Deneyimli stajyer aranıyor

2dk okuma

Üniversite öğrencilerinin yaz dönemi stajları için başvuru zamanı geldi. Pek çok şirket ocak-nisan ayları arasında staj başvurularını kabul ediyor. En çok çalışılmak istenen büyük kurumlar, stajyer alırken de tıpkı işe alırmış gibi ince eleyip sık dokuyorlar. Stajyerleri 3-5 aşamalı testlere tabi tutuyor, çok iyi derece İngilizce istiyor, hatta stajyerde deneyim bile arıyorlar.

Haberin Devamı

Üniversite öğrencilerinin yaz stajları için başvuru zamanı geldi. Birçok büyük şirket, ocak, şubat, mart, nisan aylarında başvuruları alıyor. Herkesin çalışmak istediği kurumlar doğal olarak stajyerlerin de gözdesi. Binlerce başvuru arasından sıyrılmak isteyen stajyerlerin ise işi zor. Diğer taraftan da şirketler, stajyerleri, geleceğin çalışanları olarak gördükleri için stajyer alımlarını da işe alım süreci gibi yürütüyor. Mesela stajyerlerin deneyim sahibi olması, yani daha önce başka bir kurumda staj yapması, çok iyi derecede İngilizce bilmesi, projeler geliştirip başarılı olması, yazılı birtakım testleri geçmesi gerekiyor. Stajyer olmak artık neredeyse işe girmek kadar zor.

Bütün kriterleri yerine getirdiniz ve bir şirkete staj için kapağı attınız diyelim; aman bu fırsatı iyi kullanmaya bakın.

Meraklı ve hevesli olun
İnsan kaynakları uzmanlarının tavsiyesi bu dönemde bolca soru sorun, meraklı, hevesli olun; öğrenmeye, şirketi, sektörü tanımaya istekli görünün. Size iş verilmiyorsa siz isteyin. Size verilen görevleri mutlaka zamanında bitirin. Yöneticilerle bol vakit geçirin, bilgi alışverişinde bulunun. Onlara kalıcı olmak istediğinizi gösterin. Ayrıca size rol model olacak kişilerle iletişiminizi koparmayın, bu kişileri network’ünüze ekleyin.

İşe alımda öncelik
Çalışma ortamının öğrenciyken görülmesi ve staj döneminde projelerde yer almak, iş arama sürecinde yeni mezunlara avantaj sağlıyor.
Görüştüğümüz insan kaynakları uzmanlarının tamamı, başarılı stajyerleri takip ettiklerini, işe alım dönemlerinde bu kişilere öncelik tanıdıklarını söylüyorlar.
Bu dönemde siz de ne istiğinizin farkına varacaksınız. Tercihlerinizi yaparken ilgi alanlarınızı, gelecekte çalışmak istediğiniz alanı gözetin, ama farklı şirketler ve sektörler tanımaya da bakın. Birinci sınıftan itibaren her yıl farklı sektör ve departmanlarda staj yapmaya çalışın. Böylece mezun olduğunuzda çalışmak istediğiniz alanı çok daha net göreceksiniz.
Öğrencilerin gözdesi bazı şirketlerden staj dönemleri hakkında bilgiler aldık. Bu şirketlerde olduğu gibi diğer şirketlerde de başvurular genellikle ocak-nisan aylarında şirketlerin internet sitelerinden veya büyük iş arama sitelerinden alınıyor. Bu nedenle şirketlerin web sitelerini takip etmek gerekiyor.

Haberin Devamı

Yıldız Holding 1.100 kişiyi staja alacak
Meslek liselerinin zorunlu kış dönemi stajı, zorunlu/isteğe bağlı yaz dönemi üniversite stajları ve JOB adı verilen proje bazlı staj programlarıyla öğrencilere staj imkânı sunuluyor.
Zorunlu staj süreleri, üniversite ve liselerin belirlemiş olduğu süre kapsamında değerlendiriliyor. JOB Projesi kapsamında, stajyerlere verilecek olan projeler ise minimum 2 aylık süreyi kapsayacak şekilde belirleniyor.
JOB, yaz ve lise staj programları dahil 2013 yılında 1.100 öğrenciye staj imkanı sağlayan Yıldız Holding, 2014 yılında da bu civarda genci staja almayı planlıyor.
Şu an için yeni mezun ve stajyer alımlarında aktif olarak sosyal medya kullanılıyor. Staj başvuruları www.yildizkariyer.com ve kariyer.net sitesi ve Linkedin’de yayınlanan ilanlar üzerinden değerlendiriliyor.

Eczacıbaşı’nda işe alım odaklı staj
2014 yılında 6’ncısı düzenlenecen Kariyer Test Sürüşü (KTS), Eczacıbaşı Topluluğu’nun, üniversitelerin lisans üçüncü sınıf ve yüksek lisans birinci sınıf öğrencilerine yönelik, uzun süreli bir staj programı.
Programla rekabet ortamında çalışabilecek, takım çalışmasına yatkın, dinamik, geleceğin girişken, inovatif sosyal liderlerine, işe alım odaklı bir staj dönemi sunuluyor. Stajyerler çeşitli departmanlarda en az iki ay olmak şartıyla mentorlarının önderliğinde projeler üzerinde çalışıyorlar. Yeni mezun işe alım sürecinin önemli bir ayağı olan KTS sonrasında, stajlarını başarıyla tamamlayan stajyerler, topluluğun iş olanaklarında ‘öncelikli değerlendirilecekler’ havuzuna aktarılıyor ve mezuniyetleri öncesinde işe yerleştiriliyor.
Adaylar başvurularının ardından, işe alım sürecine genel yetenek ve yabancı dil testlerine, iş simülasyonlarına davet ediliyor. Adaylar, başvurularını 24 Şubat–16 Mart’ta kariyertestsurusu.com veya eczacibasikariyer.com üzerinde yapabilirler.

