Gençleri iş hayatına hazırlıyorlar

1dk okuma

Türkiye’de 3 bin 800 çalışanı bulunan Nestle, Küresel Gençlik Girişimi programı kapsamında gençlere iş başvurusu nasıl yapılır, CV nasıl hazırlanır, LinkedIn profili işveren açısından nasıl cazip kılınır gibi bilgiler öğretiyor. Bu program kapsamında son iki yılda 180 genci de işe aldıklarını söyleyen Nestle Türkiye İK Direktörü Nilüfer Demirkol ile konuştuk.

Haberin Devamı

Nestle’nin kaç çalışanı var?
Nestle şu anda 3 bin 800 kişiye doğrudan, 7 bin kişiye de dolaylı istihdam sağlıyor. Doğrudan istihdam edilenlerin yüzde 55’ini beyaz yakalılar; yüzde 45’ini ise mavi yakalılar oluşturuyor. Nestle Türkiye icra kurulunun yüzde 55’ini kadınlar oluşturuyor. Bu oran ile Nestle pazarları arasında 3. sırada yer alıyoruz. Ayrıca yöneticilerimizin yüzde 43’ü, beyaz yakalı çalışanların yüzde 44’ü, stajyerlerin yüzde 69’u kadınlardan oluşuyor. Bu cinsiyet dengesini korumak üzere yetenek havuzumuzun yüzde 50’sinin de kadınlardan oluşmasına özen gösteriyoruz. Aynı zamanda oldukça genç bir işgücüne sahibiz. Şu anda çalışanlarımızın yaş ortalaması 35.

2017’de kaç kişiyi işe almayı planlıyorsunuz?
Gençleri işgücüne katma sorumluluğumuzun yanında onları iş hayatına nasıl hazırlarız, buna da bakıyoruz. Nestle’nin “Nestle Needs YOUTh” adı altında sürdürdüğü Küresel Gençlik Girişimini bu yıl itibariyle Türkiye’de de uygulamaya başladık. Bu program gençlere istihdam yaratmanın dışında iş hayatına hazırlanmalarına destek olmayı da içeriyor. Gençlere iş başvurusu nasıl yapılır, CV nasıl hazırlanır, LinkedIn profili işveren açısından nasıl cazip kılınır gibi bilgileri öğretiyoruz. Program kapsamında aynı zamanda iş ortaklarımızla da iş birliği yapıyor, gençlere birlikte nasıl ulaşabileceğimize bakıyoruz. Bu program kapsamında son iki yılda 180 gencimizi (30 yaş altı kişi) işe aldık. Diğer yandan minimum 10 aylık stajyer programları açıyoruz. Onlar da şirket için önemli olan projelerde görev alarak iş hayatını birebir deneyimleme imkanı buluyorlar. Son iki yılda 81 stajyerlik/çıraklık pozisyonu oluşturduk. Performanslarını gözlemlediğimiz bu gençlerimiz daha sonra Nestle’de açılan uygun pozisyonlarda çalışma imkanı bulabiliyorlar veya başka şirketlerde istihdam edilebiliyorlar, daha sonra bize yeniden gelerek işe başlayabiliyorlar. Geçen iki yılda stajyer olarak aramıza katılanların yüzde 25’i bu şekilde kadrolarımıza dahil oldu.

2017’de de bu program kapsamında iş ve stajyer alımlarımız devam ediyor. Şu ana kadar 64 kişi işe aldık ve sene sonuna kadar 27 kişiyi daha işe almayı planlıyoruz. 2017 boyunca almayı hedeflediğimiz stajyerlerin sayısı ise 35.

TRANSFER OLANAĞI AÇIK
Nestle’de ne tür kariyer imkanları var? Rotasyon, yurtdışı kariyer imkanı?
İş dünyasındaki dönüşümler ve yeni kuşakların beklentileri bir araya geldiğinde işverenlerin en yetenekli çalışanları cezbedebilmesi için kariyer sürecini bir kişisel gelişim yolculuğu olarak ele alması gerektiğine inanıyoruz. Kişisel gelişim yolculuğunda da farklı birimler arası transferler, terfiler ve uluslararası kariyer fırsatları önemli kavşakları oluşturuyor. Bu anlamda çalışanlarımıza her zaman farklı birimler arasında transfer olanaklarını açık tutuyoruz. 2016 yılında gerçekleşen 112 iç transferin 53’ü farklı birimler arasında gerçekleşti.
Bunun yanında global bir şirket olarak çalışanlarımıza sunduğumuz en önemli fırsatlardan biri uluslararası kariyer olanakları. Bunu da iki farklı formatta ele alıyoruz. Özel görevlendirmeler kapsamında çalışanlarımız 3 ila 12 ay arasında bir görevlendirmeyle yurtdışına gönderiliyor. Uzun süreli görevlendirmeler ise 12 aydan uzun süren ve ana pazar ile istihdam ilişkisinin korunduğu yurtdışı görevlendirmeleri kapsıyor.

Şu ana kadar kaç kişi yurtdışına transfer oldu?
Nestle Su Türkiye ile birlikte halen dünyanın farklı bölgelerinde görev yapan 19 çalışanımız bulunuyor. Bu ülkeler arasında ağırlıklı İsviçre olmak üzere Çek Cumhuriyeti, Almanya, Dubai, Singapur, Myanmar, Kongo ve Malezya’yı sayabiliriz.

