Okuyamamış çocukları meslek sahibi yaptılar

2dk okuma

VİKO Elektrik, okuyamamış gençlerin mesleki eğitim almalarına ve iş sahibi olmalarına destek oluyor. VİKO Mesleki Eğitim Merkezi’ne yönlendirdiği 138 öğrenciyi kadrosuna kattı.

 

Sancaktepe’de 60 bin metrekarelik alan üzerine kurulu fabrikasında üretim yapan VİKO Elektrik, 2002 yılından bu yana Meslek Eğitim Merkezi (MEM) işbirliği ile eğitimin dışında kalmış ve mesleği olmayan gençlerin meslek sahibi olmalarını sağlıyor.

Proje şöyle işliyor; Sancaktepe’deki ilköğretim okullarının öğretmenleri ve müdürleri, ilköğretimden sonra eğitimine devam edemeyen çocukları tespit edip VİKO’ya yönlendiriyorlar, VİKO da bu öğrencilerle ve aileleri ile görüşüp Ulubatlı Hasan MEM’de eğitim almalarını sağlıyor ve sonrasında bu öğrencileri istihdam ediyor. Bugüne kadar 221 öğrenci 3 yıl boyunca VİKO’da uygulamalı eğitimlerini almış ve bunlardan 138’i mezun olduktan sonra VİKO’da çalışmaya başlamış.

VİKO Elektrik ve Elektronik A.Ş. Kurumsal Sosyal Sorumluluk Kurul Başkanı Gülay Selki, bu projeya nasıl başladıklarını anlatıyor: “İlköğretim sonrası bölgemizdeki okul öğretmenlerinin ve müdürlerinin, öğrencilerinin mezun olduktan sonraki hayatlarını takip etmeleri ve destek olmaları bizi harekete geçiren en önemli unsurlardan birisi. İlköğretim sonrasında gerek sosyo-ekonomik şartlar, gerekse ailelerin yönlendirmemesinden dolayı bir şekilde eğitimlerine devam edemeyen bu öğrencileri okul yönetici ve öğretmenleri tespit ediyor. Sonrasında ailelerle biraraya geliyoruz. Kendilerine anne–baba olarak çocuklarının geleceğiyle ilgili sorumluluklarını hatırlatarak, çocuklarının kalfalık ve ustalık belgeleriyle meslek sahibi olmalarını sağlayarak, hayatlarına mutlu ve başarılı olarak devam eden insanlar olabileceklerini anlatıyoruz. Ayrıca VİKO olarak biz de ailelerin ekonomik durumları nedeniyle okul giderlerini karşılayamadıkları için öğrencilerin tüm okul giderlerini (kayıt, kıyafet, kitap, paso vb.) karşılayarak bu ekonomik engeli de ortadan kaldırıyoruz. Böylece kendileriyle üç yıllık eğitim sürecini başlatarak, uygulamalı eğitim için dört gün işletmeye bir gün okullarına devam etmelerini sağlıyoruz. Geldiğimiz noktada çevremizdeki aileler üzerinde bu farkındalığı oluşturduk. Artık talepler kendiliğinden geliyor. VİKO’da öğrenci sayımızı doldurduğumuzda ise ailelerde bu bilinç oluştuğundan çevredeki sanayilere de başvurularını yapmaktadırlar” diyor.

Yarım kalan eğitimlerine de devam ediyorlar

VİKO, çalışmalarını 3308 sayılı Meslek Eğitim Kanunu kapsamında sürdürüyor. Yasaya göre 14-18 yaş arasındaki gençler Meslek Eğitim Merkezleri’ne başvurabiliyor. Aralarında ilköğretim mezunları da olabiliyor, liseyi terk edenler de. VİKO proje kapsamında eğitimlerine destek olup işe aldığı 138 kişinin eğitim hayatlarına devam etmesi için de çalışıyor.

Şu an itibariyle bu kapsamdaki 12 çalışanları açık öğretim lisesine devam ediyor. 2 erkek çalışan ise yüksek öğretime devam etmiş. Bugüne kadar MEM öğrencilerini açık liseye devam etmeleri konusunda desteklediklerini söyleyen Selki, bu yıl MEM öğrencilerin minimum yüzde 80’ini açık lise öğrencisi yapma hedefleri olduğunu söylüyor. Selki, “Gençlerimizin ilk etapta lise mezunu olmalarını daha sonra da meslek yüksek okullarına ve üniversiteye devam etmelerini istiyoruz, bunu sağlamaya çalışıyoruz. MEM ile yapılan işbirlikleri işletmeler açısından ciddi özverili bir süreç. Çünkü siz sadece meslek öğretmiyor, onları hayata hazırlıyorsunuz. Kanlarının deli aktığı, kendilerini tanıma ve anlamlandırma dönemlerinde sanayi ve üretim sınırları içinde birliktesiniz. Öncelikli hedef onlara iyi bir koçluk yapmak, mesleklerini iyi öğrenmelerini sağlamak ve kişisel gelişimlerine destek olmak” diyor.

Burada çalışmak hayalimdi

İlyas Arslan, VİKO’da montaj personeli olarak çalışıyor. İlköğretimi bitirdikten sonra ailesinin maddi imkansızlıkları yüzünden okuyamamış. Babası olmadığı için ailesini geçindirmek durumunda kalan Arslan, “VİKO’da çalışmak hayalimdi, annemle konuştum, öğretmenlerim de destek oldu, Meslek Eğitim Merkezi öğrencisi olarak çalışmaya başladım. Eğitimden sonra kendime olan güvenim arttı. Şimdi açık öğretim lisesinde okuyorum, amacım üniversiteyi de okumak, elektrik-elektronik alanında okuyarak iş hayatında daha iyi noktalara gelmek istiyorum” diyor.

Bizim gibi gençler için büyük şans

Montaj personeli olarak çalışan Yasemin Kuş da ilköğretimden mezun olduktan sonra çevre ve diğer etkenlerden dolayı okuma imkanı bulamamış. Mecburen iş arayışına girdiğini söyleyen Kuş, “O sıralar VİKO’da çalışan birçok arkadaşım vardı ve bana çalışma ortamının ne kadar iyi olduğundan bahsediyorlardı. Zaten VİKO’yu burada herkes bilir. Öğretmenlerim ve okul müdürümden böyle bir projenin olduğunu duyunca daha da heyecanlandım, annemle VİKO’ya geldik ve projeye dahil oldum. Hem okuyup hem çalışmak ve meslek öğrenmek bizler gibi gençler için gerçekten büyük bir şans. Şimdi açıköğretim lisesinde okuyorum ve bu yıl okulum bitiyor, bitirdikten sonra da üniversiteye devam edip insan kaynakları ya da halkla ilişkiler bölümlerinde eğitimime devam etmek istiyorum.”

Haberle ilgili daha fazlası: