1 Yani bir tarafta
yemek pişirenler, diğer tarafta da bu yemekleri yiyenler. Sitede birçok çeşit yemek yapan komşuyla karşılaşmak mümkün. Sushiden makarona, mantarlı risottodan yüksük çorbasına kadar çok farklı mutfaklardan sipariş verilebiliyor.
Pişiren Komşu, ücretsiz olarak siteye üye oluyor ve satışa sunmak istediği yemekleri siteye ekliyor. Kişiler kaç yemek ekleyeceklerini, İstanbul’un hangi semtlerine teslimat yapacaklarını, ekledikleri yemeklerin porsiyon fiyatlarını kendileri belirleyebiliyor. Platforma eklenen her yemek Komşu Yemeği moderasyonu tarafından inceleniyor ve kriterlere uygunsa platformda yayınlanıyor. Yiyen Komşu olarak kayıt olan üyeler ise bu yemeklerden site üzerinden sipariş verebiliyor ve online ödeme yapabiliyor. Pişiren Komşular kendilerine gelen siparişleri kabul edip etmeme konusunda özgür. Pişiren Komşuların bunun için 12 saatleri var, eğer siparişi 12 saat içinde platform üzerinden onaylarlarsa o zaman sipariş gerçek bir sipariş oluyor ve süreç işlemeye başlıyor. Sipariş üzerinden kazanılan paralar, Pişiren Komşuların sisteme kayıtlı banka hesaplarına yemeğin teslimatından 3 gün sonrasında aktarılıyor. Eğer sipariş Pişiren Komşu tarafından onaylanmazsa o zaman Yiyen Komşunun ödediği miktar aynı gün kendisine iade ediliyor. Platformda kayıtlı 57 ‘Pişiren Komşu’ var. ‘Yiyen Komşu’ sayısı ise şu anda 297. Pişiren Komşuların dörtte üçü kadın, dörtte biri erkek. Aralarında ev kadını, öğrenci, emekli, şef aşçı, mühendis, öğretmen, sanat yönetmeni, tasarımcı gibi çeşitli işleri yapan insanlar var. Pişiren Komşuların çoğu 35-44 yaş aralığında bulunuyor. Yiyen komşular ise 25-34 yaş aralığında. Şu an platform sadece İstanbul için hizmet veriyor. Fakat önümüzdeki dönemler için diğer şehirleri de dahil etmeyi düşünüyorlar.
Kadınları cesaretlendiriyoruz
Komsuyemegi.com’un kurucusu Hilal Gençay, siteyi hayata geçirme nedenlerini şöyle anlatıyor: “İstanbul gibi büyük bir metropolde yaşıyorsunuz, çalışıyorsanız eve geldiğinizde yemek yapmak için ne zamanınız ne de haliniz oluyor. Hafta sonu tencere tencere yemek yapıp bütün hafta o yemekleri de tüketebilirsiniz fakat bu durumda da ya yemekler bayatlıyor ve yarısı çöpe gidiyor ya da aynı yemekleri yemekten sıkılıyorsunuz. Diğer tarafta da yemek yapmak için vakti olan ve bir grup var. Düşünün, hem çok keyif aldığınız bir şeyi yapacaksınız hem de bu işten para kazanacaksınız ve hatta belki bu sayede yeni dostluklar kuracaksınız. Komşu Yemeği fikri işte bu iki grubu bir araya getirmek üzere kuruldu. Platformun en temel amacı üyelerine, yakın, adil ve kaliteli yemeği ulaşılabilir kılmak. Fakat bunun yanında kadınları girişimci olma konusunda cesaretlendirmeyi de hedefliyoruz.”
Restoranlar kullanamıyorPlatforma herkes Pişiren Komşu olarak üye olabiliyor. Fakat restoranların platformu kullanmaları yasak. Ayrıca Pişirenler için kurallar da var:
1. Profillerine kendi fotoğraflarını koymak zorunda.
2. Platformda kendi gerçek isim ve soy isimlerini kullanmalı.
3. Yemek görseli olarak evde, kendi yaptıkları yemeklerin fotoğraflarını kullanmak zorunda.