Çalışanlardan Trump manifestosu

1dk okuma

ABD Başkanı Donald Trump’ın, Meksika sınırından 2 bin 300 çocuğu ailelerinden ayıran ‘sıfır tolerans’ politikası tüm dünyanın gündemine oturdu. Çocukların kafeslerdeki görüntüleri ve ağlama sesleri içeriden ve dışarıdan herkesin tepkisini çekti. Nihayet Trump, gelen tepkiler sonucunda çarşamba günü ebeveynlerle çocukları bir arada tutacak bir kararnameye imza attı. Trump’ın göçmen politikası ABD’de pek çok şirket çalışanı ve yöneticisi tarafından da eleştirildi. Son olarak 100’den fazla Microsoft çalışanı şirketlerinin ABD Göçmenlik ve Gümrük Muhafaza Dairesi ile çalışmasına son vermesi için imza topladı.

Haberin Devamı

100’den fazla Microsoft çalışanı, şirketlerinin Amerika Birleşik Devletleri Göçmenlik ve Gümrük Muhafaza Dairesi (ICE) ile çalışmasına son vermesi için bir mektup imzaladı. Trump yönetiminin Meksika sınırında çocukları ailelerinden ayıran göçmen politikası üzerine yayınlanan mektupta çalışanlar, aileleri ayırmayı “insanlıkdışı” olarak nitelendirdi ve “işbirliği kabul edilmemeli” dedi.

New York Times’da yayımlanan mektupta, “Microcoft’un etik bir duruş sergileyeceğine, çocukları ve aileleri kârın üzerinde tutacağına inanıyoruz” denildi.

Mektupta, Microsoft’un Amerika Birleşik Devletleri Göçmenlik ve Gümrük Muhafaza Dairesi (ICE) ile data işleme ve yapay zeka yetkinlikleri için 19.4 milyon dolarlık anlaşması bulunduğuna dikkat çekildi.

Çalışanların yayınladığı mektuptan hemen sonra Microsoft, bir not yayınladı. Şirketin CEO’su Satya Nadella’nın göçmen politikasını ‘acımasız’ olarak nitelendirdiği notta, Microsoft’un aileleri ayırmak için hükümet ile herhangi bir projede birlikte çalışmadığını söyledi.

ELEŞTİRİ DALGASI
sıfır tolerans politikasının sonucu olarak 2 bin 300 çocuk ailelerinden ayrıldı.

Microsoft çalışanlarının yazdığı mektup da teknoloji çalışanlarının Trump yönetiminin “sıfır tolerans” politikasını eleştiri dalgasının bir parçası. Google, Apple ve Facebook’un da aralarında bulunduğu Silikon Vadisi şirketleri, son dönemde göçmenler için yardım kampanyalarını destekleyen mailler yaydılar, bazı çalışanlar da iç mesaj tahtasına yazılar yazıp, üst yönetimden cevap beklediler. Silikon Vadisi’ndeki diğer şirketlerin çalışanları kadar üst düzey yöneticiler de konuyla ilgili paylaşımlar da bulundular.
Google’ın üst düzey yöneticisi Sundar Pichai, twitter’da şunları yazdı: “Ailelerinden ayrılan çocukların hikayeleri ve görüntüleri yürek parçalayıcı.”

Apple’ın CEO’su Tim Cook, Irish Times’a olayın insanlık dışı olduğunu söyledi: “Çocukların seslerini işitmek, görüntülerini görmek çok üzücü. Çocuklar toplumun en savunmasız kesimi. Yapılan şey insanlık dışı, bir an önce durdurulmalı. “ Facebook’un kurucusu Mark Zuckerberg de “Bu politikayı bir an önce durdurmalıyız” dedi.

TRUMP GERİ ADIM ATTI
Tüm dünyanın tepkisini çeken Trump, çarşamba günü imzaladığı kararname ile aileleri ve çocukları ayıran politikasına son vereceğini duyurdu. Trump, yaptığı açıklamada “Sınırlarımızı güven altında tutarken, aileleri de bir arada tutacağız. Ülkemize yasadışı yollardan giren insanlara yönelik ‘sıfır tolerans’ politikamızı sürdüreceğiz. Ancak bu kararname çocukların ailelerinden ayrılmaları sorunun çözecek” dedi. Fakat bu çocukların anne babalarıyla nasıl ve ne zaman bir araya gelebilecekleri konusunda net bir bilgi yok.

YAPAY ZEKA SİLAH OLMASIN
Teknoloji şirketlerinin çalışanlarının bu tepkileri, Ocak 2017’de Silikon Vadisi çalışanlarının Trump’ın çoğunluğu müslüman 7 ülkeden göçmen alımını durdurması üzerine isyan etmelerini hatırlattı. O zaman Google, Amazon ve Expedia gibi şirketler, yasağın kalması için açılan davaya destek olacaklarını açıklamışlardı. Bir çok teknoloji şirketinin çalışanları birinci kuşak göçmenlerden ya da göçmen ailelerde yetişen kişilerden oluşuyor.

O zamandan bu yana teknoloji çalışanları şirketlerinin etik davranışları konusunda daha yakından izliyor. Pek çok teknoloji çalışanı kendi şirketlerine karşı eyleme geçti. Nisan ayında, Pentagon için geliştirilen yapay zekalı savaş uçağı projesi Project Maven için çalışmak istemeyen bir düzine Google çalışanının istifa ettiğini ve 3 bin 100 Google çalışanın da bir mektup imzalayarak projeye karşı çıktığını gördük. Çalışanlar Google CEO’suna yazdıkları mektupla “Google savaş işinde yer almamalı” diyerek uyarıda bulundu. Project Maven ile drone’lar çektikleri fotoğrafları kendileri analiz ederek hedef tespiti yapabiliyor ve kendi kendine ateş etme kararı alabiliyorlar.
Google, yaptığı açıklamada geliştirdikleri yapay zeka yazılımlarının bundan böyle silah endüstrisinde kullanılmasına izin verilmeyeceğini duyurdu. Google’ın benimsediği yeni ilkelere göre, şirket fiziksel zarara yol açabilecek yapay zeka uygulamaları geliştirmeyecek.

Haberle ilgili daha fazlası: