’Anız yakan havayı kirletiyor, organik maddeleri

1dk okuma

ADANA’da Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Toprak Bilimi ve Bitki Besleme Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. İbrahim Ortaş, yasaklanmasına ve tüm uyarılara karşın Çukurova illerinde anız yakanların, toprağa ve havaya büyük zarar verdiğini söyledi.

Haberin Devamı

Anızla birlikte toprak ve içindeki canlıların da yakıldığını belirten Prof. Dr. İbrahim Ortaş şöyle konuştu:

"Anız yakımı nedeniyle topraktaki karbon ve azot dengesi bozuluyor. Bu dengenin kurulması için toprağa suni yolla aşırı azot ilavesi gerekiyor. Ayrıca anızla birlikte topraktaki organik maddeyi de yakmış oluyoruz. 1 gram toprakta 1 milyar bakteri var. Yaklaşık 200 milyon mantar var. 1.5 milyarın üzerinde canlı var, bunları yakıyoruz."

GÜBRE VE KİMYASAL KULLANIMI ARTIYOR

Üreticinin anız yakılan toprakta kullandığı gübre ve zararlılara karşı kimyasal maddeyi her yıl arttırmak zorunda kaldığını belirten Prof. Dr. Ortaş şöyle devam etti:

"Yakılan ateşle ölen mineraller yüzünden üretici, sonraki ürün ekimlerinde daha fazla gübre, zararlılara karşı daha fazla kimyasal ilaç kullanmak zorunda kalıyor. Bu yüzden daha fazla masraf ettiği için anızını yakan, aslında cebindeki parayı da ateşe vermiş oluyor. Yaktıkları milyarlarca canlı, kendi paralarıdır. Orada kendi bitkilerini büyütecekleri canlıları, magnezyumu, çinkoları, kalsiyumlarını yakıyorlar. Anız yandığı zaman bitki materyallerinin külleri de savruluyor. Bu da büyük kentlerimizdeki yaşayan insanlarımızın alanlarını kirletiyor."

Haberle ilgili daha fazlası: