İş dünyasındaki insan kaynakları olmak üzere birçok departmanda yazılımlar ya da büyük yatırımlar yapılarak satın alınan programlara daha sık rastlanıyor. Özellikle dijitalle dönüşmeye başlayan insan kaynakları konuya fazlasıyla hakim olmaya başladı ve çok sayıda çalışma yapıyorlar.
Daha önce dijital pazarlama ve otomasyon konusunda uzman olan Emarsys’de Türkiye Ülke Müdürlüğü görevini yürüten, ardından pazarlama platformu Euromessage’da Türkiye Genel Müdürü olarak çalışan dijital dönüşüm danışmanı ve Me Consultancy kurucusu Murat Erdör, şirketlere tavsiyelerde bulundu: “Şirketler, dönüşümün getireceği değişimlere hazır olduklarını düşündükleri anda buna girişmeli ve üst yönetimin yüzde 100 desteğini almalı. Dijital dönüşüm sadece teknolojik değişimler yapmak anlamına gelmiyor, aynı zamanda her alanda yenilikçi olabilmek anlamına geliyor. Dijital dönüşüme başlarken öncelikle dijital stratejiler belirlenmeli, buna uygun teknolojik altyapı oluşturulmalı, gereken bölümlerde iş yapış şekilleri sadeleştirilmeli ve güvenlik ile ilgili maksimum düzeyde önlemler alınmalıdır. Burada IK departmanlarına da fazlasıyla iş düşüyor. Bu dönüşüme ayak uydurabilecek kişilerin işe alınması ve mevcut kadronun eğitimlerle gereken seviyeye getirilmesi, öncelikli konular olmalı ve çalışanlara her türlü desteğin verilmelidir. Bu sürecin hemen bir günde olmayacağı unutulmamalı, yaşanan deneyimler paylaşılmalı ve herkesten geri bildirimler alınmalı.”
DİJİTAL ÇALIŞANLAR
Dijitalleşme sürecinin dijital çalışanı da yarattığını söyleyen Erdör, “Çalışanlar dijital dünyanın bir parçası ve söylemleri, yorumları, tepkileriyle iş-çalışma dünyasına ve dijital dünyaya önemli katkılar sunuyor ve bu dünyanın şekillenmesinde önemli rol oynuyorlar. Dönüşüm sonrasında artık teknolojiye adaptasyon sorunu yaşamayan, yenilikleri yakından takip eden, popüler iş yazılımlarını kullanabilen, aynı anda birden fazla işe odaklanıp hızlıca sonuç alan kişiler iş dünyasında çoğalıyor. Aynı şekilde çalışma ortamları da değişiyor. Ofis ortamından paylaşımlı ofislere geçildiği, çalışanların toplantılarını ağırlıklı olarak online yapacağı, mobil olunduğundan mesafelerin anlamsızlaşacağı, ofisteki işlerin takibini kolaylaştıran yazılımların artacağı, 3D yazıcılar sayesinde ürünlerinizi yurtdışına göndermeden sadece yazılımı e-posta ile gönderip siparişlerin alınacağı, şirketlerin çalışanlarını bir firmanın ofisine gönderip belli konularda eğitim aldırmak yerine online eğitim paketleri ile onların gelişimine katkıda bulunacağı, çok daha hızlı ve daha üretken bir çalışma dünyası bizleri bekliyor” diyor.