Yolcu ve seferi olanların kurban kesmesi gerekir mi? Diyanete göre yolcunun kurban kesmesinin hükmü

1dk okuma

Kurban Bayramı 2023 yılında 28 Haziran'da idrak edilecek. Kurban Bayramı'nın yaklaşmasıyla birlikte kurban kesme ile ilgili bilgiler merak konusu oldu. Kurban kesme ibadetini yerine getirecek olan müslüman alemi tarafından kurban kesme ile ilgili bilgiler merak ediliyor. Kurban Bayramı tatili uzun olması nedeniyle pek çok kişi şehir değiştirdiği için seferi sayılacak. Peki yolcu ve seferi olanların kurban kesmesi gerekir mi? Diyanete göre yolcunun kurban kesmesinin hükmü...

Haberin Devamı

Kurban, İslam dininde gerekli imkanlara sahip Müslümanlar için vacip kılınan ibadetler arasında yer almaktadır. İmkanlar dahilinde kimlerin kurban ibadetini yerine getirmesi gerektiğini sorgulayan vatandaşlar, kurban kesme ile ilgili bilgileri araştırıyorlar. Kurban Bayramı tatilinde pek çok kişi yolculukta olacak. Bu nedenle seferi olanlara kurban kesmek vacip mi farz mı soruları gündemde yer alıyor. Peki, Yolcu ve seferi olanların kurban kesmesi gerekir mi? Diyanete bilgisi haberimizde...

Yolcunun kurban kesmesi gerekir mi?

Yolcu (seferî), kurban kesmekle mükellef değildir (el-Fetâva’l-Hindiyye, V, 576). Ancak kesmesi hâlinde sevabını kazanır. Kişi, kurbanını ikamet ettiği yerde kesebileceği gibi, bayram dolayısıyla veya başka bir sebeple gitmiş olduğu yerde de kesebilir. Seferî olması, kurban kesmesine ve kestiği kurbanın makbul olmasına engel değildir.

Seferî iken kurban kesenler; bayram günleri içinde memleketlerine dönerlerse, yeniden kurban kesmeleri gerekmez. Kurban bayramının başında mukim iken kurban kesmeden bayram günlerinde sefere çıkana da vacip olmaz. Sefer hâlinde iken kurban kesmeyip de bayram günlerinde memleketlerine dönenlerin kurban kesmeleri gerekir (Kâsânî, Bedâi‘, V, 63).

Başta Şâfiî mezhebi olmak üzere kurbanın sünnet olduğu görüşünde olanlara göre, seferîlik durumunda da aynı hüküm geçerlidir (Nevevî, el-Mecmû‘, VIII, 383)

Kimler kurban kesmekle yükümlüdür?

Haberin Devamı

Kurban kesmek, akıl sağlığı yerinde, büluğa ermiş (ergen olmuş), dinen zengin sayılacak kadar mal varlığına sahip ve mukim olan her müslümanın yerine getireceği malî bir ibadettir (Merğînânî, el-Hidâye, VII, 148). Temel ihtiyaçlarından ve borcundan başka 80.18 gr altın veya değerinde para ya da eşyaya sahip olan kimselerin kurban kesmesi gerekir (Mevsılî, el-İhtiyâr, IV, 252-256; İbn Âbidîn, Reddü’l-muhtâr, IX, 452-453). Ayrıca kurban mükellefiyeti için aranan nisabın üzerinden, zekâtın aksine bir yıl geçmesi şart değildir.