Yapı Kredi, stajyerleri takibe alıyor
Staj süreçlerine, kariyerinde bankacılığı hedefleyen, öğrenmeye ve gelişime açık, dinamik, geleceğin bankacıları olabilecek nitelikteki adaylar dahil ediliyor. Bankacılığa uygun bölümlerde okuyan öğrencilerin belirlenebilmesi için önce bir CV değerlendirmesi yapılıyor. Ardından mülakatlarla değerlendirmeler gerçekleştiriliyor.
Yaz dönemi stajları genellikle 1-2 ay sürüyor. Üniversite işbirlikleri kapsamındaki uzun dönemli stajların süresi ise 6 ay.
Stajyerlik süresince öğrenciler yakından takip ediliyor. Onların performanslarını izlemek amacı ile yöneticilerden geri bildirimler alınıyor. Bu süreçte katma değer sağladığı düşünülen öğrenciler takip ediliyor ve kuruma dahil ediliyor.
2013 yılında toplam 639 öğrenciye staj imkanı tanıyan Yapı Kredi, 2014 yılında da belirlenen kontenjanlar paralelinde stajyer alımı yapacak. Üniversite staj başvuruları nisan-mayıs aylarında www.kariyerim.yapikredi.com.tr adresi üzerinden alıyorlar.

Geleceğin Vestellileri
Staj başvurusu için üniversitelerin 3. ve 4. sınıfına geçmiş öğrenciler kabul ediliyor. Önce başvuranların özgeçmişleri üzerinden bir eleme yapılıyor, ihtiyaç halinde telefonla ya da yüz yüze mülakat yaparak öğrencinin beklentileri öğreniliyor ve buna göre öğrenciler kabul ediliyor.
2014 yaz döneminde bölümlerin ihtiyaçları doğrultusunda, Ar-Ge, kalite, üretim, pazarlama, finans ve satın alma bölümlerinde stajyer alımı yapmayı planlayan Vestel’de 120 öğrenci 3 grup halinde staja kabul edilecek. Vestel İnsan Kaynakları Direktörü Semih Süslü, “Stajyerlerimizi geleceğin Vestellileri olarak düşünüyoruz” diyor. 2014 yaz dönemi için staj başvuruları 1-31 Mart tarihlerinde www.vestelkariyer.com adresi üzerinden alınıyor.

TAV, 1.000 stajyer alıyor
Temel olarak 3 temel staj türü bulunuyor; lise-üniversite stajı ve part time çalışma. Yaz döneminde staj yapacak olan üniversite öğrencilerinin başvuruları nisan-mayıs aylarında alınıyor. Part-time çalışma, üniversite ya da yüksek lisans öğrencilerini kapsıyor. Part-time çalışma ihtiyacı, departmanların yıllık/dönemsel ya da proje bazlı ihtiyaçlarına göre şekilleniyor. Part-time çalışma için yıl boyunca başvuru yapılabiliyor, part time çalışmanın süresi, departman ihtiyaçlarına göre belirleniyor. TAV Havalimanları Holding İK Koordinatörü Didem Oral, yılda yaklaşık 1.000 öğrenciye staj imkanı sağladıklarını söylüyor. Başvuru için www.tav.jobs.

Vodafone’da 5 aşamalı süreç
Üniversite öğrencileri için staj süresi 6 ay. Stajyer alımlarında en önemli kriterlerden biri değişime açık ve yenilikçi olmak. Bu kritere sahip adaylar arasında özellikle mühendislik, işletme ve ekonomi bölümlerinde lisans eğitimlerini sürdüren son sınıf öğrencileri Vodafone Türkiye’ye başvuru yapabiliyor.
Adaylar, çeşitli testler ve değerlendirme merkezi uygulamalarından oluşan toplam 5 aşamalı bir süreçten geçiyorlar. Adayların üniversite döneminde ne kadar sosyal ve etkin olduklarını, akademik başarılarını, daha önce yapmış oldukları stajları, program için isteklilikleri dikkate alınarak değerlendiriliyor. İşe alım süreçlerinde de online mülakat ve video konferans yoluyla iş görüşmesi yapılabiliyor.
2014 yılı içinde 50 üniversite öğrencisinin staja alınması hedefleniyor. Başvurular, Vodafone Türkiye web sayfasından ve iş arama portallarından alınıyor.

Pfizer, stajyer yerine part-time alıyor
Pfizer, yaklaşık üç yıldır stajyer alımı yapmıyor. Adaylara “Haftada 3-4 gün ayırabiliyorsanız işe alım sürecimize dahil olun, süreç olumlu tamamlanırsa sizi part-time yapalım, bütün yıl bizimle çalışın” diyorlar. Geleceğin Pfizer liderlerini yetiştirmeyi hedefleyen yarı zamanlı ve management trainee programlarına www.gelecek-var.com üzerinden başvurmak mümkün. Başvurularda önce CV elemesi yapılıyor, sonra toplu sınava alınıyor. Psikometrik sınavı geçenler İngilizce sınavına alınıyor. Baraj notuna ulaşanların hepsi ile mülakat yapılıyor.

Haberle ilgili daha fazlası: