Berlin Duvarı'nın yıkılışının 26. yıl dönümü | Berlin Duvarı neden yıkıldı?

1dk okuma

Berlin Duvarı'nın yıkılmasının 26. yıl dönümü. 9 Kasım 1989 yılında yıkılan duvar arkasında 26 yıl bıraktı. Google geçtiğimiz sene bu önemli tarihi unutmayarak Doodle haline getirmişti fakat bu sene Hedy Lamarr'ın 101. Doğum Günü Doodle oldu.

Haberin Devamı

Berlin Duvarı, Doğu Almanya Meclisi kararıyla 1961 yılında Doğu Almanya 'da bulunanların Batı Berlin'e kaçmalarını önlemek amacıyla örüldü. Bu beton duvarın uzunluğu 46 kilometreydi. Berlin Duvarı Soğuk Savaş'ın simgesi olarak yıllarca varlığını sürdürdü. Berlin Duvarı 9 Kasım 1989'da yıkıldı. 

UTANÇ DUVARI
2. Dünya Savaşı´nı kaybeden Almanya ve başkenti Berlin işgal kuvvetlerince Amerikan, Fransız, İngiliz ve Sovyet bölgesi olarak dörde bölündü.
Doğu Almanya'dan Batı'ya kaçışlar büyük ölçüde Berlin üzerinden gerçekleşiyordu. Berlin Duvarı bu kaçışları engellemek için Doğu Almanya meclisinin kararıyla 12-13 Ağustos 1961’de bir gecede örülmüştür.


DUVAR KAÇIŞLARA ENGEL OLAMADI
Çok sayıda ölümün de yaşandığı Berlin duvarı tarihi boyunca insanlar kazdıkları tünellerle, kendi kendine ürettikleri balonlarla ya da nehir ve su geçişleriyle kaçış sağladı. En acı noktalarsa Bernauer Straße’de yaşanmıştır. Sınırları Doğu’da kalan evlerin Batı’ya bakan cephelerindeki pencerelerden atlayarak yapılan kaçışlar sonucu çok sayıda sakatlanma oluyordu. Önce pencereleri tuğla ile örülen bu evler daha sonra yıkıldı. Doğu Almanya’dan Batı Almanya’ya kaçarken ölen ilk kişi 22 Auğustos 1961’de Ida Siekmann Bernauer Straße’de hayatını kaybetti.


BERLİN DUVARI NEDEN YIKILDI?
Sovyet Ülkeleri’nin sınır kapısı olan Berlin Duvarı ve civardaki diğer tüm sınırlar Kapitalist Batı’dan ülkeyi koruyor gibi görünse de Doğu Almanya Vatandaşları’nın seyahat özgürlüğünü engelledi. İnsanların kaçmak istemelerinin nedenleri arasında ekonomik rahatlık istemeleri, tutukluluk duygusu ve diğer tarafta kalan akrabalara özlem gibi durumlar yer alıyordu. 1989 yılında Hükümet tarafından en azından diğer Sovyet ülkeleri olan Çekoslavakya, Macaristan, Polonya, Yugoslavya gibi ülkelere seyahat izni verildi ve bu ülkelere akın eden binlerce Doğu Almanyalı insan buralardaki Batı konsolosluklarına sığınma talebinde bulundu. Özel trenlerle de bu coğrafyanın dışına kaçırıldılar.


DUVARIN YIKILIŞ GÜNÜ
Duvarın bir anlamı kalmamasıyla birlikte, Doğu Alman Hükümeti 9 Kasım 1989’da yaptığı basın toplantısı ile yıkım kararını halka duyurdu. Duvarın her iki tarafında on binlerce insan toplanmaya başladı, göz yaşları sevinç ve heyecanın bir arada olduğu sahneyi tüm Dünya’dan yüzlerce televizyon kanalı izledi. Gece yarısı bugün Almanya’nın ve Berlin’in sembollerinden Brandenburg Kapısı’ndan başlamak üzere engeller kaldırıldı. Resmi olarak Berlin Duvarı’nın yıkılışı 8 ay sonra, 13 Haziran 1990’da ilk ölümün yaşandığı Bernauer Straße’de başladı. 13 Ekim 1990’da da Alman Demokratik Cumhuriyeti (Doğu Almanya) resmen tarihe gömüldü.

Haberin Devamı



KALINTILARDA BERLİN DUVARI
Berlin’in birçok yerinde çeşitli müzelerde sergilenen duvarın anıtsal kalıntılarına da şehrin birkaç noktasında rastlamak mümkün. Başta ABD’ye olmak üzere satılan parçalar çeşitli yerlerde sergilenmektedir. Budapeşte Terör Müzesi’nin önü, Las Vegas’da Main Street Station Otelinin erkekler tuvaleti, Montreal’da Dünya Ticaret Merkezi Binası, Brüksel Avrupa Parlamentosu’nun önü, Vatikan‘ın bahçesi, Strazburg’taki Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi binası bahçesi ve New York 53. Cadde duvarın sergilendiği önemli noktalardandır.

9 KASIM 1989 BERLİN DUVARI'NIN YIKILIŞI!