Geçtiğimiz haftalarda Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer, taşımalı ilköğretim uygulaması kapsamında 1 yılda ortalama 40 bin araçla 14 milyon 400 bin sefer yapıldığını söyleyerek, “22 yılda toplam 120
trafik kazası meydana geldi ve bu kazalar sonucunda 48 öğrenci yaralandı. 62 öğrenci de hayatını kaybetti” açıklamasını yapmıştı. Bu konuda lastik markası Michelin, taşımalı eğitim sisteminde hizmet veren şoförlerin trafik kazalarına karışmalarını önlemek üzere ‘İyi Dersler Şoför Amca’ projesini hayata geçirdi. Proje ile şoförler, güvenli sürüş, iletişim, ilkyardım konularında eğitilecek. Milli Eğitim Bakanlığı işbirliği ile yürütülecek proje ile yıl içinde 25 il ve 275 ilçede 13 binin üstünde servis şoförü bilinçlendirilecek.
Uzun yıllardır yol güvenliği üzerine çalışmalar yaptıklarını belirten Michelin Türkiye Genel Müdürü Marco Giuliani şöyle konuştu: “İyi Dersler Şoför Amca projesi ile Türkiye’deki önemli bir sorun olan trafik kazalarının azaltılmasına katkıda bulunmayı amaçladık. Öğrencilerin trafikte güvenli şekilde ulaşımlarını sağlamak için seferber olacağız. Onların yol güvenliği ve olumlu davranışlar sergileyen servis şoförleriyle yolculuk etmesini istiyoruz. Şoförlerin çocuklar için doğru rol modelleri haline gelmesini de amaçlıyoruz.”
İçeriği akademisyenlerle hazırlandı
İyi Dersler Şoför Amca projesi ile sürücülere iletişim ve davranış eğitimlerinin yanı sıra ilkyardım eğitimleri de verilecek. Eğitimler, aralarında Samsun, Ankara, Konya, Erzurum, Kars, Trabzon, Van, Diyarbakır ve Kayseri’nin olduğu toplam 25 ilde yapılacak.
Genel Müdür Giuliani, projenin içeriğinin akademisyenlerle hazırlandığını belirterek, şunları söyledi:
“Sorumlu, güvenli davranışlar sergileyen sürücü profilinin oluşmasına katkıda bulunularak Türkiye’deki trafik kazaları oranının düşürmek istiyoruz. 3 yıl sürecek olan eğitimlerin 80 ilde yaygınlaştırılması planlıyoruz. 200 bin öğrenci ve veliye de proje ile ilgili hazırlanan bilgi materyalleri ile ulaşacağız.”
720 bin öğrenci eğitime kazandırılıyor
Taşımalı İlköğretim Uygulaması, okulu bulunmayan yerleşim birimlerindeki ilköğretim çağına gelmiş çocukları çevre bölgelerdeki okullara ulaştırmayı sağlıyor.
2011-2012 öğretim yılı verilerine göre Türkiye genelinde toplam 80 ilde, 875 ilçeye bağlı 37 bin 622 yerleşim yerinde uygulanıyor. Uygulama kapsamında 47.353 şoför tarafından 720 bin öğrenciyi okullarına ulaştırıyor. Ülkemizde taşımalı eğitim yapılan 5.956 ilköğretim okulu var. Taşımalı eğitimde 1 yılda ortalama 40 bin araçla 14 milyon 400 bin sefer yapılıyor. 1990’dan bugüne 22 yılda toplam 120 trafik kazası yaşandı, 48 öğrenci yaralanırken, 62 öğrenci de hayatını kaybetti.
Proje hazırlanırken ortaya çıkan sonuçlar
* Öğrenciler, sürücüleri anne-baba veya öğretmenleri gibi eğitimin bir parçası olarak görmek istiyor. Verilen eğitimlerle, sürücülerin davranışlarının kontrol altına alınması bekleniyor.
* Servis araçlarında öğrenci dışında diğer yolcuların taşıması yapılmamalı.
* Eğitimler sadece sürücüleri değil, öğrenci ve velileri de kapsamalı.
* Çocukların güvenliğini sağlamak için önce çocukların bilinçlendirilmesi gerekiyor,
* Sürücülerden öğrenci psikolojisini bilmesi ve davranışıyla öğrencilere örnek olması bekleniyor.
* Çocukların saatinde toplanma noktasında olmaması, taşıma sürecini zorlaştıran en önemli nedenlerin başında geliyor,
* Kimi araçlarda emniyet kemeri bulunmuyor. Olanlarda da çocuklar emniyet kemeri takılması konusunda yönlendirilmiyor.
* Hız kurallarına her zaman uyulmuyor.
* Velilerle iletişimde zorluklar yaşanıyor.
* Çocuklar araç içinde disiplinsiz davranıyor.
Liselilere de trafik güvenliği eğitimi
Sokakta İlk Adımlar’la 1 milyon 200 bin ilköğretim öğrencisine yol güvenliği eğitimi veren Renault da bu kez lise öğrencilerine yönelik ‘Sizin Fikriniz Sizin Projeniz’ adlı bir yarışma başlattı. İstanbul genelindeki 39 pilot Anadolu lisesinin katılımıyla yapılan yarışma, gençleri yol güvenliği konusunda aktif tavır almaya çağırıyor. Yarışma, İstanbul Milli Eğitim Müdürlüğü, Türkiye Trafik Kazalarını Önleme Derneği ve Total Türkiye’nin işbirliğiyle düzenleniyor. Gençlerin en önemli yol güvenliği sorununu saptamasını ve bu soruna yönelik çözüm eylemleri ile projeleri üretmelerini amaçlıyor. Gençler, sorunların çözümüne yönelik tiyatro oyunu sahneleyebilecek,
film çekebilecek ya da afiş ya da poster çalışması yapabilecek.
Renault Mais Genel Müdürü İbrahim Aybar, projelerinin ana hedefinin çocuklara erken yaşta trafik bilinci vermek olduğunu belirtti. Aybar, “Gençler bu yarışma sayesinde çevrelerinde yaşanan trafik güvenliği sorunlarına yabancı kalmayacak. Sürdürülebilir bir çevre için neler yapabileceklerini gösterecek. Toplumsal sorunlar karşısında ‘bana ne’ demeyen, şikayet ettiği sorunları iyileştirmek için çalışan gençler yetiştirmek istiyoruz” dedi. Yarışmaya başvuru için son gün 9 Nisan.