Akıllı ulaşım sistemleri için geliştirilen sensörler, trafik sıkışlığını ve tıkanıklığını tespit ediyor. Kameralardaki görüntü işleme teknolojilerinin de kullanıldığı bu altyapı sayesinde gerçek zamanlı verilerle trafiğe anında müdahale ediliyor.

2- Su ve atık su görüntüleme
Şehir suyu altyapısı sensörlerle takip ediliyor. Kaçaklardan dolayı su debisinde ve basıncında herhangi bir kayıp olduğunda ekipler harekete geçiyor.

3- Otopark uygulamaları
Uygun otopark arayan sürücüler, akıllı telefon uygulamaları üzerinden boş otopark alanlarına yönlendiriliyor. Bu da trafiği bir nebze de olsa azaltıyor.

4- Sensörler
Sensörler köprülerin yapısal olarak sağlamlığını kontrol ediyor. Drone’lar ile ulaşılması güç noktalara rahatlıkla ulaşabiliyor.

5- Sürücüsüz araçlar
Ulaşımın yeni trendi sürücüsüz araçlar akıllı şehirlerin en önemli parçası. Şehirlerde yaşayanlar daha rahat ve güvenli yolculuk yapıyor.

6- Çöp yönetim sistemi
Çöp konteynerlarına konulan sensörlerle, doluluk oranları takip ediliyor. Dolmayan konteynerlara çöp toplama araçları daha az gidiyor. Bu da trafiği rahatlatıyor.

Haberin Devamı

7- Aydınlatma
LED aydınlatma sistemleri hareket sensörleriyle donatılacak. Sokaktan geçen olmayınca aydınlatma söndürülüyor ve elektrik tasarrufu sağlanıyor.

8- Yangın alarmı
Sensörler, park veya ağaçlık gibi kamuya açık alanlara yerleştiriliyor. Yangın anında otomatik olarak itfaiye birimine bildiriliyor.

9- Enerji takibi
Enerji santralleri güvenlik ve verimlilik için anlık olarak takip ediliyor.

Haberin Devamı

10- Güneş panelleri
Yeşil enerjinin en önemli parçalarından biri olan güneş enerjisi panellerinin takibi yapılarak ne zaman bakıma gireceği belirleniyor.

11- Akıllı lojistik
Kargo ve diğer taşımacılık alanlarına ait filoların rotaları dijital uygulamalarla optimize edilerek, en uygun noktaya yönlendiriliyor. Böylelikle yakıttan tasarruf ediliyor.

12- Filo araçlarının iletişimi
Filo araçları, merkezleriyle sürekli iletişimde kalıyor. Araçların bakım zamanı geldiğinde servis için merkeze yönlendiriliyor.

Haberin Devamı

13- Drone’lar
Güvenlik, yangın tespit, sağlık hizmetleri, altyapı sorunları ve çevre takibi için drone’lar kullanılıyor. Buna ek olarak drone’lar, çiftçilik, fotoğrafçılık ve paket teslimat gibi ticari amaçlarla da görev alıyor.

14- Güvenlik kameraları
Görüntü tanıma teknolojileri sayesinde güvenlik kameraları şüpheli kişileri anında tespit ediyor. Şüpheli kişiler, daha suç işlemeden önce güvenlik görevlileri tarafından yakalanıyor.

15- Vücut kamerası
Polislerin üzerindeki kameralar, her şeyi kayıt altına alınıyor. Bu kamera kayıtları suçluların tespiti için kullanılıyor.

16- Giyilebilir teknolojiler
Yaşayanlar şehirlerle olan tüm iletişimlerini giyilebilir teknolojilerle gerçekleştiriyor.

17- Genişbant altyapısı
Tüm iletişim fiber optik kablolar ve 5G iletişimi üzerinden yapılıyor. Bu sayede sağlanacak hızlı veri akışı nesnelerin kendileri arasında iletişim kurmasını sağlıyor.

Haberin Devamı

Haberle ilgili daha fazlası: