İş Bankası Grubu’nun iştiraki olarak başta elektrik üretimi ve ticareti olmak üzere entegre bir enerji portföyü oluşturmak için kurulan İş Enerji, 2022 yılı ağustos ayından bu yana yaptığı yatırımlarla toplamda 850 MW’lık kurulu güce ulaştı. “Portföyümüzü 2025 yılı itibarıyla toplam 2.000 MW kurulu güce ulaştırmayı hedefliyoruz. Bu üretim portföyünün yüzde 30’luk kısmının Avrupa’da olmak üzere yurtdışında oluşturulmasını planlıyoruz” diyen İş Enerji Genel Müdürü Kayahan Karadaş, şirketin yapmış olduğu yatırımlar aracılığıyla bu yılın ocak-ağustos döneminde 2.5 milyar TL’lik gelire imza attığını söyledi.
YENİLENEBİLİR ENERJİ
Geçtiğimiz yıl kurulan İş Enerji’nin, grubun yeşil enerji dönüşümünü gerçekleştirmeyi hedeflediğini belirten Karadaş, yenilenebilir enerji projelerinin İş Bankası’nın toplam enerji üretimi kredi portföyündeki payının ise yüzde 75’e yükseldiğini söyledi.
“Yenilenebilir enerji kaynaklarına geçiş, iklim değişikliği ile mücadelenin en önemli adımlarından biri” diyen Karadaş, “Bu alanda yapılan yatırımların yarattığı yeni iş kolları da önemli ekonomik faydalar sağlıyor. İş Bankası, bugüne kadar sağlamış olduğu toplamda 7 milyar dolara ulaşan finansman desteği ile ülkemizde yenilenebilir enerji projelerinin finansmanına en önemli katkıyı sağlayan kurumlar arasında yer alıyor” bilgisini verdi.
YATIRIMLAR SÜRECEK
Karadaş portföyün yüzde 30’luk kısmının Avrupa’da oluşturulması stratejini hatırlatarak, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bu stratejimizin şekillenmesinde özellikle Rusya-Ukrayna Savaşı’ndan sonra Avrupa enerji piyasasında meydana gelen dalgalanma ile iklim değişikliği riski etkili oldu diyebiliriz. Bu süreçte enerji piyasasında yaşanan arz kaynaklı sıkıntılar enerji üreticileri açısından önemli fırsatlar yarattı.
Bu sebeple, özellikle kısa vadede Avrupa yatırımlarına öncelik vermeyi ve yine stratejimiz çerçevesinde yurtdışındaki portföyümüzün rüzgâr ve güneş enerji santralı ağırlıklı oluşturulmasını planlıyoruz. Bu kapsamdaki mevcut yatırımımıza ilave olarak çeşitli proje geliştiriciler ile muhtelif ülkelerde görüşmelerimiz sürüyor.”
ARZ YÖNLÜ GELİŞMELER
Enerji sektörü için kredi vermenin de sektörde yatırımcı olmanın da zor tarafları olduğunu söyleyen Karadaş, “Her ikisinin de farklı avantajları ve dezavantajları olsa da aslında bu roller birbirini tamamlayıcı nitelikte. Yatırımcı rolü, yüksek tutarda sermaye ve finansman ihtiyacı gerektiriyor ve bu kapsamda sermayeyi veya finansmanı sağlayan taraflar esasen aynı riski paylaşmış oluyor. İş Enerji açısından bakarsak, sektörde bir yıldır yatırımcı olarak var olurken İş Bankası Grubu içerisinde bugüne kadar enerji sektörü açısından oluşan yoğun bilgi birikimi bize büyük katkı ve kolaylık
sağlıyor” dedi.
Geçen yıl Rusya-Ukrayna Savaşı ve iklim değişikliği başlıkları nedeniyle doğalgaz ve kömür gibi emtia fiyatlarında ciddi miktarda artış yaşandığını hatırlatan Karadaş, “Bu yıl ise Avrupa’da alınan önlemler ile birlikte, enerji üretimine temel teşkil eden emtia fiyatları savaş öncesi seviyelere kadar geriledi ve iç piyasadaki elektrik fiyatları düşüş gösterdi. Önümüzdeki dönemde de enerji fiyatlarında arz yönlü gelişmelerin birim fiyatlar üzerinde belirleyici olacağı düşünülüyor” dedi.
MACARİSTAN’A 60 MİLYON EURO’LUK YATIRIM PLANI
-İş Enerji, geçtiğimiz ay Hollanda’da bir çatı şirketin kuruluşuna da imza attı. Bu şirketin yurtdışındaki potansiyel yatırımları konsolide etmek ve etkin koordinasyonun sağlanması amacıyla kurulduğunu söyleyen Kayahan Karadaş, “Bu şirket üzerinden ilk etapta Macaristan’da bir güneş enerjisi yatırımı gerçekleştirdik. İnşaatı devam eden 65 MW’lık güneş enerji santralı yatırımının büyüklüğü 60 milyon Euro seviyesinde. Bu yatırımın bir kısmının özkaynaklarımızla bir kısmının ise Avrupa menşeili bankalardan sağlanan uzun vadeli proje finansmanı imkanları ile finanse edilmesi planlanıyor” bilgisini verdi.
‘YENİLİKÇİ TEKNOLOJİLERİ TAKİP EDİYORUZ’
-İş Bankası ve iştiraklerinin elektrik enerjisi ihtiyaçlarının karşılanması amacıyla öz tüketim santrallerinin kurulması sürecini de yürüttüklerini sözlerine ekleyen Karadaş, şu değerlendirmeyi yaptı: “Yenilenebilir enerji hızla büyüyen, çok ciddi potansiyele sahip bir alan ve biz de bu sektörde farklı yatırım fırsatlarını her zaman göz önünde bulunduruyoruz. Bu yaklaşımla elektrik depolama ve yeşil hidrojen başta olmak üzere yenilikçi yatırımlar ve teknolojileri yakından takip ediyoruz.”
İlandır