Türkiye’deki en kıdemli İK liderlerinin yüzde 68’i (globalde yüzde 63) doğrudan CEO, CFO, Yönetim Kurulu Başkanı, Genel Müdür seviyesinde en üst düzey yönetime rapor veriyor. İK liderlerinin yüzde 80’i stratejik önem taşıyan sorumluluklara sahip. .
İstihdamda bütçeler artıyor
Türkiye’deki şirketlerin yüzde 35’i doğru yetenekleri işe alabilmek için gelecek 12 ayda istihdam bütçelerini artırmayı planlıyor. Şirketlerin yüzde 46’sı ise işgüçlerinin artacağını düşünüyor. Bu artışın genelde yüzde 5’ten daha fazla olması öngörülüyor.
Türkiye pek çok ülkeye kıyasla yetenek yönetimine çok daha fazla önem veriyor. Barometrenin sonuçlarına göre İK liderlerinin en önemli önceliği yüzde 33 oranıyla yetenek yönetimi ve bu oran Türkiye’de yüzde 49 ile ortalamanın üzerine çıkıyor. Türkiye, Hindistan ile Endonezya, Malezya, Singapur ve Tayland gibi Güneydoğu Asya ülkelerindeki şirketlerin yarısı, yetenek yönetimine gelecek on iki ay içindeki İK önceliklerinin başında yer veriyor. Bu durum, hızlı ekonomik büyümeye ve bu büyümenin sürdürülebilir olabilmesi için İK’nın süratle gelişmesi gerektiğine işaret ediyor.
İstihdam verimliliği
Türkiye’nin Çin, Güneydoğu Asya ve Hindistan ile diğer ortak noktası, istihdam verimliliğinin izlenmesini diğer ülkelere kıyasla daha yaygın gerçekleştirmesi. Şirket ve İK ekibi büyüdükçe dikkate alınan KPI (anahtar performans göstergesi) sayısı da artıyor. Türkiye’de en çok takip edilen KPI’lar ise çalışan bağlılığı (yüzde 79), çalışan performansı (yüzde 71) ve çalışan değişim oranı (yüzde 69).