Fırsat için bugün son gün Mavi Bayraklı plajda yüzme keyfi Bodrum Bitez’deki Doria Hotel, 6 suit, 5 junior suit ve 92 odalı. Tüm odalarda balkon veya teras var. Ayrıca iki açık, bir kapalı yüzme havuzu, Türk hamamı ve saunası bulunuyor. Plajı, Mavi Bayrak’lı. Otelde çift kişilik standart odada konaklamanın fiyatı 130 Euro. (Tel: 252 311 10 20) Karagöl'ün Mayıs renkleri |
Meksika, bize göre dünyanın öbür ucu. Fakat geçmişin izlerini, sırlarını taşıyan bir ülke. Tarihte derin izler bırakan Maya ve Aztek uygarlıklarının beşiği. Hiç merak ettiniz mi, ne oldu bu insanlara, koca uygarlıklar nereye kayboldu? Ben merak ettim ve bu sorunun izini sürmek için Meksika’nın yolunu tuttum.
Maya-Aztek uygarlıkları yüzyıllardır bu bölgede hüküm sürmüş, birçok eser bırakmış. Aztek Uygarlığı, bugünkü başkent Mexico City ve çevresi ile Kuzey Meksika’ya doğru yayılmış. Maya Uygarlığı ise daha geniş topraklara yayılmış: Meksika, Guatemala, Belize Honduras, El-Salvador. O zamanlar bir bütün olan bu topraklar şimdilerde farklı ülkelerin sınırları içinde.
UNESCO, DÜNYA MİRASI İLAN ETTİ
Maya Uygarlığı, Meksika topraklarında birden fazla kentte iz bırakmış. Aralarında en önemlisi Chiapas Eyaleti’ndeki Palenque. Mayaların ünlü kralı Lord Pacal da Yucatan Yarımadası’ndaki bu kentte yaşamış. Ben de turuma buradan başlıyorum. Kent, Usumacinta Nehri yakınlarına kurulmuş. Maya kültürünün en etkileyici yerleşimlerinden biri. Ufak bir yerleşim olmasına rağmen, tarihi dokusu, yapıları muhteşem. Palenque şehri iyi organize edilmiş ve yapılandırılmış turistik bir kasaba görünümünde. Şehrin 2005’e kadar keşfedilen kısmı sadece 2,5 kilometrekarelik alanı kapsıyor. Keşfedilmiş alan, şehrin gün ışığına çıkarılamamış kısmının yüzde 10’u bile değil. Kalan yüzde 90’ı sık ormanla kaplı. Balta girmemiş orman nedeniyle, birçok önemli yapıya ulaşılamıyor.
Palenque, 1987’DE UNESCO’nun Dünya Kültür Mirası Listesi’ne alındı. Şehrin Maya dilindeki adı Lakam Ha “Büyük Sular” ya da “Yüce Sular” anlamına geliyor. Palenque şehrinin kuruluşu ve tarih sayfalarından yok oluşu MÖ 2500 - MS 300 arasına tarihleniyor. Palenque klasik dönemde B’akaal devletinin başkenti olmuş.
Palanque ve çevresini gezmek için bu şehirde en 4-5 gün kalmanızı öneririm. Günümüzde gezilebilir tarihi mekanların başında Yazıtlar Piramidi geliyor. Ünlü Maya Kral’ı Lord Pacal’ın mezarı bu yapıda. Bulunduğu zaman dünyada oldukça heyecan yaratan mezarın kapağı günümüzde başkent Mexico City’deki Ulusal Müze’de sergiliyor. Mezar kapağında resimlerle geçmişteki birçok olay anlatılmış. Kısmen gün yüzüne çıkarılan bilgilerin ışığında bile o dönem insanlarının ne kadar önemli eserlere imza attıklarını görebiliyoruz. Tapınakta piramidin içine inen bir merdiven bulunuyor. Merdiven piramidin kalbindeki lahit odasına iniyor. Lord Pacal’ın lahit odasının duvarları diğer dünyaya geçişini, atalarını, ilahları betimleyen kabartmalarla süslü.
Haç Tapınakları, basamaklı piramitlerden oluşan yan yana inşa edilen 3 piramitten oluşuyor. Bu üçlü grup adını haça benzetilen, Maya mitolojisindeki yaşam ağacı tasvirinden almış. Bu gruptaki tapınaklar Haç Tapınağı, Yaprak Haçı Tapınağı, Güneş Tapınağı olarak adlandırılmış. Saray, yapay bir teras üzerine kondurulmuş, birbirine bağlı binalardan oluşan bir kompleks. Aslan Tapınağı, Antik yerleşimin 200 metre kadar güneyinde. Tapınak adını bisefal jaguar biçimindeki bir tahta oturmuş kral kabartmasından almış. Kont Tapınağı, beş basamaklı bir teras üzerinde yükseliyor. Üst kısımdaki tapınak orijinal mimari unsurları halen tümüyle korumakta. Top sahası, birbirine paralel iki platformdan oluşmakta. Tam anlamıyla gün yüzüne çıkarılmadığından net olarak görülememekte.
İzmirli gezgin Melih Eriş'in izlenimlerininin devamını buradan okuyabilirsiniz