Hakan Aytaç İzmir doğumlu. Üniversiteyi NewYork’ta sinema üzerine okudu. Amerika’da okurken restoranlarda çalıştı. Türkiye’ye döndüğünde reklam sektörüne girdi. Tam 17 yıl işi ‘yaratıcılıktı’. Sonra her şeyi bırakı Çeşme’ye yerleşti. Çeşme’de 3 yıl otel işletmeciliği yaptı. Çeşme’deki yaşam onu daha çok doğala yönlendirdi. Kaliteli, doğal ekmek nasıl yapılır? diye araştırıp evde denemeler yaparken kendini bir anda ekmekçi olarak buldu. Hakan Aytaç’la Çeşme Ilıca’daki ekmek atölyesinde buluştuk.
Ne tetikledi sizi?
Eşim ilişki koçu Aslı Aydemir Aytaç. Türkiye’nin önde gelen ilişki koçlarından Aslı. Eşim benle tanıştığında bana dokundu her şeyim değişti. Ben kendimi iyi ve mutlu sanıyordum. Her günüm hareketliydi. 17 yıl reklam sektöründeydim ve hep çok çalışmıştım.
2004’te kendi şirketimi kurdum 2014’e kadar yoğun çalıştım. Aslı ile Afrika’da bir iş öncesinde tanıştık. Aslı bana, “Her şeyin var gibi görünüyor ama mutlu musun? diye sordu. Bu kafama takıldı. Süper evim, çalışanlarım vardı ve hep zamana karşı çalışıyordum, İstanbul’da hareketli yaşıyor, bunu da çok sevdiğimi düşünüyordum. Gece şoförüm gündüz şoförüm ayrı filan… Ama kafam Aslı’nın söylediğine takıldı. Afrika’ya gittim. Orada ofis açtım. Ekip kurdum orada, kendi prodüksiyonumuzu yaptık. 2 ay orada kaldım.
Yokluk içindeki insanlar da sizi tetiklemiş…
Aynen. İnsanların tuvaletleri bile yok ama mutlulardı. Ben mutluluğun maddi değerlerle, iş başarısıyla bağlantılı olmadığını gördüm. Ben döndüm. “Reklamı bırakacağım, evlenelim İzmir’e gidelim” dedim. İlk önce Kapari Oteli işlettim. 3 yıl çok keyif aldım. Kışın da burada kalmaya başladım. Gurme yemekler ve iyi ekmek peşine düştüm. Sağlıklı ve lezzetli ekmek yoktu. Sülalede de var ekmekçi.
Aile mesleği mi?
Dayım rahmetli İzmir Bornova’da Merkez Fırın’ın sahibiydi. İzmir’in en lezzetli ekmeklerini ve simitlerini yapardı. Ben evde küçük atölyede önce aileye sonra tanıdıklara ekmeklerimi vermeye başladım. Balıkçılar istedi. İş büyüdü. Atölye açtım.
Nedir sizin yaptığınız bu ekmeğin özelliği?
Ekşi mayalı ekmek. Ancak ekşi maya Türkiye’de suistimal edildi. Ekşi maya kıymetli ekmektir. Ekşi mayayı yaparken unun maya tutması lazım, protein değerleri yüksek olmalı. Çünkü böyle olmazsa maya tutmaz. Maya vücudun ihtiyaç duyduğu bir bakteri. Ben ekşi mayamı kendim yaptım. İyi buğdayın peşinde ülkeyi gezdim. Buğdayı Taşköprü’den alıyorum, 3 farklı yerden un alıp karıştırıyorum. Ben deneye yanıla bir yol buldum.
Siparişle her yere gönderiyorsunuz değil mi?
Ekmekler restoranlara, kafelere gidiyor. Müdavimlere gidiyor. Kargoluyoruz. Adana’ya Ankara’ya gidiyor.
Mutluluk ekmekte diyelim o zaman…
Öyle… Çok yaratıcı bir işten geliyorsun, sıkılmıyor musun? diye soruyorlar, hayır çok daha mutluyum. Yaşadığım sürecin keyfini çıkarıyorum.