YSK sandık görevlisi başvurusu nasıl yapılır? Sandık kurulunda görev almak için şartlar ve ücret detayları neler?

1dk okuma

YSK sandık görevlisi başvurusu için geri sayım başladı. Seçim döneminde binlerce görevlinin katılımına ihtiyaç duyan Yüksek Seçim Kurulu, sandık görevlisi başvuru sürecini de kendisi yönetmektedir. Buna göre sandık görevlisi olabilmenin bazı koşul ve şartları bulunmaktadır. Peki, sandık kurulunda görev almak için şartlar ve ücret detayları neler? İşte, o detaylar

Haberin Devamı

YSK sandık görevlisi başvurusu, bu yıl da pek çok vatandaş tarafından yakından takip edilecek. Başkan, üyeler ve siyasi parti temsilcileri olmak üzere geniş bir görevli sayısına sahip olan YSK, bu süreçte pek çok sandık başında görevlendirme yapacak. Peki, YSK sandık görevlisi başvurusu nasıl yapılır? İşte, o konu hakkında bazı detaylar

YSK SANDIK GÖREVLİSİ BAŞVURU ŞARTLARI

İdare amirleri, zabıta amir ve memurları, Askeri Ceza Kanunu'nun 3. maddesinde yazılı (sivil memurlar dâhil) askeri şahıslar, Türkiye Büyük Millet Meclisi üyeleri ve adaylar sandık kurullarına seçilemezler.

Bununla birlikte sandık görevlisi olmak için gerekli şartlar arasında

Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak,

18 yaşını doldurmuş olmak,

Herhangi bir siyasi parti üyeliğine sahip olmamak gibi şartlar bulunmaktadır. Ancak başvuruların başlayacağı dönemde sandık görevlisi olma şartları için seçim kurullarının son dakika duyuruları takip edilmeli.

SANDIK GÖREVLİSİ BAŞVURUSU NE ZAMAN?

Haberin Devamı

Sandık görevlisi başvurularının ne zaman yapılacağı henüz açıklanmadı.

SANDIK GÖREVLİSİ ÜCRETİ 2023 NE KADAR, KAÇ TL OLDU?

14 Mayıs Pazar günü cumhurbaşkanlığı ve milletvekili seçimi yapılacak. Yüksek Seçim Kurulu gözetiminde gerçekleştirilecek seçimlerde görev alacak sandık görevlisi ücretleri ise henüz açıklanmadı. Sandık görevlilerinin alacağı ücreti YSK belirliyor. Konuyla ilgili Yüksek Seçim Kurulu’nun yapacağı açıklamalar haberimiz içerisine eklenecektir.

2019 yılında yerel yönetimlerin belirlendiği seçimde sandık görevli ücretleri şöyleydi;

Başkan ve Üyeler: 261,00 TL

Siyasi Parti Temsilcileri: 130,00 TL

SANDIK KURULU ÜYELERİ NASIL SEÇİLİR?

  • Sandık kurulu üyeleri aşağıdaki şekilde belli olur:
  • İlçe seçim kurulu başkanı; tüzüklerine göre, ilk genel
    kongrelerini yapmış olup, en az on beş seçim çevresinde en az altı ay evvel il ve ilçe teşkilatını kurmuş bulunan veya ilk genel kongrelerini yapmış olmak kaydıyla Türkiye Büyük Millet Meclisi Birleşik Toplantısında grubu olan ve o ilde seçime katılan siyasi partilere, her sandık için birer kişinin adını bildirmelerini tebliğ eder.
  • Siyasi partiler bu isimleri, beş gün içinde bildirmek zorundadırlar.
  • İlçe seçim kurulu önünde yapılacak ad çekme sonunda sıraya göre bunlardan ilk üçü sandık kurulu asıl üyesi, diğerleri sırasıyla yedek üyesidirler.
  • Bundan başka, sandığın bulunduğu köy ve mahalle ihtiyar heyeti ve ihtiyar meclisi asıl ve yedek üyelerinden keza ad çekme ile iki kişi seçilir. Bu adçekme sırasına göre ilki asıl, diğeri yedek üyedir.
  • Ad çekmenin yapılacağı gün, saat ve yer gazetelerle ve gazete olmayan yerlerde alışılmış araçlarla duyurulur. Bildirilen saatte ad çekme açık olarak, başkan tarafından yapılır.
  • Ad çekme gününün ilan edildiği ve ad çekmenin açık olarak yapıldığı bir tutanakla tespit olunur.
  • Üyeliklerin bu şekilde doldurulması mümkün olmazsa, eksikler 19 uncu maddeye göre tamamlanır.