Çalışan bağlılık oranınız nedir?
Nestle Türkiye olarak çalışan bağlılık oranımız yüzde 87. Çalışan bağlılığının sağlanmasında kişisel gelişimleri ve kariyerleri için gelişme olanaklarının sunulması ve iş-özel yaşam arasındaki dengenin kurulmasını destekleyecek uygulamaların hayata geçirilmesi çok önemli.
Kişisel gelişim başlığı kapsamında uluslararası bir çalışma ortamında, yurtdışı olanaklar sunmanın yanı sıra ‘her gün koçluk’ ve mentorluk gibi desteklerle çalışanlarımızın sahip oldukları potansiyeli maksimum seviyeye çıkarmasına yardımcı oluyoruz. Pozisyonuna ve düzeyine bakılmaksızın tüm pazarlarda sağlanan ‘her gün koçluk’ eğitimleri ile 2016 yılında 43 oturumda bölüm müdürlerinin yüzde 70’inin bu eğitimleri almasını sağladık. Kurum içerisindeki kilit yetenekler ise global mentorluk programına alınıyor. 2016 yılında Türkiye’den üç kişinin katıldığı bu 12 aylık program ile çalışanların kariyer gelişimlerine ivme kazandırılması, deneyim paylaşımı, gelişme ve geribildirim kültürünün desteklenmesi amaçlanıyor.

DATÇA’DAN ÇALIŞAN VAR
Esnek çalışma var mı?
2010 yılında esnek çalışma ortamı ve 2012 yılında esnek çalışma düzenlemeleri yönetmeliğini uygulamaya aldık. Bu kapsamda esnek çalışma saatleri sunuyor, bunu esnek servis saatleriyle destekliyoruz. Şirket merkezinde emzirme odası, yasal düzenlemelerin ötesinde ebeveynlik izni, yarı zamanlı çalışma ve ücretsiz izin gibi düzenlemelerle hem kadın hem erkek çalışanlar tarafından memnuniyetle karşılanan uygulamalar başlattık. İşin nerede ve nasıl yapıldığından çok neyin nasıl en etkin şekilde yapılacağına odaklanıyoruz. Bu nedenle uzaktan çalışma imkanları sunuyoruz. Örneğin bir çalışanımız Datça’da yaşıyor, finansta özel projeler müdürü olarak görev yapıyor, görevini oradan son derece etkin bir şekilde sürdürüyor. Herkesin farklı kariyer yolculuklarına sahip olma isteğine saygı duyuyor ve bu konuda çalışanlarımıza fırsatlar sunuyoruz. Bu yaklaşımımız kapsamında doğum yapan ya da eğitimine devam etmek isteyen 34 çalışanımız bugüne kadar uzatmalı izin fırsatından yararlandı. Çalışanlarımızı aileleriyle bir bütün olarak görüyor ve çiftlerin her
ikisinin kariyerini de Nestle’de kariyer geliştirmenin bir parçası olarak algılıyoruz. Bu yüzden 2011 yılında Uluslararası Çift Kariyer Ağı’nı başlattık. Bu girişim, eşleri yabancı olan çalışanlarımızın çift olarak kariyerlerine devam edebilmeleri ve başka ülkelere gitmelerini sağlamak için yabancı eşlerin iş aramasına yardımcı olma amacını taşıyor.

GENÇLERİN SEKTÖRE İLGİSİ YÜKSEK
Farklı unvanlar, birimleriniz var mı?
Evet, var. Örneğin bir arkadaşımızın unvanı “Nestle Beslenme, Sağlık ve İyi Yaşam Müdürü”. Kendisi uzman diyetisyen. Bir çalışanımız şirketimizin dijital gelişiminden sorumlu “İnteraktif İletişim Müdürü” unvanıyla çalışıyor.

Gençlere tavsiyeniz?
Gençlerin hızlı tüketim sektörüne ilgisi ve bu sektörde çalışma istekleri yüksek. Amaçlarını ve kendi değerlerini tanımaları gençlerin önlerine çıkacak fırsatları değerlendirirken çok önemli. Bu nedenle özellikle öğrenimleri devam ederken kendilerini tanımaları için staj yapmaları, okullarında ve şirketlerde proje bazlı çalışmalara katılmaları doğru seçimler yapmalarında kritik rol oynayabilir. Bu deneyimlerle aynı zamanda güçlü becerilerinin ve yetkinliklerinin farkına da varacaklardır.

Mentorluk ve koçluk desteği beyaz yakalılarla sınırlı değil
Mentorluk ve koçluk desteğini yalnızca ofis çalışanları ile sınırlamıyor, saha çalışanlarımız (mavi yakalı) için de sağlıyoruz. Saha çalışanlarımız da performans değerlendirme sürecine dahil ediliyor, kariyer gelişimleri yöneticileri ile birlikte planlanıyor. Bununla birlikte şeffaf iletişimin başarımızın temeli olduğuna inanıyoruz. Bu kapsamda fabrikada 09:00 -11:00 saatleri arasını “saha koçluk zamanı” olarak planladık. Bu saatlerde hiç bir toplantı organize etmiyor, tüm yöneticilerimizin sahada koçluk ve mentorluk yapmalarını sağlıyoruz. Ayrıca bu süre içinde şirket hedefleri, iş süreçleri ve projeler hakkında karşılıklı fikir alışverişinde bulunuyor, çalışanlarımızı dinleyerek onları tanımaya, onlarla bağ kurmaya odaklanıyoruz.

Haberle ilgili daha fazlası: