Atılım Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Abdurrahim Özgenoğlu ile üniversite ve hedefleri üzerine konuştuk:
" Yeni hangi bölümleri açıyorsunuz? Bu bölümü diğerlerinden ayıran özellikler neler?
Bu sene tercih kılavuzunda yer alacak yeni bir bölümümüz bulunmuyor. Ancak geçen sene ek yerleştirme döneminde ilk öğrencilerini alan ve dört yıllık İngilizce lisans eğitimi veren Sivil Havacılık Yüksek Okulu ilk defa tercih döneminde kılavuzda yer alacak. Dünyada yükselen sektörlerden biri olan havacılık sektörünün ihtiyacı olan nitelikli iş gücünü yetiştirmeyi amaçlayan Sivil Havacılık Yüksek Okulumuz, bünyesinde barındırdığı Uçak Gövde-Motor Bakımı, Uçak Elektrik-Elektronik ve Sivil Hava Ulaştırma İşletmeciliği Bölümleri ile sektörün ihtiyacına yönelik teknik bölümleri ile özel bir konumda.
" Üniversite olarak farkınız ne?
Atılım Üniversitesi olarak farkımız, "geleceğe iz bırakan" bireyler yetiştirme acımızda gizli. ABET ve MÜDEK gibi uluslararası standartlara uygun programlarımızda 95 laboratuvar ve birçok atölye altyapısı ile uygulamalı eğitim gören öğrencilerimiz, mezun olduklarından sonra kısa sürede işe yerleşebiliyor. Tüm mezunlarımızın istihdam oranı yüzde 92'dir. Ayrıca yurtdışı deneyimine sahip, dil konusunda engeli olmayan, kendini sürekli bilimsel çalışmalarla geliştiren ve saygın üniversitelerde eğitim alan, görev yapan akademik kadromuz, tüm bilgi, birikim ve deneyimlerini öğrencilere aktarıyor.
" Burs koşullarınız, yüzdeniz nedir? Kimlere hangi koşullarda burs veriyorsunuz?
Atılım Üniversitesi'nde kuruluşundan bugüne kadar toplam 7.668 öğrenciye burs verildi. 2011-2012 yılında lisans öğrenimi yapmakta olan 1.414 öğrenci burs aldı. Bu sayı mevcut öğrencilerimizin yüzde 32'sini oluşturuyor. Her yıl burs alan öğrenci sayısının arttığı Atılım Üniversitesi'nde bugüne kadar üniversite tarafından verilen bursların toplam tutarı ise 68 milyon TL. LYS ve YGS sonuçlarına göre yüzde 100, 75, 50 ve 25 burslu kontenjanlara yerleştirilen lisans öğrencileri İngilizce hazırlık sınıfı (en fazla iki yıl) ve sekiz dönem bölüm eğitimi öğretim ücretinden bursluluk oranlarına göre muaf tutuluyorlar. Sekiz dönem lisans eğitimi süresince bursun devamında başarı koşulu aranmıyor ve burs kesilmiyor. Ayrıca, Üniversitemiz yüzde 100 burslu lisans programlarına yerleştirilen öğrencilerden MF-4, TM-1-2-3, TS-1 ve YGS-1-6 puan türü ilk 1-15.000 sırada olan ve kayıt yaptıran öğrenciler, üniversitemiz tarafından yapılan kitap yardımından ile öğretim dönemini kapsayan (Ekim- Haziran ayları dâhil olmak üzere) 9 ay boyunca, aylık 300 ile 600 TL arasında cep harçlığından yararlanıyor. Üniversitemizin ücretli kontenjanlarına yerleştirilen ve ders yılı sonunda yıl sonu akademik genel not ortalaması 3,
MEZUNLARIMIZIN YÜZDE 92'Sİ KARİYER HEDEFİNE ULAŞIYOR
" Sizden mezun olan öğrencilerin en belirgin özelliği nedir?
En belirgin özellikleri mezuniyet sonrası iş hayatına hazır olmalarıdır. Bu özelliği sağlayan başlıca unsurlar ise 95 laboratuvar, atölyeler vb. Altyapı olanakları ile uygulamalı eğitim vermemiz, stajlar ve kariyer hayatına yönelik eğitim ve yönlendirmelerle öğrencilerimizi desteklememizdir. Üniversitedeki eğitimleri sırasında doğru yönlendirilen, iş başvuruları esnasında özgeçmiş yazımı, mülakat teknikleri ile sektör ve iş seçme konusunda profesyonel yardım alan öğrencilerimiz, mezun
olduktan sonra yüzde 92 oranında arzu ettikleri kariyer hedeflerini gerçekleştiriyor. Ayrıca birçok saygın üniversitede öğrenci değişim programları ile öğrenim görme ve staj yapma imkânına sahip olan öğrencilerimiz, ülkemizin ve dünyanın sayılı üniversitelerinde eğitim alan ve görev yapan akademisyenlerden eğitim alıyor.
" Öğrenci başına kaç öğretim üyesi düşüyor?
Üniversitemizde 12 öğrenci başına 1 öğretim üyesi düşüyor.
" Fiziki ortamlarınız konusunda bilgi verir misiniz?
Ankara'nın gözde yaşam alanlarından İncek'te kurulu olan kampüsümüz 250 dönümlük bir alan üzerinde kurulu. Sosyal Bilimler Enstitüsü dışındaki tüm eğitim birimleri Atılım Üniversitesi Yerleşkesi'nde. 1996 yılında 3700 m2'lik kapalı alanda eğitime başlayan Atılım Üniversitesi, 16 yılda 32 kat büyüyerek toplamda 120.000 m2'lik kapalı alana ulaşmış bulunuyor. Yerleşkemizde kapalı spor salonu, yüzme havuzu, tenis kortları, fakülte bina ve laboratuvarları, amfi-tiyatro ile Mükemmeliyet Merkezi binaları bulunuyor. Kent merkezine 20, çevre yoluna 6 km uzaklıkta bulunan yerleşkemizde 4000 öğrenciye hizmet verebilecek beş kafeterya ve bir kantin bulunuyor. Kafeterya ve kantinler öğrencilere, akademik ve idari personele beslenmenin insan hayatındaki önemi doğrultusunda özenli hizmet veriyor.
KAMPÜSÜMÜZ SPOR, SANAT VE BİLİM ALANINDA AÇIK HAVA SAHASI
" Öğrencilere tanınan sosyal imkânlar neler?
Atılım Üniversitesi'nde kapalı spor salonu, tenis kortları, açık yüzme havuzu ve açık spor alanları, öğrencilerimizin sportif anlamda gelişmelerini sağlamak amacıyla hizmet veriyor. Öğrencilerimizin spor alanlarını kullanarak spor yapabilmeleri, Spor Koordinatörlüğümüzce düzenlenen kur
Yerleşkemizde bulunan tesislerimizde öğrencilerimizle kurduğumuz takımlarla Basketbol, Voleybol, Futbol, Salon Futbolu, Yüzme, Atıcılık, Okçuluk, Hentbol, Amerikan Futbolu ve Masa Tenisi dallarında üniversiteler arası yarışmalara katılıyoruz ve turnuvalarda önemli başarılar elde ediyoruz. Ayrıca yeni kurulan Flag Futbol, Eskrim, Tenis ve Buz Hokeyi takımlarımız da üniversitemizi temsil etmeye başladı. Bunların yanı sıra Üniversitemiz Spor Koordinatörlüğü'nce Pilates, Step-Aerobik, Dart, Havalı Tabanca Atıcılık, Bilardo, Masa Tenisi, Fitness, Dans ve Doğa Sporları alanlarında da kurslar düzenleniyor. Öğrencilerimizi bilimsel ve kültürel anlamda geliştiren, onlara vizyon sağlayan, farklı değer ve özellikler katan, hedefler belirleyerek bu doğrultuda girişimde bulunmalarına destek olan çalışmaların yanı sıra, "kaliteli eğitimi tamamlayan, kaliteli sosyal yaşamdır" ilkesiyle, öğrencilerimize sunduğumuz sosyal ortamlarla kişisel gelişimlerine katkıda bulunmayı amaçlıyoruz. Bu amaç doğrultusunda, üniversitelerde sosyal ve kültürel ortamı oluşturmada en önemli unsur olan öğrenci kulüplerini her konuda destekleyerek farklı alanlarda 63 ayrı kulübün kurulmasını sağladık.
Öğrencilerimizin yüzde 60'ı bu kulüplere üye olarak yöneticilik ve ekip çalışmasını öğrendi, farklı alanlarda tecrübe kazanarak kişisel gelişimlerine katkı sağladı. Kulüpler kendi alanlarında, teknik amaçlı ve sosyal geziler, paneller, konferanslar, söyleşiler, kültürel ve sanatsal etkinlikler gerçekleştirerek yaratılan sosyal ortamı paylaşmayı ve iş hayatını öğrencilik yıllarında tanıma olanağını bulmuşlardır.
" Mezunlara kariyer yönlendirmesi yapıyor musunuz?
Kariyer Planlama ve Mezunlarla İletişim Ofisimiz aracılığı ile öğrencilerin akademik hayatları boyunca geleceklerini planlarken karar verme süreç
ÜNİVERSİTE EĞİTİMİNDE TERCİH SOSYAL BİLİMLERDEN YANA
Atılım Üniversitesi'nin 14 Mayıs-8 Haziran tarihleri arasında yaptığı "Türkiye'de Üniversite Eğitimine Bakış ve Beklentilerin Ölçümlenmesi Araştırması"na göre, üniversite öğrenci adayları ağırlıklı olarak sosyal bilimler temelli bölümleri tercih etme eğiliminde. Sürecini AVD Araştırma'nın yürüttüğü araştırma, gençlerin üniversite eğitimini almadaki öncelikleri sırasıyla meslek/iş sahibi olmak, iyi bir geleceğe sahip olmak, yaşam standardını yükseltmek ve ekonomik özgürlük sağlayabilmek unsurlarını öne çıkarıyor. Araştırmada dikkatleri çeken bir diğer nokta ise hem üniversite öğrenci adaylarının hem de velilerin çocukları için en çok tercih ettikleri bölümün Hukuk olması. Aday öğrenciler ve velilerin hemfikir olduğu bir diğer nokta ise üniversiteden öncelikli beklentinin iyi bir eğitim olarak ifade edilmesi. Üniversiteye hali hazırda devam eden öğrenciler ise iyi bir eğitim kadar sosyal hayatı da öncelikli beklentiler arasına katıyor.
ÖĞRENCİ UYGULAMALI EĞİTİM İSTİYOR
Araştırma sonuçlarına göre, üniversite öğrencisi ve mezunlar öncelikle üniversitelerin teorik eğitimin yanında uygulamalı eğitim vermesini talep ediyor. Bu talepleri sosyal kampüs ve yüksek eğitim kalitesi takip ediyor. Mezunlar bunlara ek olarak iş hayatına hazırlama görevinin öneminin altını çiziyor. Üniversitelerin uygulamalı eğitime yönelik laboratuvar vb. altyapı olanakları ile staj imkanları, kariyer merkezleri ile sundukları hizmetler ve "sosyal kampüs" tanımı önem kazanıyor.
SON KARAR ÜNİVERSİTE ADAYININ
Araştırmadan çıkarılan bir diğer önemli sonuç, üniversite ve bölüm tercihlerinin belirlenmesindeki inisiyatifin üniversite adayında olduğunu gösteriyor. Birçok bilgi kaynağından faydalanan aday, en son kararı kendisi veriyor. Üniversite aday velileri de çıkan sonuca göre son kararın çocuklarına ait olduğunu teyit ediyor. Ancak arkadaş çevresi, eğitimin yeterliliği ve mezuniyet sonrası istihdam konusunda endişe taşıyorlar.
KESİNTİSİZ BURSLAR
ATILIM Üniversitesi'nin ÖSYS ile sunduğu burslar karşılıksız, bursun devamı sınıf- ders geçme veya herhangi bir koşula bağlı değil. İngilizce hazırlık sınıfı (en fazla 2 yıl) ve 8 dönem (4 yıl) bölüm eğitimi süresince devam ediyor.
İSTİHDAM ORANI YÜZDE 92
Kariyer Planlama ve Mezunlarla İletişim Koordinatörlüğü ve danışmanlık sisteminin yönlendirmesi ile gelecek hedeflerine uygun ders programları belirleyen, farklı alanlarda kendilerini geliştiren Atılım Üniversitesi öğrencileri, mezuniyetleri sonrasında sadece Türkiye'de değil tüm dünyada iş bulabilecek donanımla hayata atılıyor. Mezuniyet sonrasında gerçekleşen istihdam oranı yüzde 92
MESLEK LİSELERİNE TEŞVİK BURSU
Mesleki ve Teknik Ortaöğretim Kurumlarından mezun olup, ÖSYS ile Atılım Üniversitesi'nin ücretli lisans programlarına kayıt yaptıran öğrencilere yüzde 25 Teşvik bursu verilir.
ENTELEKTÜEL DERİNLİK PROGRAMI: HAYATA ATILIM PROGRAMI
ATILIM Üniversitesi, öğrencilerin sadece bilgi sunarak hayata hazırlanamayacağı gerçeğinden yola çıkarak; dünyayı okuma, rekabette başarılı olma ve güzel yaşama yöntemlerini öğrencilere benimseten Hayata Atılım Programı ile öğrencilerinin entelektüel birikimini geliştirmelerine destek oluyor.
DETAYLI BİLGİ İÇİN TIKLAYIN...