Oyun geliştiricileri BOGEP birleştirecek

1dk okuma

Türkiye’de oyun sektörünün 2016 itibariyle değeri 320 milyon dolar. Sektörün değerinin 2023 itibariyle 2.5 milyar dolara çıkarılması hedefleniyor. Imagine Codes firmasının kurucuları tarafından oluşturulan Bağımsız Oyun Geliştiricileri Platformu (BOGEP), sektöre yeni girişimciler kazandırarak bu hedefe katkı yapmak istiyor.

Haberin Devamı

Oyun sektörü üzerine araştırmalar yapan Newzoo’nun nisan ayında paylaştığı bilgilere göre sektörün değeri 2017 itibariyle globalde 108.9 milyar dolara yükselecek. Bu rakam 2016 itibariyle 101.1 milyar dolardı. En büyük paydayı ise mobil oyunlar oluşturuyor. 2016’da 38.6 milyar dolar olan mobil oyunlar segmentinin 2017’de 46.1 milyar dolara, 2020’de ise 64.9 milyar dolara çıkacağı öngörülüyor. Türkiye’de ise 2016’nın sonu itibariyle oyun sektörü 765 milyon dolar değerinde bulunuyor. Bunun 320 milyon dolarını mobil oyunlar oluşturuyor. Hedeflenen rakam, 2023 itibariyle sektörün değerini 2.5 milyar dolara çıkarmak. Türkiye’de son zamanlarda devletin de desteğiyle yeni oyun şirketleri kuruluyor. Ancak, bu şirketler özellikle aradıkları personele ulaşmakta zorluk çekiyorlar. Bu konuya kafa yorup çözüm bulmaya çalışanlardan biri Imagine Codes şirketi.

HOBİLERİ İŞLERİ OLDU
Imagine Codes, mobil oyun, mobil uygulama geliştirme ve animasyon üretiminde uzmanlaşmış bir firma. 29 Mayıs’ta piyasaya sürülen ve ilk 15 günde 45 binin üzerinde indirilen Deliçeri oyununu geliştiren şirket, Levent Ensari, Can Sorman, Hilal Metin ve Arda Özüpek tarafından kurulmuş. Daha önce bir şirkete bağlı çalışırken haftasonları buluşarak evde oyunlar geliştiren ekip kendi şirketlerini kurmaya karar vermişler. Yani, hobileri işlerine dönüşmüş. Tabii, bu süreçte oyun sektöründe yaşanan eksiklikleri de bizzat yaşayarak deneyimlemişler. Fikri olan, kendi oyununu geliştirmek isteyen pek çok kişi bunduğunu, ancak bu kişilerin fikirlerini hayata geçirebilmek için ne yapacaklarını, nereden başlayacaklarını bilemediklerini fark etmişler. Bunun üzerine Bağımsız Oyun Geliştiricileri Platformu (BOGEP) fikri ortaya çıkmış.

Bağımsız oyun geliştiricileri, kendi kendilerine ya da ekip olarak, bir firmaya bağlı olmadan oyun geliştiren ya da bunu planlayan kişileri tanımlanıyor. BOGEP’te bir oyun fikri olan ancak bunu geliştirmek için hangi aracı kullanacağını bilemeyen, projeye başlayan ancak bir yerde zorluk görüp işi bırakma noktasına gelen kişilerin bir arada toplanması hedefleniyor. Bu bir yazılımcı, animasyon üretici, görsel tasarımcı ya da ses ve müzikle ilgilenen bir kişi olabilir. Yani, bir oyunu geliştirebilmek için gerekli olan herhangi bir konuda uzmanlaşmış kişilerin bir arada olduğu bir platformun oluşması amaçlanıyor. Kişiler bu platformda deneyimlerini, bilgilerini paylaşıp birbirlerine destek olabilecekler. Aynı zamanda, imkânı olmayan gençlerin üniversitelerde eğitim alabilmesine yönelik çalışmalar var. Bu konuda da çeşitli kurumlarla görüşülüyor. Platformun önemli hedeflerinden birisi de oyun piyasası için kalifiye eleman yetişmesini sağlamak. Çünkü, sektörde yer alan bu konuda çok zorlanıyorlar. İnsanların BOGEP’te buluşabilmesi için deneyimli kişilerin de konuşmacı olarak katılacağı çeşitli etkinlikler, seminerler düzenlenecek. Bu etkinliklerde oyun geliştirme ve şirketleşme sürecinde karşılaşılabilecek zorluklar aktarılacak.

YAPICI ELEŞTİRİ ÖNEMLİ
Türkiye’de oyun sektörü giderek gelişiyor. Sadece tüketici olarak değil, üretici olarak da büyüyor. Sektörün gelişmesi, popüler oyunların üretilmesi için oyuncuların eleştirileri çok önemli bir yer tutuyor. Ancak, bu eleştirilerin yapıcı olması şart. Yani, yorumlar kısmında sadece “Bu oyun olmamış” demek ve düşük puan vermenin pek bir katkısı olmuyor. Bunun yerine, oyunun neresinde ne gibi sorunlar olduğunu, hangi tarafların beğenildiğini belirtmek ise oyun üreticileri için çok değerli eleştiriler oluyor. Bunlar sayesinde oyun sürekli olarak güncellenip önceki versiyonlarından daha iyi bir hale gelebiliyor.

İSMİ NEREDEN GELİYOR?

ImagIne Codes’un ücretsiz olarak piyasaya sürdüğü Deliçeri oyunu, isminden dolayı yanlış anlaşılarak bazı tepkilere yol açmış. İnsanlar Deliçeri isminin Osmanlı Devleti’nin askeri sınıfı Yeniçeri’nin değiştirilmesiyle bulunduğunu düşünmüşler. Gerçekte ise bu isim Osmanlı Devleti’ndeki Deli Birliği’nden geliyor. Son derece cesur olmalarıyla ve düşmana korku salmak amacı taşıyan ayı postundan yapılma kıyafetleriyle meşhur bu özel birliğe halk arasında gözüpek anlamında “deliler” deniyormuş. Oyundaki karakter de bu birliğe mensup bir asker olarak kurgulanmış.

Haberin Devamı

OYUN SEKTÖRÜ İÇİN TAVSİYELER
İmagine Codes ekibi, oyun sektöründe bugüne kadar yaşadıkları deneyimlere dayanarak, sektöre yeni girmeyi düşünen gençlere bazı tavsiyelerde bulundular:
1. Kesinlikle pes etmemeli.
2. Projede destek olacak takım arkadaşları bulmakta fayda var.
3. Doğru bir iş planı olması çok önemli.
4. Ürün piyasaya sürüldüğünde iş aslında daha yeni başlamış oluyor. Bunun bilincinde olmak, ürünü sürekli olarak güncellemek gerekiyor.

Haberle ilgili daha fazlası: