Bankalarda çalışmak, müdür olmak isteyen çok genç var. Bunun için de kendilerini her yönden geliştirmeye, öne çıkmaya çalışıyorlar. Çeşitli eğitimlere katılarak, yabancı dil öğrenip üniversite diploması alarak kendilerini kariyer için hazırlıyorlar. Bankalarda genelde üniversite mezunları çalışıyor. Fakat kendini yetiştiren, çabalayanlar da diploması olmasa da, dil bilmese de, müdürlük kademesine kadar yükselebiliyor. Bu örneklerden biri Yılmaz Gülal.
Soğuk mezeci olarak çalışan Yılmaz Gülal (39), daha iyi bir ücretle 1999 yılında Denizbank Avcılar şubesinde kurye olarak çalışmaya başlamış. Lise mezunu olan Gülal, o dönem 7 şubeye bakıyormuş. Şubelerden evrakları alıp, yerine teslim ediyormuş. 9 ay kuryelik yaptıktan sonra bir gün, şube müdürü kendisinden çok memnun olduklarını ve Gülal’ı gişede görmek istediklerini söylemiş. “Bilgisayar kullanmayı bilmiyorum, klavyede a harfinin yerini bile bilmem” diyen Gülal’a şube müdürü de “A harfini bilmene gerek yok, senin işin sayılarla” diyerek cesaret vermiş.
Gülal gişeye geçtikten sonra gişe ekran eğitimlerinden cari hesaplara, kişisel gelişime kadar birçok eğitim almış. Yapabilir miyim, yapamaz mıyım diye düşünmüş fakat insan ilişkilerinde iyi olduğu için işi yapabileceğine inanmış.
Üniversite diploması, yabancı dil şart değil
1 yıllık kuryelik görevinden sohra Gülal 5 yıl Avcılar şubesinde gişe görevlisi olarak asistan, uzman yardımcısı ve uzman kademelerinde çalışmış. 1 yıl yine Avcılar şubesinde cari hesaplardan uzman ve yetkili olarak görev almış. Ardından KOBİ bankacılığına geçmiş ve 5 yıl yönetmen olarak çalışmış. Şube müdürlüğüne yükselişi ise 2011 yılında Tekirdağ Çorlu Çarşı Şubesi ile olmuş. 2012 yılında da Çanakkale şubesinin şube müdürü olmuş. Kurye olarak bankada göreve başlarken böyle yükseleceğini hiç tahmin etmediğini söyleyen Gülal, “Kurye olarak çalışırken gişeye geçmem teklif edildiğinde ufkum genişledi, hedeflerimi büyüttüm. Şu anki hedefim de grup veya bölge müdürü olmak. Hedefimi gerçekleştirmemem için bir neden yok. Denizbank lise mezunuyum diye bunları yapamazsın demiyor. Önemli olan gerekli yetkinliklerimin olması” diyor.
Denizbank İnsan Kaynakları ve DenizAkademi’den Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Yavuz Elkin, Denizbank’ta lise mezunu oranının yüzde 40 olduğunu söylüyor: “Belli pozisyonlar için mutlaka üniversite mezunu aramıyoruz. İletişim merkezi, gişe, direkt satış... buralara tercihen lise mezunu alıyoruz. 1.400 kişinin yer aldığı yönetim kadromuzda da 99 lise mezunu var. Şube müdürü pozisyonu için aranan özelliklerin arasında da üniversite diploması veya yabancı dil olmazsa olmazlardan değil. 81 ilde şubemiz var. Her yerde hizmet veriyoruz. Bazı şubelerde müşterilerin çok fazla dış ticaret hacmi varsa veya yabancı müşteriler varsa o şubedeki müdürün yabancı dil bilmesi gerekiyor. Biz de ona göre seçiyoruz o şubenin müdürünü. Bizim için önemli olan ticari bakış açısı, büyük resmi görmesi, girişimci gibi kendi dükkanını yönetmesi. Bunun dışında müşteri odaklı bir yönetim anlayışı olmalı, iyi bir takım lideri ve takım oyuncusu olmalı.“ Denizbank’ta güvenlik görevlisi, sekreter gibi yan hizmet görevlerinde yer alanlar için yılda en az 1 kere kariyer geçiş sınavı organize edildiğini belirten Elkin, bu sınavı geçtiklerinde gişede çalışabildiklerini söylüyor.