Şirketler genç yetenekleri bünyelerine katabilmek için çeşitli programlar düzenliyorlar. Genç yetenekleri şirkete çekmenin, onlara şirket kültürünü, işi öğretmenin ve bağlılık sağlamanın en güzel yolu iyi bir staj programı. Ama öyle bir aylık, öğrencinin tam adapte olmuşken istemeyerek veda ettiği stajlar değil, uzun soluklu, öğrencilere projelerin, görevlerin verildiği, işin öğretildiği stajlar.
İşveren markası inşa etmenin üniversite son sınıfa bırakılmaması, genç yetenekleri çekmek için daha alt sınıflara gidilmesi gerektiğini gören Yapı Kredi, 3 yıldır, üniversitelerin 3. sınıf öğrencilerini uzun soluklu, tam 2 yıl süren staj programı Heroes Club’a dahil ediyor. Şu ana kadar 100 öğrenci programa dahil edildi ve bunlardan 19’u işe alındı. Bu yıl programa 100 kişi alınacak ve bunlardan 50’sinin istihdam edilmesi planlanıyor.
Yapı Kredi İK Genel Müdür Yardımcısı Cihangir Kavuncu, programının amacının gençleri iş hayatına hazırlamak olduğunu söylüyor: “Öğrenciler programın sonunda Yapı Kredi’de çalışmak zorunda değiller, bir kısmı bankacılık istemediğine karar verebiliyor ama ağırlıklı olarak bizimle devam etme kararı alıyorlar. Bu sene 100 kişiyi programa dahil edeceğiz ve belki 50’den fazlasını da istihdam edeceğiz. Bu tarz alımların bize çok faydalı olduğunu gördük. Çünkü mezun olduktan sonra bir kişiyi işe aldığınızda size adapte olması 7-8 ayı buluyor. Ama Heroes Club’tan gelen birisi hemen adapte oluyor.”
Çoğunluk şubelerde işe başlıyor
Heroes Club’a her yıl facebook üzerinden 850-900 civarı başvuru yapılıyor. Kişilik testlerine, yetenek sınavına ve mülakatlardan sonra programa dahil olan her 4 Heroes Club üyesine insan kaynaklarından veya ilgili işbirimlerinden bir koç atanıyor. Bu koç 2 yıl boyunca onlarla birlikte oluyor. Üyeler 2 yıl boyunca eğitimlere katılıyor, proje yönetimi yapmayı, CV yazmayı, prezantasyon tekniklerini öğreniyorlar ve aynı zamanda projeler yapıyorlar. Bankaya ait bu projelere ikinci yıllarında başlıyorlar, sonunda bir sunum yapıyorlar ve bir puan alıyorlar. O puan da mülakatlarında etkili oluyor. Bunun dışında 3 ay Yapı Kredi’de yaz stajı yapıyorlar. Ayrıca öğrenciler istedikleri zaman çalışanlara verilen seçmeli eğitimlere katılabiliyorlar ve 2 senenin sonunda isterlerse Yapı Kredi’ye başvuruyorlar.
Heroes Club’ı bitirip işe alınan öğrenciler şubelerde veya genel merkezde çalışıyorlar. Kavuncu, ağırlıklı olarak şubeye almaya çalıştıklarını, çünkü şubeden gelmenin, o havayı koklamanın bankacılıkta artı bir değer olduğunu söylüyor.
Heroes Club her üniversiteden öğrenciyi kabul ediyor, ağırlıklı olarak iktisat, işletme, ekonomi bölümlerinden okuyanlar tercih ediliyor.
Son başvuru tarihi 30 Kasım olan Heroes Club’a http://www.kariyerim.yapikredi.com.tr adresinden başvuruluyor.
Stajı tüm öğrencilere tavsiye eden hatta her sene farklı sektörlerde staj yapılmasını öneren Kavuncu, stajyerleri takibe aldıklarını söylüyor: “Biz her sene 450’ye yakın lise öğrencisini kış stajına alıyoruz. Yazın da bir 400 kişi daha alıyoruz, biz bu arkadaşları takibe alıyoruz, oradan alım yapıyoruz. Bence üniversiteye girmiş bir kişi 2. sınıftan sonra mutlaka kendini iş hayatına girmiş gibi addedip çalışmalı. Ben öğrenciyim yazın gidip 3 ay yatayım derse o zaman rekabette çok şey kaybeder. Bize gelen 2.000 kişiye baktığınızda yüzde 80-90’ı staj yapmıştır. Staj yapmayanlar artık çok tercih edilmiyor. İş hayatı çok değişti, fonksiyonlar çok değişiklik gösteriyor. Bundan 20 sene önce proje yönetimi diye bir departman yoktu, şimdi bunun ayrı eğitimi, kariyeri var. Ben eski bir hazineciyim, bundan 20 yıl önce hazinede bu kadar çok ürün yoktu, bu ürünleri görebilmeniz için muhakkak staj yapmanız lazım. Onun için çok tavsiye ediyorum. Sektörler çok farklı, dışarıda anlatılan gibi olmuyor. Dışarıdan geliyorlar hep pazarlama yapmak istiyorum diye, pazarlama nedir diye sorduğunda altından mühendislik bile çıkabiliyor.”
Bankacılık popülerliğini koruyor
Bankacılık gençler arasında her daim popüler. Cihangir Kavuncu, “Bankacılık sektörü devletin ekonomisine çok katkı yapan hem de regüle eden bir sektör. Bankacılık deyince herkesin aklına şubecilik ve para geliyor ama onun dışında yapılan bir sürü iş var. Pazarlama var, insan kaynakları var, avukat alıyoruz. Aynı zamanda kurumsal bir sektör, gençlerin önünü açacak, ileriye yönelik bir sektör. Bankacılık sektörünün kapasitesi hep var.
Net istihdam artışı 2.000
Yapı Kredi’nin 978 şubesi var, yıl sonunda bu sayı 1.000’i bulacak. Toplam çalışan sayısı ise 18.500. 2014’te 3.500 kişiyi işe alan bankanın istihdamdaki net artışı 2.000.