Üniversite mezunu gençlerin iş ararken önlerine en çok çıkan engeller arasında fırsat eşitsizliği bulunuyor. Bunu özellikle az bilinen devlet üniversitelerinden mezun olan gençler yaşıyor, çoğu zaman CV’leri bile okunmuyor. Bu durumu ortadan kaldırıp az bilinen devlet üniversitelerinden mezun olan gençlere ilk iş deneyimi edindirmeyi amaçlayan Esas Sosyal, 2016’da başlattığı İlk Fırsat Programı ile Türkiye’de yeni bir çözüm modeli sunuyor. Bu kapsamda seçilen öğrenciler sivil toplum örgütleri (STK) bünyesindeki insan kaynakları, muhasebe gibi bölümlerde bulunan açık pozisyonlara yerleştiriliyor, maaşları Esas Sosyal’in STK’lara yaptığı bağış ile karşılanıyor.
İŞ TEKLİFİ ALIYORLAR
Proje başlatıldığından beri 13 binden fazla genç programa ilgi gösterdi. Toplam 60 genç 24 STK’da ilk iş deneyimlerini kazandılar. 2016 ve 2017’de programı tamamlayan 34 gencin yüzde 97si program sonrası birçok farklı özel sektör kuruluşu ve STK’da yeni işlerine geçiş yaptı. 2018 Aralık’ta programı tamamlayacak 25 genç ise gelecek aylarda yeni işlerini aramaya başlayacaklar. Ayrıca aralık ayında seçilecek 35 genç, ocak 2019’da iş başı yapmak üzere programa katılacak.
Hafta içinde yapılan basın toplantısında İlk Fırsat’ın sonuçlarını ve etkilerini paylaşan Esas Sosyal Başkanı Emine Sabancı Kamışlı, programı tamamlayan katılımcıların yüzde 83’ünün henüz programı bitirmeden iş teklifi aldığı bilgisini verdi. Sabancı Kamışlı, genç işsizliğinin özel sektör tarafından da sahiplenilmesi ve çözüm ortağı haline getirilmesini amaçladıklarını belirtti. Esas Sosyal Direktörü Filiz Bikmen, bu yıl başvuran gençlerin yaklaşık yüzde 60’ının düzenli olarak okul kulüplerinde aktif ve staj yapmış olduğunu belirterek bunun değerlendirme sürecinde çok önemli olduğunu söyledi. Programın STK paydaşlarından PERYÖN Yönetim Kurulu Başkanı Berna Öztınaz ise “İlk Fırsat gençleri beden dili yönetimi konusunda fark edilebilecek derecede başarılılar. 2019’da İlk Fırsat Akademisi ve PERYÖN Akademi’nin işbirliği gençlerin gelişimine daha çok katkı bulunacak” dedi.
FİLTRELERLE KARŞILAŞIYORUZ
2017’de programı tamamladıktan sonra Sanko Holding’de İK Uzman Yardımcısı olarak çalışmaya başlayan Mustafa Kemal Üniversitesi mezunu Kevser Yiğit, “Beklentiyle mezun oluyoruz ama filtrelerle karşılaşıyoruz. Fırsat verilse bizlerin de başarabileceğimizi bilsinler istiyorum” dedi. Kocaeli Üniversitesi’nden mezun olup programa 2018’de katılan ve şuan TEGV’de Kurumsal İletişim Uzmanı olarak çalışan Gökçe Özer, becerilerindeki gelişmeyle beraber çalıştığı kurumun üst düzey yöneticilerinin yer aldığı toplantılarda sunumlar yaptığını ve bunun ona gurur verdiğini belirtti. ZÜCDER’de İş Geliştirme Uzman Yardımcısı olarak çalışan Mersin Üniversitesi mezunu Elif Demir ise ilk iş deneyimimde sadece kendi pozisyonumu değil, çalıştığım kurumun başka birimlerinin de işlerine destek vererek onların yaptığı işlere destek vermek bana çok şey kattı” dedi.